Mint ismert, óriási botrány után ért véget a múlt heti Craiova-Budapest Honvéd Európa Liga-selejtező: a hosszabbítás 120. percében a játékosok dulakodni kezdtek az alapvonalnál, közben pedig a román szurkolók pályára dobtak egy petárdát, ami a játékvezető mellett robbant fel közvetlenül, valamint egy öngyújtóval is fejbe találták a skót Arnold Huntert.

A mérkőzés félóra szünet után folytatódott, majd a tizenegyespárbajt a Craiova nyerte, közvetlenül a lefújást követően pedig a Honvéd már jelezte is, hogy óvást nyújt be az Európai Labdarúgó Szövetség felé.

Az UEFA órákig tartó meghallgatás és ülés után elutasította a Budapest Honvéd óvását – derül ki a kispesti klubhonlapról.

Döntött az UEFA a Budapest Honvéd óvásáról: hiába a botrányos craiovai mérkőzés, az európai szövetség elutasította klubunk beadványát, és a pályán elért eredményt hagyta jóvá. Ami azt jelenti, hogy a Honvéd – veretlenül! – búcsúzott az Európa-ligától, míg az Universitatea Craiva csütörtökön fogadhatja a görög AEK Athént.

A hétfői nap folyamán az UEFA etikai és fegyelmi bizottsága tárgyalta klubunk óvását, s azzal indokolták az elutasítást, hogy véleményük szerint nem történt olyan esemény, amely befolyásolta volna a mérkőzés végkimenetelét – írja a honvedfc.hu.

“Nem fogadtuk jól a döntést” – nyilatkozta Mendelényi Dániel, a Honvéd tulajdonosa hétfőn a Kossuth Rádió Sportvilág című műsorának. “Első olvasatra azt kell, hogy mondjam, ez az elutasítás kicsit arról szól, hogy nincs itt semmi látnivaló, menjünk már tovább, felejtsük el ezt az egészet” – idézi az MTI.

Hozzátette, hogy az UEFA írásban, nyolc oldalas levélben értesítette a klubot a döntésről, amellyel nem értenek egyet. Mint mondta az indoklás ellentmondásokat tartalmaz. Egyrészt az egyik oldalon az UEFA azt hangsúlyozta, hogy “ilyen a futball”, a játékosoknak meg kell szokniuk, hogy nyomás alatt játszanak, és végső soron nem volt senki veszélyben. Egy másik oldalon a tények közlésekor pedig azt írták, hogy ha lefújták volna a mérkőzést, akkor – a rendezés biztosításáért felelős személy által az UEFA-ellenőrnek elmondottak szerint – sem a stadionban, sem azon kívül nem tudták volna garantálni senki biztonságát.

“Nem olyan fából faragták sem a Honvédot, sem engem, hogy ezt ennyiben hagyjuk” – mondta Mendelényi arra a kérdésre, hogy terveznek-e további lépéseket az ügyben.