A Manchester City fellebbezése után a CAS úgy döntött, hogy a Manchester City nem játszotta ki a pénzügyi fair play (FFP) szabályait, így jogtalanul tiltották el. A hétfői bejelentés értelmében a City továbbra is indulhat a Bajnokok Ligájában, a korábban kiszabott pénzbírságot pedig mérsékelték, méghozzá a harmadára, 30 millió euróról 10 millióra.

A bírságot azért tartotta indokoltnak a CAS, mert az angol klub szerinte hátráltatta az UEFA pénzügyi vizsgálatát.

Az UEFA februárban dötöttt még úgy, hogy a pénzügyi fair play súlyos megsértése miatt kitiltja a nemzetközi kupaporondról a Manchester City csapatát a következő két idényre. Az UEFA mellékbüntetésként 30 millió euró bírságot is kiszabott az angol klubra.

“A testület megvizsgálta a beküldött bizonyítékokat, és megállapította, hogy a Manchester City súlyosan megsértette az UEFA pénzügyi fair play szabályzatát azzal, hogy 2012 és 2016 között a szponzori bevételeinél a valósnál nagyobb összeget tüntetett fel” – szólt az UEFA akkori közleménye.

A két éve, a német Spiegel magazin által kirobbantott ügyben a City tulajdonosa, Mansour bin Zayed Al Nahyan sejk került a célkeresztbe, aki a vád szerint túlárazott szerződésekkel finanszírozta, ellensúlyozta a klub költekezéseit. Az ugyancsak az emírségekbeli királyi családhoz köthető Etihad légitársaság például évi 67,5 millió fontot fizetett a klubnak a mezszponzori megállapodás jegyében, de egy kiszivárgott emailből kiderült aztán, hogy az Etihad csak 8 millió fontot fizetett ki valójában, a többit a sejk magáncége pótolta ki, ezzel megszegve a pénzügyi fair play szabályait.