1. Pál, a “kicsi edző”

A Bayern München ellen a harmadik fordulóban – hazai pályán – elszenvedett 5-0-s vereséget követően Dárdai szabadjára engedte az érzelmeit:

A Hertha valószínűleg már régóta keres egy nagy edzőt. Pál kicsi edző, kedves edző, aki kisegít, ameddig kell. Ha ideérkezik egy nagy edző, akkor Pál rögtön visszatér az U16-os csapathoz, és csinálja tovább azt, amit korábban.

Ez a közvetett lemondási ajánlat közel sem nyerte el Fredi Bobic sportigazgató tetszését. Bobic szándékosan nem akarta működésbe hozni a szokásos mechanizmusokat, vagyis nem menesztette azonnal Dárdait. Valamint meg akarta mutatni a csapatnak, hogy épül valami a Herthában.

2. Az elveszített derbi és a stagnáló teljesítmény

A Hertha négy meccse nem tudott nyerni, és a csapat jelenleg a 14. helyen áll, mindössze egy pontra a kiesőzónától. Különösen fájó, hogy nemrég 2-0-s vereséget szenvedtek a városi rivális Union Berlin csapatától. Az Union mindössze két éve jutott fel a Bundesligába, és már megelőzték a Herthát, annak ellenére, hogy Lars Windhorst már több mint 375 millió eurót invesztált a klubba. De hiába a befektetés, a csapat nem volt képes fejlődő tendenciát mutatni.

A derbit követően elégedetlenségének Bobic is hangot adott.

A mai játék sok mindenre rávilágított, egyben a következő napok, hetek, hónapok terveire is.” Ezzel a mondatával a sportigazgató nyilván Dárdaira is gondolt.

3. A fegyelem hiánya

Az Augsburg a mérkőzés 97. percében egyenlített a Hertha otthonában, míg a Leverkusen – két héttel korábban – a 90. percben tette meg ugyanezt. Világos tehát, hogy a berliniek ritkán képesek otthon megtartani az előnyt, ráadásul rendre a találkozó végén hullajtanak értékes pontokat.

Továbbá elég tisztázatlan, milyen focit is játszik egyáltalán a Hertha. Játék szempontjából sem meggyőző a fővárosi csapat, valamint mentálisan is alig képes a csapat felvenni a harcot az ellenfelekkel. Ez nemcsak Dárdai Pál, hanem segítői – Andreas Neuendorf és Admir Hamzagic – menesztését is okozta.

4. Túl sokáig tart az új igazolások beépítése

Dárdait szemrehányóan illeti, hogy a frissen szerződtetett játékosokat nem képes elég gyorsan beépíteni a Hertha csapatába. Myziane Maolida (szerződtetve: 4 millió euróért) az elmúlt két mérkőzést a kispadról nézte végig, míg Jürgen Ekkelenkamp (szerződtetve: 3 millió euróért) is csak ritkán kapott ezidáig lehetőség kezdőjátékosként. Egyedül – az Augsburgtól 7 millióért igazolt – Marco Richter az, aki fejlődni tudott Berlinben.

5. Problémák a padon

Két 2020-as igazolás, a Lyontól szerződtetett Lucas Tousart és a lengyel válogatott támadó Krzysztof Piatek sem tudott beépülni a Hertha csapatába. A játékosokért összesen közel 50 millió eurót fizetett a berlini klub, de állandó játéklehetőséghez idáig nem jutottak. Dárdai középpályájába Suat Serdar és Santiago Ascacibar fért be az Augsburg ellen, Lucas Tousart nem.

A Hertha legközelebb vasárnap, Stuttgartban lép pályára, már Tayfun Korkut irányítása alatt.

Ha nyert volna a Hertha hétvégén, akkor is repül Dárdai – meglepő beismerés a sportigazgatótól