Ahogy arról a csakfoci.hu csütötökön beszámolt, az egykori fehérvári tréner és korábban még a magyar kispaddal is hírbe hozott Paulo Sousa lett a lengyel válogatott szövetségi kapitánya, aki már március végén Budapestre jön meccselni új csapatával.

Természetesen a lengyel sajtó – amellett, hogy Sousa játékoskarrierje kiemelkedő és ismertnek is mondható – igyekezett bemutatni a szurkolóknak a portugál trénert, illetve eddigi pályáfutását, amelynek magyarországi állomása is szüba került.


A onenet.pl igen átfogó leírást adott a szakember eddigi karrierjéről, kitérve annak fényesebb, illetve árnyoldalaira. Azt például megjegyzik, hogy Sousa azért eddig javarészt

a gyengébb bajnokságokban

volt eredményes, miközben Angliában, Franciaországban vagy Olaszországban például elkerülték a komolyabb eredmények edzőként.

Vidi-időszak: Fény és árnyék

Ami pályája magyarországi, illetve fehérvári időszakát illeti, a portál nem felejti el kiemelni azt az affért, ami Sousa és a Nemzeti Sport egyik újságírója között történt egy barátságos focimeccsen 2013-ban. Az emlékezetes eset során a két fél előbb összeszólalkozott, majd az akkori beszámolók szerint a portugál fejelő mozdulatának eredményeként meg is sérült ellenfele, aki kisebb kórházi kezelésre is szorult, össze kellett ugyanis varrni a sebét. Mindebből rendőrségi ügy is lett, amely – miután Sousa bocsánatot kért – viszonylag gyorsan véget is ért.

Megjegyzik ugyanakkor, hogy a Vidinél töltött időszaka azért javarészt a sikerekről szólt. A Ligakupa-győzelemnél is fontosabb volt például, amikor Sousa elvezette a fehérváriakat az Európa Liga csoportköréig, és ugyancsak a portugál kiemelkedő eredményének tartják, hogy az ő ideje alatt lett Nikolics Nemanja – a későbbi Legia Varsó-csatár – a magyar foci egyik csillaga. “Mindezek miatt Magyarországon nagy becsben tartják a szurkolók” – írják a lengyelek.

Akik szerint a magyar után még két “gyengébb” ligában, az izraeliben és a svájciban is megmérettette magát Sousa és mindkét helyen bajnoki címet is nyert (a Maccabi Tel Avivval, illetve a Basellel). Ami pedig későbbi, firenzei időszakát illeti, kimemelik, hogy a lengyel labdarúgás történetének egyik legnépszerűbb játékosával, Jakub Błaszczykowskival nem volt túl jó a tréner viszonya, ami akkor romlott meg igazán, amikor a szélső a portugál edző intése ellenére elutazott – a lengyel válogatotthoz.

Paulo Sousa azt mondta, ne menjek a válogatotthoz, mert gondok vannak a lábammal. Közben viszont alig játszottam a bajnokságban. Én ragazkodtam viszont hozzá és megmondtam, hogy nekem ez a legfontosabb, egy-egy válogatott meccs számomra olyan, mint egy valóra vált álom. Még akkor is, ha esetleg ebből gondom lehet – mondta akkor a játékos, aki ezután nagyjából el is vágta magát Sousánál az olasz klubnál.

De visszatérve a magyar szálra, a lap épp a márciusi magyar-lengyel vb-selejtezővel zárja Sousa-cikkének sorait: “Most, hogy az általa jól ismert Magyarországon jön majd a világbajnoki selejtező, eljött az ideje, hogy Sousa a gyakorlatban is megvalósítsa az elgondolásait” – utalt arra a szerző, hogy a portugál eddigi állomáshelyein sokszor játszatta csapatait háromvédős rendszerben, de kérdés, ehhez mennyire ragaszkodik majd a lengyel válogatott kispadján.