Mik azok a forgácsoló szerszámok és milyen típusaik vannak?

Forgácsoló szerszámoknak nevezzük azon eszközök összességét, amelyeket főleg fém, de további anyagok megmunkálására is használnak. Ez a gyűjtőfogalom több alcsoportot is magába foglal, melyekről szó lesz ebben a cikkben.
Nyikes Zoltán 2023. szeptember 11., hétfő 16:39
Forgácsoló szerszámoknak nevezzük azon eszközök összességét, amelyeket főleg fém, de további anyagok megmunkálására is használnak. Ez a gyűjtőfogalom több alcsoportot is magába foglal, melyekről szó lesz ebben a cikkben.
Szerző: Nyikes Zoltán 2023. szeptember 11., hétfő 16:39

Mit kell tudnia egy forgácsoló szerszámnak?

Ha megnézzük a Bartools maróit, fúróit, esztergakéseit, akkor láthatjuk mennyi típus közül kell kiválasztani a megfelelőt. Azonban mielőtt még ebbe jobban belemennénk, nézzük meg, hogy melyek azok a közös tulajdonságok, melyek mindegyik forgácsoló szerszámra igazak.

Különböző formájú és méretű szerszámfejek vannak. Ezeket az eszközöket elsősorban precíziós megmunkálásra használják, olyan esetekben, amikor nagy jelentősége van a pontos méreteknek és a tökéletes felületfinomságnak.

Két fontos követelménynek kell megfeleljenek:

  • Le kell tudniuk választani a meghatározott anyagrészt.
  • Biztosítaniuk kell az előírt méretpontosságot, felületi érdességet és alakhűséget.

Egy forgácsoló szerszámnak két fő része van: csatlakozó és dolgozó rész. Ezekkel tudják biztosítani a megfelelően stabil befogást, valamint a pontosságot.

Hogyan kell kiválasztani a megfelelő forgácsoló szerszámot?

Nagyon széles körben használt eszközökről van szó. Sok ipari területen, például gépgyártásban, autóiparban, repülőgépgyártás során és az elektronikai iparban is alkalmazzák őket.

Hogy milyen típust választunk, illetve használunk, az függ a megmunkálandó anyagtól, valamint a megmunkálás módjától is. Ha nem jól választjuk meg a munkaeszközt, akkor sajnos tönkretehetjük a szerszámot vagy azt az anyagot, amin szeretnénk alkalmazni, a végeredmény pedig közel sem lesz olyan jó, mint amilyet szeretnénk.

Nem mehetünk el szó nélkül az anyagi vonzat mellett sem, természetesen ez is befolyásolja a döntést. Ha például csak az éltartósság számítana, akkor egyértelmű befutó lenne a gyorsacél. Ellenben, ha az árakat megnézzük, akkor egy karbonacél típus ára meg sem közelíti az előbbit.

Nem szabad megfeledkeznünk azonban a forgácsoló szerszámok megfelelő karbantartásáról sem! Ahhoz, hogy hosszú életűek legyenek ezek az eszközök, és stabilan tudják hozni azt a teljesítményt, amit elvárunk tőlük, ügyelnünk kell a megfelelő karbantartásukról.

A forgácsoló szerszámok csoportosítása

Számos különböző feladat ellátására alkalmasak ezek a kiváló eszközök. Épp ezért van szükség olyan sokféle típusra. Több szempont szerint is csoportosíthatjuk ezeket, hogy könnyebben megtaláljuk, amit keresünk.

Élek szerint megkülönböztetünk egyélűt, kétélűt, szabályosan többélűt és szabálytalanul sokélűt is. A szerkezeti kivitelt tekintve tömör, tompán hegesztett, váltólapkás, betétkéses stb. 

Anyaghasználat szerint megkülönböztethetünk szerszámacélt, keményfémet, kerámiát, gyémántot és további anyagokat is. Vagy csoportosíthatjuk őket alkalmazás szerint is: gyalukés, esztergakés, maró, fúró, üregelő tüske stb.

Címkék: #PR
Neked ajánljuk
Átigazolások
RB Leipzig
Orbán Willi
Sajtóhírek szerint Orbán Willi hamarosan szerződést hosszabbít Lipcsében.
Ajka/Vasas
Schindler Szabolcs
Ahogyan azt honlapunk előre jelezte: távozott a Vasas tartalékcsapatától Schindler Szabolcs és az NB II-es Ajka vezetőedzője lett.
Ferencváros
Profi szerződés
A Ferencváros profi szerződést kötött Bagi Ádámmal, a 17 éves támadó 2019 óta erősíti a klubot.
Tovább az összes átigazoláshoz