A csakfoci.hu korábban több ízben beszámolt arról, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hivatalosan is elutasította a Budapest Honvéd óvását a Craiova elleni EL-selejtezőn történtekkel kapcsolatban, miszerint a visszavágón nem volt olyan esemény, amely befolyásolta volna a mérkőzés végkimenetelét. A kispestiek fellebbeztek a döntés ellen, többek között a klub egyik tulajdonosa, Mendelényi Dániel elmondta, kimaradtak részletek az UEFA jelentéséből.

Az ügy még nem ért véget, hiszen a XIX. kerületiek kedden délelőtt sajtótájékoztatót tartottak. A sajtóeseményen kiderült, hogy a Honvéd labdarúgócsapata ellen eljárás indult.

Leírnak három mondatot, ami döbbenetes. Azt írták, hogy nem megfelelő viselkedést tanúsított a csapatunk, és ami a legcinikusabb az utolsó mondat volt, ami igazából nem is mondat, hanem két szó: “rasszista magatartás”. Hogy kitől, ki felé, ez mit takar, azt nem tudjuk.

Ez olyan, mintha valamit oda akartak volna szúrni nekünk gyorsan. Három mondatot kaptunk mindenféle indoklás nélkül – kezdte Mendelényi Dániel, aki a folytatásban a Honvéd-drukkerek magatartásáról is szót ejtett.

Azt tapasztaltam, hogy a szurkolóink példásan helytálltak, példásan viselték azt, amíg folyamatosan támadták őket, igyekeztek futballpályához méltóan viselkedni és ezek után ilyeneket leírnak. És azt is, hogy mit kell tenni azután, hogy ököllel leviszik a földre Batik Bencét – ráadásul tette ezt nekifutásból a 14-es számú (Kamer Qaka – a szerk.) magát futballistának nevező barbár. Tehát, ezek után nem tudom, ellenünk milyen eljárást fognak indítani jelentette ki Mendelényi, majd hozzátette, az UEFA-ellenőr megmutatta neki a pályán talált anyacsavarokat, amelyek 40-50 centiméterre Kesztyűs Barna mellett landoltak.

A sportvezető újságírói kérdésre elmondta, felvették-e a kapcsolatot a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökével, az UEFA-alelnökként is tevékenykedő Csányi Sándorral.

Természetesen abban a pillanatban felvettük vele a kapcsolatot írásban is

– zárta rövidre Mendelényi. Hozzátette, Csányi Sándor válaszáért forduljanak hozzá, továbbá az MLSZ illetékeseitől kell megkérdezni, hogy számíthatnak-e segítségre tőlük.

Azt állítja a jelentés, hogy a bírót nem dobták meg, és hogy korábbi meccseket felhozni felesleges. Miért lenne az? A román szurkolók és rendezők viselkedése mellett sem megyünk el, “a halott magyar a jó magyar” rigmust skandálták, ez pedig nem a szurkolásról, hanem Magyarország gyalázásáról szólt. Veszélyben voltunk, és ezt nem mi mondjuk, hanem a mérkőzést biztosító parancsnok – jegyezte meg Mendelényi.

EL: Felfoghatatlan, kimaradt részletek az UEFA jelentéséből: “Ezt zsarolásnak nevezik” – jogi úton folytatja a Honvéd