Mint arról beszámoltunk, az U21-es román válogatott után a felnőttek között is bizonyítási lehetőséget kapott a nyáron a MOL Fehérvár FC-hez szerződött, kettős állampolgárságú 23 éves védő, Rus Adrián, aki meghívót kapott Cosmin Contra szövetségi kapitány 24 fős bő keretébe, a Málta és a Spanyolország elleni Európa-bajnoki selejtezőkre.

Július elején már írtunk arról, hogy a Román Labdarúgó Szövetség elnöke, Adrian Vochin a nyári U21-es Európa-bajnokság után kijelentette, hogy a korosztályos válogatottban jó teljesítményt nyújtó Rus tagja lesz a felnőttkeretnek is szeptemberben. Akkor néhány román lap arról számolt be, hogy ezt a lépést azért teszi meg mindenképpen a válogatott, hogy a magyar állampolgársággal is rendelkező labdarúgó nehogy a magyar válogatottban kössön ki, ezt azonban Mihai Stoichita szakmai igazgató cáfolta, és kiemelte, hogy a 23 éves védő a teljesítményével fogja kiérdemelni a meghívást az A-válogatottba.

Később a románok azzal vádolták meg a Vidit, hogy azért nem játszatja a bekket, hogy ezzel kényszerítse rá Rust arra, hogy a magyar színeket válassza – ezt később a klub és maga a játékos is cáfolta. Ennek ellenére a román szövetség hivatalos panasszal fordult a FIFA-hot és az UEFA-hoz.

Rus: “100 %-ig román vagyok” – a Fehérvár nem helyezett rá nyomást, hogy a magyarokat válassza

Málta ellen mutatkozott be

Szeptember 8-án, vasárnap azonban vélhetően lezárult a történet: Rus kezdőként, a Málta elleni Eb-selejtezőn debütált Ploieştiben a román felnőtt válogatottban, ezzel eldőlt, hogy a magyar nemzeti tizenegyben már nem léphet pályára a futballista.

A románok szűkösen, 1-0-ra verték a törpeállam csapatát az ugyancsak magyar felmenőkkel is rendelkező Puscas fejesgóljával, így 6 meccsen szerzett 10 pontjukkal még versenyben vannak az F-csoportban a továbbjutásért.

A mérkőzésen csereként pályára lépett egyébként a Kisvárda – az NB I góllövőlistáját holtversenyben vezető – légiósa, Gheorghe Grozav is.

Eb-selejtezők:

D-csoport:

Svájc – Gibraltár 4-0 (Zakaria 37., Mehmedi 43., R. Rodriguez 49., Gavranovic 87.)

Grúzia – Dánia 0-0

F-csoport:

Románia – Málta 1-0 (Puscas 47.)