Péntek este a svájci válogatott két játékosa, Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri a Szerbia ellen (2-1) megnyert találkozón az albán jelképnek számító kétfejű sast formáztak a kezükkel a gólörömük során és ezért a FIFA fejenként 10 ezer svájci frankra (2,8 millió forinitra) büntette őket. Mellettük Stephan Lichtsteinert ötezer svájci frankra (1,4 millió forintra) szankcionálta a világszervezet, mert csatlakozott a társai gólöröméhez.

A Szabad Magyar Szó keddi beszámolója szerint a Koszovóban egy pénzügyi alapot hoztak létre azzal a céllal, hogy összegyűjtsék azt a húszezer svájci frankot. A gyűjtésbe a koszovói kereskedelmi miniszter, Bajram Hasani is bekapcsolódott, aki jelezte, hogy havi járandóságát, mintegy kétezer eurót ajánl majd fel az alapnak.

Nem lehet pénzzel leírni azt az érzést, amit Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri szerzett nekünk, amikor a Szerbia elleni mérkőzésen ünnepelték a góljukat. Őket azért büntették meg, mert nem felejtették el a gyökereiket, nem felejtették el, honnan érkeztek – kommentálta a döntést a kereskedelmi miniszter.

A kezdeményezést a Gofundme nevezetű honlapon indították el, és már kedd reggelre 12 430 dollár (3,5 millió forint) gyűlt össze az előzetesen tervezett 25 ezerből. A leírásban ugyanakkor szerepel az is, ha svájci válogatott nem fogadja el az adományt, akkor a befolyt teljes összeget jótékonysági célra ajánlják majd fel.

Tippelj és nyerj a Svájc-Costa Rica csoportmeccsel