Fotó: Stock

Mit jelent és miként működik a Buy Now, Pay Later (BNPL)?

Buy Now, Pay Later, rövidítve BNPL jelentése: vásárolj most, fizess később. Jól bevált módszer arra a webáruházak működése során, hogy a bizalmat növelni tudjuk a látogatók felé. Lássuk, pontosan mi a lényege, milyen előnyei és hátrányai lehetnek?
Nyikes Zoltán 2024. június 9., vasárnap 15:14
Fotó: Stock
Buy Now, Pay Later, rövidítve BNPL jelentése: vásárolj most, fizess később. Jól bevált módszer arra a webáruházak működése során, hogy a bizalmat növelni tudjuk a látogatók felé. Lássuk, pontosan mi a lényege, milyen előnyei és hátrányai lehetnek?
Szerző: Nyikes Zoltán 2024. június 9., vasárnap 15:14

A Buy Now, Pay Later (BNPL) működése

A Buy Now, Pay Later – azaz a Vásárolj most, és fizess később – módszer lehetőséget ad a vásárlóknak arra, hogy egy termékhez vagy szolgáltatáshoz rögtön hozzájussanak, fizetni érte viszont később tudjanak. Az adott összeget akár részletekben, de akár egy összegben is ki tudják egyenlíteni. 

A webáruház készítés során a Webáruház készítés árak csapata is felhívja a megbízói figyelmét erre a lehetőségre, amivel a leendő honlaptulajdonosok kedvező ajánlatot adhatnak a potenciális vásárlóik számára. Az ilyen típusú szolgáltatásokat a vásárlók egy rövid regisztráció után lesznek képesek igénybe venni. Történhet ez akár sportszereket árusító webáruházban is, hiszen alig akad olyan sportág, ami ne igényelne különféle kellékeket.

A módszer nagy rugalmasságot kínál a vásárlók számára

A Buy Now, Pay Later kiváló megoldás lehet rövid távú likviditási problémák áthidalására. Viszont a használata nem teljesen kockázatmentes, az ügyfeleknek mindenképpen alaposan ki kell értékelni a saját pénzügyi helyzetüket, azt, hogy az adott összeget biztosan ki tudják majd fizetni az eladónak. 

Olyan, mint egy hitelkonstrukció, hiszen a termék azonnal a vásárló tulajdonába kerül, viszont fizetni csak később kell. A BNPL nem minősül hitelnek, mivel rövid távon alkalmazzák. A BNPL szolgáltatók azok, akik átvállalják a kereskedőktől a rizikót, ők lesznek azok, akik beszedik a termék ellenértékét a vásárlótól bizonyos idő elteltével.

Milyen előnyei vanak a szolgáltatásnak?

Lássuk:

  • Egyszerűen és gyorsan igénybevehető online keretek között – ezzel rengeteg időt lehet megtakarítani, és kényelmes körülmények között lehet vásárolni. 
  • Jellemzően kamatmentes és a fizetés során nem kell extra költséggel számolni. 
  • Nem kell aggódni az elhúzódó hitelminősítés miatt, lévén, hogy ez nem minősül hitelszolgáltatásnak. 
  • A vásárló azonnal hozzá tud jutni a kiválasztott termékhez, még abban az esetben is, ha nem rendelkezik az adott időpontban kellő önerővel. 
  • A vásárlók javítani tudják a likviditásukat.

Kereskedőként is van előnye, mert csökkenti annak előfordulási arányát, hogy a vásárlók nem fizetnek. A beszedéssel kapcsolatos adminisztrációs terheket a BNPL szolgáltató veszi át, így ezáltal a kereskedőnek nem kell ezekkel foglalkoznia. Emellett növelni tudja a kosárértéket, a vásárlók mintegy 40%-kal többet költenek a BNPL fizetési opciót választva, ráadásul csökken a kosár elhagyási aránya is. Emellett pedig még magasabb vásárlói élményt is nyújt.

A BPNL-nek, mint minden szolgáltatásnak, akad hátránya is. Ilyen hátrány, ha a vásárló nem kellő körültekintéssel méri fel az anyagi korlátait, és nem tudja időre teljesíteni a termék árának kiegyenlítését.

A jövőben előreláthatóan egyre népszerűbb lesz a BNPL szolgáltatás, azon előnyei miatt, amelyek egyszerűsítik a webshopokból történő vásárlásokat. Webshop tulajdonosként érdemes mérlegelni az alkalmazását.

Címkék: #PR
Neked ajánljuk
Átigazolások
Fradi
Ben Romdhane
Az egyiptomi Al-Ahly továbbra is leigazolná Mohamed Ali Ben Romdhane-t, a felek egyelőre szóban egyeztetnek az esetleges klubváltásról.
Újpest
Josué
A Legiától távozó 4-szeres portugál válogatott Josuét beajánlották Újpesten, de Bartosz Grzelak nem tartott igényt a 33 éves középpályásra.
Csákvár
Új igazolás
Az elmúlt hetekben a csapattal készülő Haragos Viktor (legutóbb Honvéd) a 2024/25-ös bajnokságban az Aqvital FC Csákvárt erősíti.
Tovább az összes átigazoláshoz