A szövetségi államok miniszterelnökei, valamint Angela Merkel ügyvezető kancellár és utódja, Olaf Scholz egy konferencián állapodtak meg a koronavírus-járvány leküzdésére irányuló intézkedésekről. Ahogy az várható volt, ez a német futballt is érinti.

A megállapodás értelmében a klubok egyelőre csak a stadionok kapacitásának 50 százalékát használhatják ki, maximum 15 ezer néző előtt rendezhetnek mérkőzéseket. Ezenkívül a 2G szabályt is alkalmazni fogják, ami azt jelenti, hogy az oltottak és a fertőzésen átesettek csak friss negatív antigén gyorsteszt felmutatása után rendelkező személyeket engedik be a létesítményekbe. Ezenkívül a “2G Plusz” szabály is alkalmazható, amely esetben a nézőknek szintén negatív tesztet kell felmutatniuk. Az orrot és szájat takaró maszk használata szintén kötelező lesz.

A Német Labdarúgóliga (DFL) reméli, hogy a szövetségi és az állami kormány e döntése megteremti az alapot a világjárványhelyzet gyors javulásához. A DFL és klubjai természetesen továbbra is támogatni fognak minden oltási erőfeszítést – mondta Christian Seifert, a Német Labdarúgóliga (DFL) ügyvezető igazgatója.

A Borussia Dortmund már a héten érvénytelenítette az összes, 67 ezer eladott jegyet a Bayern München elleni szombati (18.30) rangadóra, és visszatérítik azok árát. A nyolcszoros német bajnokcsapat illetékesei legutóbb 26 ezer fős befogadóképességben reménykedtek. A Kicker megjegyzi, jó döntést hoztak azzal, hogy közbeavatkoztak, ezáltal hamarabb kezdhettek el újabb jegyértékesítést, és 15 ezer belépővel indíthatják újra a jegyeladási rendszerüket. Ehhez viszont az szükséges, hogy Észak-Rajta-Vesztfáliában ne szülessen más döntés az elkövetkező órákban.

Az egyes szövetségi tartományokban a meghozott szabályozások ellenére is várhatóak zárt kapus meccsek a stadionokban. Szászországban már vannak ilyenek, Baden-Württemberg és Bajorország tartományi kormánya is tervezi a nézők teljes kizárását. A magas fertőzésszámok miatt a három magyar válogatott játékost is felvonultató RB Leipziget már zárt kapus rendezésre is kötelezték.

Markus Söder, Bajorország miniszterelnöke már kedden jelezte: szeretné, ha tartományban rendezendő futballmérkőzéseket az év végéig zárt kapuk mögött bonyolítanák le a koronavírus-járvány újbóli terjedése miatt. A címvédő és listavezető Bayern München csak 25 százalékos kapacitással tölthette meg stadionját a múlt szombati, az újonc Bielefeld elleni meccsen.

Csak a szokásos: Dárdait is a Bundesliga sorozatgyilkosa intézte el