Mit érdemes tudni a Moruga Scorpion chiliről?

Mielőtt nagyot harapnál ebbe az izgalmas nevű paprikába, nem árt, ha egy kicsit jobban megismered. Igaz, hogy amióta a Carolina Reaper letaszította a Scoville skála csúcsáról, veszített picit a népszerűségéből, de még mindig stabilan birtokolja a megtisztelő második helyet. Számos chilis kihívás meghívottja, és eddig veretlenül kerültek ki a megmérettetésekből a nagyjából 4 cm-es növények.
Nyikes Zoltán 2023. február 6., hétfő 15:17
Mielőtt nagyot harapnál ebbe az izgalmas nevű paprikába, nem árt, ha egy kicsit jobban megismered. Igaz, hogy amióta a Carolina Reaper letaszította a Scoville skála csúcsáról, veszített picit a népszerűségéből, de még mindig stabilan birtokolja a megtisztelő második helyet. Számos chilis kihívás meghívottja, és eddig veretlenül kerültek ki a megmérettetésekből a nagyjából 4 cm-es növények.
Szerző: Nyikes Zoltán 2023. február 6., hétfő 15:17

Honnan származik?

A chiliket általában Dél-Amerikából származtatjuk, a Moruga Scorpionnak néhány más fajtával egyetemben azonban a Karib-térség az őshazája. Addig még visszafejthető az eredete, hogy Trinidad és Tobago államban vertek gyökerek az első magok, de hogy pontosan kinek a földjén, azt sűrű homály fedi. A Moruga az elnevezésben mindenesetre azt a várost jelöli, ahonnan világkörüli útjára indult. Bizony, akár otthonról is rendelhetsz a Cili Hungária Webáruházból Moruga Scorpion fűszerpaprikát.

Mi a közös a skorpióban és egy chiliben?

A leggyakoribb tézis az interneten, hogy a skorpióra utalás a növény nevében a termés alakjának köszönhető. Ugyanis nem olyan tompa a csúcsa, mint a TV paprikának, hanem hegyes és kicsit kunkorodó. Ez egy olyan ismertetőjegye, ami azonnal megkülönbözteti a többi fajtától, mert csak rá jellemző. 

Egy másik felvetés szerint a skorpió jelző a chili erejére utal. Ha jobban belegondolunk, ez is megállja a helyét. Az iránymutató Scoville skála szerint SHU értéke 1,2 milliótól kicsivel több mint 2 millióig terjed. A skorpiók legveszélyesebb példányai ugyanúgy a meleg környezetet kedvelik, mint a chilik. A megfigyelések szerint minél nagyobb egy skorpió ollója, annál gyengébb a mérge.

Ez többé-kevésbé a paprikák között is így van: a világ legerősebb fajtáinak alig pár centiméteres terméseik vannak. Abban is meglehetősen hasonlítanak, hogy marásuk az első néhány másodpercben nem észrevehető. Rövid időn belül azonban hatni kezd a hatóanyag és tapasztalhatod a skorpiómarás tüneteit: izzadás, légszomj.

Melengess skorpiót a kebleden!

Mármint képletesen. De a mostani időszak a legalkalmasabb arra, hogy elkezdj magokat beszerezni, csíráztatni, hogy aztán gyönyörű palántád legyen, amiről szüretelheted a világ második legbrutálisabb chilijét. A csíráztatásra több módszer is alkalmas, ha nem vagy biztos a dolgodban, vásárolj előkezelt magokat, azok nem hajlamosak a penészesedésre. A csírák megjelenése után ültesd őket kis cserépbe vagy tejfölösdobozba. Ne tedd őket túl mélyre, elég, ha egy centiméter föld takarja őket.

Figyeld, hogy mindig melegben legyenek és kapjanak elég vizet. Ha elmúltak a talaj menti fagyok, akkor kiültetheted őket szabad földbe vagy kiteheted a balkonra. Ajánlott a helyét fokozatosan módosítani és szoktatni az új körülményekhez. Ha elérkezett a kiültetés ideje, először 1-2 percig levegőztesd, majd mindig növeld a kint tartózkodás idejét.

Ha a többi chiliről is szeretnél érdekességet megtudni, vagy profiktól ellesni a palántanevelés csínját-bínját, akkor látogass el a Chili Hungária Webáruház oldalára.

Címkék: #PR
Neked ajánljuk
Átigazolások
Légiósok
Novothny aláírt
Marad a Ruch Chorzów játékosa a magyar csatár, aki azonban jövőre már nem az élvonalban, hanem a másodosztályban játszik a csapattal.
DVSC
Távozó
Távozik a DVSC-től Andrija Majdevac. A 26 éves szerb támadó 2023 augusztusában érkezett a DVSC-hez, de a tavaszi szezont kölcsönben már Szerbiában töltötte.
Légiósok / Mezőkövesd
Kövesdről igazolt a szlovák élvonal újonca
A szlovák élvonalba feljutott KFC Komárno csapata hivatalosan is bejelentette a Mezőkövesdről érkező 31 éves középpályás, Nagy Gergő szerződtetését.
Tovább az összes átigazoláshoz