1. félidő:

Az angolok kezdték jobban a meccset. A 7. percben Modric szabálytalankodott a saját tizenhatosa előtt, a megítélt szabadrúgást Trippier a bal felsőbe tekerte. Ezt követően a horvátok ugyan próbálkoztak, de sikertelenül. A 32. percben Kane tíz másodperc alatt két ziccert is elhibázott, előbb 7 méteres gurítását védte Subasic, majd a kipattanót egy lépésről nem tudta a kapuba lőni. Nem sokkal később Rebicnek volt egy távoli lökete, amit Pickford fogott, majd Lingard 16 méteres tekerése ment mellé.

2. félidő:

A második félidőben sokáig semmi nem történt, a 68. percben aztán a horvátok a semmiből egyenlítettek: Vrsaljko beadása után Perisic lőtt hét méterről a jobb sarokba. Az Inter szélsője négy perccel később tíz méterről a bal kapufát találta el. Horvátország a második félidő második részére feljavult, több gól azonban nem született, így a horvátok sorozatban harmadik meccsükün is hosszabbításra kényszerültek.

A hosszabbítás első felében Stonesnak volt egy remek fejese, amit Vrsaljko fejelt ki a gólvonal elől, majd Manzukic lőtt 6 méterről, Pickford pedig nagyot védett.

A 110. percben Perisic lefejelte  a labdát Mandzukicnak, aki hat méterről kilőtte a hosszút, ezzel minden eldőlt. Horvátország fennállása során először játszik döntőt – Franciaország lesz az ellenfél – míg az angolok 1990 után újra bronzmeccsen léphetnek pályára, ezúttal Belgium ellen.

Horvátország – Anglia 2-1 (Perisic 68., Mandzukic 110., ill. Trippier 7.)