Alig néhány órával azután, hogy Dárdai Pált menesztették a német élvonalbeli Hertha BSC vezetőedzői posztjáról, hivatalosan is bemutatták utódját, Tayfun Korkut. A ma 15 órakor megtartott sajtótájékoztatón Fredi Bobic sportigazgató nyilatkozott többek közt a magyar szakember menesztésének hátteréről és okairól. Az alábbiakban ezekből idézünk néhányat.

– Hatszemközti beszélgetést folytattunk, ahol minden tiszta és világos volt, mindemellett tiszteletben tartottuk egymás érdekeit. Örülök, hogy semmi sem szivárgott ki korábban. Az edzőváltás senkinek sem okoz örömet. Nagyon kollegiális és jó hangulatú beszélgetés volt, ami meglehetősen rövid ideig tartott. Természetesen érthető módon a másik oldalon a csalódottság volt tapasztalható. Mindig meggyőződésből szoktam cselekedni, emellett megköszöntem Dárdai Pál elhívatottságát. Most pedig szeretettel köszöntöm Tayfun Korkutot – kezdte a hétfő délutáni sajtóeseményen Fredi Bobic sportigazgató, aki válaszolt a 45 éves magyar szakember jövőjét firtató kérdésre is – Tavasszal le fogok ülni Palival, Zeckével és Admirral (Admir Hamzagic  – mindketten asszisztensedzők – a szerk.) tárgyalni a hogyan továbbról. Mindannyiuknak egységesen 2022 június 30-ig érvényes szerződésük van, amit ki fognak tölteni.

Bobic elmonda, már korábban meghozta a döntését a magyar trénerrel kapcsolatban.

Ha 1-0-ra nyertünk volna az Augsburg ellen, ugyanez lett volna a döntés. A szombati játék csak megerősített abban, hogy váltásra van szükség. Nem volt könnyű meghozni ezt döntést, de ezt meggyőződésből tettem – jelentette ki, majd az új vezetőedző kinevezéséről a következőképpen vélekedett – Egy ép csapatot vesz át, amelyik nincs válságban és nem is az utolsó helyen áll. Korkutot nagyon-nagyon régóta ismerem, a kapcsolatunk soha nem szakadt meg. Rendkívül aprólékosan dolgozik és inspirálni tudja a fiatalokat. Most ő a megfelelő ember a posztra, egy olyan csapat számára, amelynek most új lendületre van szüksége.

Dárdai utódja, Tayfun Korkut így nyilatkozott a székfoglalóján.

Nagyon izgatott vagyok a rám váró feladatok miatt, és kíváncsi vagyok a csapatra. Egy telefonhívás volt, amelyben megkérdezték, elvállalnám-e a munkát. Akkor vált világossá, hogy ezt a munkát szeretném csinálni.

A 45 éves magyar szakember – a magyar válogatott volt szövetségi kapitánya – januárban vette át másodszor a gárdát, miután 2015 és 2019 között már irányította az első csapatot. A szezon végén sikerült kiharcolnia az együttessel a bennmaradást.

A Hertha 13 forduló után 14 ponttal a 14. helyen áll a Bundesligában.

Utódja a 47 éves, Stuttgartban született török szakember edzői karrierjét pedig az utánpótlásban kezdte. A Real Sociedadnál, a Hoffenheimnél és a VfB Stuttgartnál töltött időszak után 2012-től a török válogatott másodedzője lett, majd 2014-től a Hannover 96 együttesét irányította, ezután következett az 1. FC Kaiserslautern, a Bayer Leverkusen, a VfB Stuttgart, most pedig a Hertha.

Dárdai Pál már nem a Hertha vezetőedzője