Miután Anglia a magyar, majd a lengyel szövetséget is feljelentette a szurkolók, vagy épp egy futballista által elkövetett “rasszizmus” vádjával, “hazai pályán” is zajlottak az események ezen a fronton.

Mint ismeretes, az Olaszország elleni nyári londoni Eb-döntő épp az angol szurkolók miatt lett botrányos: a kezdést megelőzően a jegy nélküli angol szurkolók egymással és a rendfenntartókkal is összecsaptak a stadionon kívül (volt, akit a Temzébe löktek), majd áttörték a biztonsági kordonokat, és legalább százan benyomultak a lelátóra. A rendőrök közül 19-en megsérültek, és az eset kapcsán 49 embert vettek őrizetbe. A meccs előtt a hazai drukkerek füttyszóval és bekiabálásokkal zavarták meg az olasz himnuszt, majd tárgyakat dobáltak a pályára, meggyújtottak egy pirotechnikai eszközt, egy személy pedig a pályára futott a találkozó alatt.

De jutott a labdarúgás világába sem illő tevékenységekből a saját játékosoknak is: a finálé után három színesbőrű angol futballistát, Marcus Rashfordot, Bukayo Sakát és Jadon Sanchót is értek verbális támadások a különböző közösségi oldalakon, ezek közül az egyik legsúlyosabb abúzust egy bizonyos Scott McCluskey követte el. A 43 éves angol férfi a Facebookon küldött fajgyűlölő üzeneteket a három futballistának kihagyott 11-eseik miatt, ebből pedig feljelentés (a volt futballista, Anton Ferdinand is a jelentők között volt), majd végül bírósági ügy lett, amelyben most született ítélet.

McCluskeyt 14 hét börtönre ítélték tette miatt, de büntetését 18 hónapra felfüggesztették. Emellett 30 napnyi rehabilitációs foglalkozásra kötelezték, ahol a rasszizmusról és a sokszínűségről fog majd tanulni.