Jókedvű volt a VfB Stuttgart elleni 1-1-re végződő bajnoki után a Hertha BSC vezetőedzője, Dárdai Pál. Az ok: a 17 éves Luca Netz, aki a beállását követően három perccel megszerezte első gólját a Bundesligában, ami a magyar edző első pontját jelentette a január végi kinevezése óta. A magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya aztán közelebbről is megismertette az újságírókkal a 17 éves balhátvédet.

– Luca nem az a srác, aki a jövő héten már Ferrarival fog jönni az edzésre – idézi a berliner-kurier.de Dárdait, aki ezt nem csak azért mondta, mert jogosítvány híján Netz nem vezethet még autót.

– Az édesapja gyakran hozza őt edzésre, vagy éppen az elővárosi vonatokkal érkezik. Amikor bejön hozzánk az edzőközpontba, felveszi a meleg sapkát a fejére, beül hozzánk az öltözőbe és csak edzeni akar. Ez Luca.

Nagyra értékeljük a szerény, két lábbal a földön járó hozzáállását. Terveim vannak a fiatal játékosainkkal, Luca az egyik hatalmas csiszolatlan gyémántunk. Most neki először csak játszania kell, tapasztalatokat kell szereznie és hibáznia. Meg fogja tudni csinálni, ez is ő hozzá tartozik.

A berlini lap megjegyzi, most az lenne a legnagyobb hiba Netz részéről, ha gyorsan csapatot váltana, hiszen a Bayern München is rajta tartja a szemét a tehetségen. Ez azonban még mostanában nem valószínű, hogy bekövetkezik, hiszen Netznek egy összetett szerződése van: 18 éves koráig ifjúsági szerződéssel rendelkezik, ami ezt követően automatikusa profi megállapodássá válik 2023 nyaráig. Sőt, az a terv, hogy a következő napokban 2025-ig meghosszabbítják az utánpótlás-válogatott játékos szerződését, fizetése jelentős emelésével együtt.

– Remélem, Luca sokáig itt marad. Ebben a korban a szülők, az ügynökök és a szűk környezet dönt általában. Számomra fiatal játékosként nem a pénz volt a legfontosabb, hanem a sporttal kapcsolatos szempontok – folytatta Dárdai, akinek felvetették, hogy Netznek az első Bundesliga-gólja miatt mélyen a zsebébe kell nyúlnia az ilyenkor szokásos meghívások miatt. – Az első gól megszerzése mindig drága, ilyenkor költeni kell, de a csapat örül ennek. Remélhetőleg lő még néhány gólt.