Mire figyeljünk autó akkumulátor vásárlása során?

Egy autóban számtalan olyan alkatrész, kiegészítő van, amelyet olykor-olykor cserélni kell, mert az évek alatt elhasználódnak. Ilyenkor az első és legfontosabb teendő, hogy ne kapkodjunk, sőt, érdemes azt is megvizsgálni, hogy egyáltalán szükséges-e a csere. Kifejezetten igaz ez, ha új akkumulátor vásárlásán gondolkozunk.
Nyikes Zoltán 2023. február 20., hétfő 15:43
Egy autóban számtalan olyan alkatrész, kiegészítő van, amelyet olykor-olykor cserélni kell, mert az évek alatt elhasználódnak. Ilyenkor az első és legfontosabb teendő, hogy ne kapkodjunk, sőt, érdemes azt is megvizsgálni, hogy egyáltalán szükséges-e a csere. Kifejezetten igaz ez, ha új akkumulátor vásárlásán gondolkozunk.
Szerző: Nyikes Zoltán 2023. február 20., hétfő 15:43

Az akkumulátor vásárlást alaposan át kell gondolni

Elsőre egyszerűnek tűnik egy akksi cseréje, de a valóságban több tényezőre is oda kell figyelni. Először is meg kell vizsgálnunk, hogy valóban szükséges-e újat venni. Az akkumulátor egy érzékeny alkatrész, de akkor sem kell pánikba esni, ha a csere mellett döntünk, hisz gyorsan beszerezhető egy új darab például a FilterABC oldaláról.

Ahhoz, hogy eldöntsük egyáltalán szükséges-e a csere, jó tisztában lenni azzal, hogy az autó be nem indulása nem jelenti egyértelműen azt, hogy új akksi kell. Könnyen lehet, hogy csak bekapcsolva hagytunk egy fogyasztót, például a fényszórókat (gyakori hiba), de az is lehet, hogy már régóta nem volt használatban az adott jármű. További hiba lehet az is, ha nincs eléggé meghúzva az akkusaru és rosszul érintkezik.

Természetesen, ha már egy jó pár éves akkumulátorról beszélünk, ami a hidegben egyre nehezebben indul el, akkor egyre nagyobb rá az esély, hogy ideje újat vásárolni. Ha megvan a döntés, hogy elérkezett az idő az új akksi beszerzésére, akkor több kérdés is van, amire választ kell adni az ideális változat kiválasztásához.

Mekkora, jobbos-balos, vékony vagy vastag?

Az első lépés az, hogy az elhasznált akkut megmérjük. A magassága is nagyon fontos, ugyanis nem csak a tálca mérete számít. Amennyiben lehetséges, akkor műanyag vonalzót használjunk, mivel az akkumulátorban még mindig lehet töltés.

Ezzel elkerülhetjük a kellemetlenségeket vagy a komoly baleseteket. Ha a méret nem stimmel, akkor nem számít milyen egyéb tulajdonságai, előnyei vannak az új akksinak, a beszerelés sajnos nem lehetséges.

A következő kérdés: jobbos vagy balos legyen? Az akkumulátorral szemben állva melyik oldalon helyezkedik el a + saru? Ez adja, hogy az akkumulátor bal vagy jobb pozitív. Ez azért fontos, mert az autókat úgy kábelezik be, hogy a sarukat ne lehessen fordítva bekötni. Csak az az akkumulátor lesz jó választás, amelyiknek jó oldalon van a két pólusa. 

A pólus vastagsága se mindegy. A normál, standard pólus a vastagabb, a pozitív 20 mm, a negatív 2 milliméterrel vékonyabb. Az ázsiai autókban a pólus a vékonyabb verzió, erről is érdemes tájékozódni vásárlás előtt.

Kérjük ki szakember segítségét!

Mint látható, az akkumulátor vásárlás nem egy egyszerű folyamat, és akkor még nem is beszéltünk a kapacitásról, indítóáramról és a padlólécről. Könnyű elakadni, de semmiképpen sem szabad megijedni.

Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, inkább kérjük ki szakértő segítségét, hívjuk fel az autószerelőnket, aki megadja a szükséges paramétereket az ideális változat kiválasztásához.

Címkék: #PR
Neked ajánljuk
Átigazolások
Újpest
Lőw Zsolt, Szalai Ádám
Sajtóhírek szerint Szalai Ádám nemet mondott az Újpest sportigazgatói pozíciójára. A lila-fehérek felvették a kapcsolatot Lőw Zsolttal is, aki azonban nem edzőként segítene.
Légiósok
Szalai Attila
A Kicker szerint a Hoffenheim sportigazgatója az olyan "átigazolási mellényúlások" miatt távozhat, mint például Szalai Attila, Mërgim Berisha és Anton Stach.
Nyíregyháza
Révész Bálint
A klubtulajdonos az erősítési tervekről is beszélt a csakfoci.hu-nak.
Tovább az összes átigazoláshoz