Amíg a legnépszerűbb magyarországi derbin a rekord nézőszám és a fergeteges hangulat miatt emlegethettük a Fradi és az Újpest szurkolótáborait, a Hajduk Split és a Dinamo Zagreb esetében közel sem ilyen rózsás a helyzet. A hétvégi összecsapás nem a 0-0-ra végződött mérkőzés, hanem a félelmetes szurkolói rendbontások miatt lesz maradandó.

A meccs közben a Hajduk magyar légiósát, Gyurcsó Ádámot kővel dobták fejbe, illetve egy tűzoltó ujját szakította le egy felrobbanó füstbomba. Utóbbit sokkos állapotban szállították kórházba, a válogatott játékos koponyáját pedig a meccs után röntgenezték meg.

A horvát Slobodna Dalmacija információi szerint a versenykiírás megvizsgálása után arra jutott, hogy akár 12 meccsre is bezárathatják a Hajduk stadionját. A derbi kihágásait részletező jelentésben 45 görögtűz, 17 petárda, 9 füstgránát és 5 tűzijáték-rakéta használatáról írnak is írnak a fenti sérülések mellett.

A Horvát Labdarúgó Szövetség szerint ezzel már túl messzire mentek a Hajduk drukkerei – főleg a helyi keménymag Tordica tagjai – így az UEFA által is rendkívül szigorúan vett pirotechnikai szabályozások megszegéséért, valamint a játékost és tűzoltót ért sérülések miatt komoly büntetésre számíthat a Split.

Már bűnhődtek a splitiek

Nem az első lenne ebben a kiírásban, hogy Gyurcsó klubját büntetéssel sújtják: csak az őszi szezont tekintve, eddig 18 ezer kunányi (784 ezer forintnyi) pénzösszeget kellett kifizetnie a klubnak a szövetség felé.

Horror pályán és azon kívül: Öt centiméteres kődarabbal dobták fejbe Gyurcsót, és ez még nem minden – fotók