U21-es válogatottunk múlt pénteken egy fordulatos, izgalmas mérkőzésen 2-2-es döntetlent játszott hazai pályán a remek erőkből álló lengyel csapattal, kedden pedig egy még keményebb riválist fogad a Szent Gellért Fórumban: az Európa-bajnoki címvédő német válogatottat.

A németekkel márciusban, a hazai társrendezésű Európa-bajnokság csoportkörében találkozott Gera Zoltán együttese, akkor a később Európa-bajnoki címig menetelő német együttes magabiztos, 3-0-s sikert aratott. Azóta persze generációváltás volt mindkét együttesben, de magyar és német részről is több olyan labdarúgó ott lehet a pályán, aki tavasszal, társaiknál fiatalabb kora ellenére, ott volt az Európa-bajnoki csoportmérkőzésen.

A németek Európa-bajnokhoz méltóan kezdték ezt a selejtezősorozatot is, eddigi három mérkőzésüket megnyerték, igaz, a legutóbbit múlt héten némi szerencsével, hiszen a 89. percben egyenlítettek hazai pályán Izrael ellen, majd a hosszabbításban a győztes találatot is megszerezték (3-2). Ez volt egyébként Antonio Di Salvo szövetségi edző első mérkőzése a csapat élén, a korábbi szakvezető, Stefan Kuntz ugyanis a török A-válogatott szövetségi kapitánya lett nemrégiben.

Ami a magyar válogatottat illeti, Gera Zoltán három labdarúgóra nem számíthat a keretből. Mezei Szabolcs korábbi sérülése után még nincs száz százalékos állapotban, ezért kihagyja a találkozót, Major Sámuel eltiltás miatt nem lehet ott a pályán, míg Balogh Botond csatlakozott az A-válogatott Angliába utazó keretéhez.

A németekről friss emlékeink vannak, az a célunk, hogy kedden egy jóval szorosabb mérkőzést játsszunk velük, mint az Európa-bajnokságon, és elsőként szerezzünk pontot ellenük ebben a selejtező sorozatban. A német csapat mindig domináns futballra törekszik, és legtöbbször meg is tudja valósítani ezt, az a legfontosabb feladatunk, hogy amennyire lehet, megpróbáljuk meggátolni őket abban, hogy folyamatos nyomás alatt tartsák a kapunkat. Szeretnénk többet birtokolni a labdát, mint az Európa-bajnokságon, emellett szervezetten kell védekeznünk, és nem szabad üres területeket hagynunk az ellenfél támadói előtt. Megvan a tervünk arra, hogy miként lehet eredményesen játszani a németek ellen, de ez csak akkor sikerülhet, hogy minden játékosunk tudása legjavát adja, és végig harcosan, fegyelmezetten futballozunk. Az elmúlt napokban nagy gondot fordítottunk a regenerációra, így a játékosok jó állapotban vannak, de néhány poszton frissíteni fogunk a kezdőcsapatunkon – idézte Gera Zoltán szavait az mlsz.hu a hétfői hivatalos edzés előtt.

Gera az U21-es válogatott pontszerzéséről: “Ez a döntetlen sokkal jobb, mintha elveszítettük volna mind a három pontot”