– Nem igazán gratulálnék magamnak, hogy ebben a szituációban elvállaltam ezt a csapatot –idézi az m4sport.hu a magyar tréner M1-nek adott nyilatkozatát.  – Ha hat hét alatt fel lehet készíteni egy csapatot, akkor magabiztos vagyok, most viszont tizenhat forduló van hátra és kevesebb pontunk van, mint amikor legutóbb átvettem a csapatot.

A játékosként 297 mérkőzéssel klubrekorder Dárdai szerint neki most az a feladata, hogy rendet tegyen a futballisták között, mivel „a bizonytalan labdarúgónál nincs rosszabb”. A mostani keret erősebb ugyan, mint amivel legutóbb dolgozott a klubnál, de a sikertelenség miatt negatív stresszhelyzet uralkodik a csapatnál.

– Nincs idő próbálgatni, én se stuffolhatok bele annyi anyagot a heti programba, hogy szétroppanjon a fejük, aztán nem tudnak focizni. Nagyon okosan kell átgondolni, hogy mit és hogyan. Az első napon kellemes meglepetés volt a hozzáállás. Arra számítottam, hogy bemegyek húsz aligátorhoz, akik eddig négy edzőt fogyasztottak el, de nagyon pozitív élmény volt, jókedvűen jöttem haza, csak nagyon fáradtan, mert rengeteg az információ.

A Hertha a legutóbbi négy fordulóban mindössze egy pontot szerzett, és a 14. a Bundesligában, csupán két ponttal megelőzve az osztályozós helyen álló 1. FC Kölnt. Dárdai szombaton az Eintracht Frankfurt elleni, idegenbeli bajnokin mutatkozik majd be. A 44 éves edző elárulta, sokat gondolkodott azon, hogy vállalja-e a felkérést.

– Huszonnégy órám volt. Tízig kellett döntenem, 9:45-kor még nem tudtam, mit csináljak, aztán mondtam, hogy egye fene, megcsinálom

– folytatta Dárdai, aki nem számít arra, hogy a tavaszi szezonra új játékosok érkeznek a csapathoz, de nem is tette alku tárgyává az új igazolásokat. – Nem azon ment az alku, hogy játékost kérek, hanem azon, hogy hozzám nőttek a gyerekek, jól éreztem magam az utánpótlásban. Amikor elköszöntem az U16-tól, úgy sírtam, mint egy kisgyerek. Nem volt betervezve, hogy most átveszem a Herthát, ez egy más világ. Megvan hozzá az energiám, de jól elvoltam.

Hozzátette, hogy mivel a koronavírus miatt nem rendeztek mérkőzéseket az utánpótlásban, már kezdett neki hiányozni a meccsek hangulata.

– Már hiányzott egy kicsit a játékvezetőt piszkálni, a meccs utáni buszozás, pizzázás, megbeszélni a meccset.

Úgy éreztem magam, mint egy testnevelő tanár, aki hétfőtől péntekig edzést tart, aztán nincs meccs. Pedig a foci a meccsért megy, nyerni, fejlődni, konzekvenciákat levonni, motiválni a gyerekeket, a szülőket, a szurkolókat.

A Fehérvárhoz szerződött legidősebb fiáról, Palkóról elmondta, jól sikerült neki a beilleszkedés, bár nem teljesen ismeretlen számára a környezet.

– Ebben a félévben legyen az a cél, hogy szokja meg és jövőre kell neki komolyan teljesíteni.

Dárdai: “Sírtam, amikor elköszöntem az U16-os csapattól” – a Hertha edzője a vörösborról, a Balatonról és a sportigazgató csókjáról