Nem hiányozhatnak a gömbök a karácsonyfáról

A karácsonyfa díszítése a 16. században vált divatossá, de Magyarországon csak az 1800-as évek második felében terjedt el, akkor is csak a módosabb családok körében. A szegényebb társadalmi rétegek szokásaiban csak a 20. század során honosodott meg ez a szép hagyomány.
Nyikes Zoltán 2023. augusztus 7., hétfő 14:15
A karácsonyfa díszítése a 16. században vált divatossá, de Magyarországon csak az 1800-as évek második felében terjedt el, akkor is csak a módosabb családok körében. A szegényebb társadalmi rétegek szokásaiban csak a 20. század során honosodott meg ez a szép hagyomány.
Szerző: Nyikes Zoltán 2023. augusztus 7., hétfő 14:15

Kezdetben diót, almát, valamint fából és textilből készült díszeket aggattak a fára. Ma már a gömb az egyik legelterjedtebb díszítő elem a karácsonyfán, ami rengeteg színben és különféle méretekben kapható a Valex Decor Kft karácsonyi gömbök termékkategóriájában. 

Mit jelképeznek a karácsonyi gömbök és a színek?

A gömbök a teljességet, az univerzum végtelenségét jelképezik: a bolygókat, a csillagokat, az égitesteket, amelyeknek az ereje hatással van az életünkre. Törékenységük múlandóságunkra hívja fel a figyelmet, az élet változásaira emlékeztet. 

Az arany a Nap, a férfi minőség, a gazdagság jelképe, míg az ezüst a Hold, a női minőség, az odaadó, tápláló anya szimbóluma. A piros színbe az élet és a halál, a termékenység és a bűn van kódolva. A fehér a tisztaságot és az ártatlanságot jelképezi, míg a zöld a reményt és az életet. 

A legtöbben nincsenek ezeknek a jelentéseknek a tudatában, csak szeretik gyönyörű színekben pompázva feldíszíteni a fát. Szerencsére rengeteg árnyalatban beszerezhetünk karácsonyi gömböket, így akár minden évben változtathatunk a koncepción és új színkombinációt tudunk használni. De ezek a gömbök nemcsak a karácsonyfán mutatnak jól, máshol is tudjuk alkalmazni őket. 

Mire használhatjuk még a karácsonyi gömböket?

A legtöbb otthon díszbe öltözik már hetekkel karácsony előtt. Gyönyörű és hangulatos dekorációkkal tudjuk szebbé tenni a lakás különböző pontjait, és már itt is igénybe vehetjük a csodálatos gömbdíszeket. 

A fenyőfa feldíszítésén túl feltehetjük a színes gömböket a girlandra is, de akár a kültéri fenyők dekorációjához is használhatjuk. A kertünknek, az udvarunknak is hangulatos dísze lesz, kint a szabadban is közvetíti az ünnep örömét. 

Ragasztópisztollyal fel tudjuk rögzíteni a gömböket az adventi vagy a temetői koszorúra, amit szeretteink sírjára teszünk. Ugyanígy az ajtódíszek, a kopogtatók vagy az asztali díszek is kaphatnak dekorációt a karácsonyi gömbökből. 

A jó minőség elengedhetetlen

Nem mindegy, hogy milyen minőséget választunk, mert előfordulhat, hogy egyetlen ünnepet sem fog kibírni a díszünk. Vagy eltesszük a következő karácsonyra, de egy év múlva használhatatlan állapotban találjuk meg a dobozban. 

Az üveggömb nagyon szép, de nem túl tartós. Ma már olyan műanyagból készült gömböket lehet kapni, amik megjelenésükben legalább annyira csodásak, és ráadásul ütésállóak is. 

Nincs kiábrándítóbb a giccses karácsonyfa látványánál. Válasszunk néhány színt, ami lehet matt, fényes vagy glitteres, és máris kész az exkluzív, de nem hivalkodó díszítés. Ha pedig nem szeretnénk az egész ünnepet a fa díszítésével tölteni, olyan gömböket vegyünk, amelyek eleve fel vannak fűzve megfelelő hosszúságú madzagra!

Címkék: #PR
Neked ajánljuk
Átigazolások
NB III
Kun Bertalan
A PSV-t is megjárt korábbi utánpótlás-válogatott szélső, Kun Bertalan a harmadosztályú Veszprémhez szerződött.
NB III
Urbán Flórián
Bejelentették, hogy a BVSC-től távozó Urbán Flórián a harmadosztályú Csornánál lett vezetőedző.
DVSC
Leendő érkező
"Ha minden jól megy, 2024 nyarán leigazolunk egy rendkívül tehetséges, feltörekvő magyar játékost. Már régóta követjük a pályafutását, több mint 15 oldalnyi riportom van róla" - mondta Hayk Hovakimyan. (dvsc.hu)
Tovább az összes átigazoláshoz