Miért érdemes tofut fogyasztani?

A tofu, más néven szójababsajt különösen a vegánok körében népszerű, azonban napjainkban egyre többen nyitottak a különlegesebb alapanyagok, növényi alternatívák kipróbálására. Amit mindenképpen érdemes kiemelnünk, hogy nagyszerű proteinforrás, így húspótlóként is megállja a helyét.
Nyikes Zoltán 2023. július 17., hétfő 11:49
A tofu, más néven szójababsajt különösen a vegánok körében népszerű, azonban napjainkban egyre többen nyitottak a különlegesebb alapanyagok, növényi alternatívák kipróbálására. Amit mindenképpen érdemes kiemelnünk, hogy nagyszerű proteinforrás, így húspótlóként is megállja a helyét.
Szerző: Nyikes Zoltán 2023. július 17., hétfő 11:49

A tofu jelentősége a növényi étrendben

Hasonlóan készül, akárcsak a sajt, az eljárás során a szójatejet (amelyet a szójababból nyernek ki) pépesítik, majd kocsonyásítóval előkészítik, ezt követően tömbökké préselik. Legfőbb előnye, hogy ízsemleges, tehát kedvünkre fűszerezhetjük a saját ízlésünk szerint. A MamaVita tofuk kategóriájából is beszerezhetünk például natúr, füstölt, chilis, bazsalikomos változatot egyaránt.

A szójabab a hüvelyesek csoportjába sorolható, gazdag fehérjékben, ásványi anyagokban és vitaminokban. A belőle készített tofu bőséges felhasználási körrel rendelkezik: piríthatjuk, süthetjük, pácolhatjuk, grillezhetjük, ránthatjuk, párolhatjuk. Készíthetünk belőle egy kiadós reggeli rántottát, húshelyettesítőként vegán hamburgerekbe is tehetjük, de akár pörköltet is főzhetünk belőle. Bármilyen meglepőnek is tűnik, hasonlóképpen, mint a klasszikus húst, fasírthoz is felhasználhatjuk. 

Hetente néhány alkalommal érdemes beiktatni az étrendünkbe, viszont túlzott fogyasztása fitoösztrogén-tartalma miatt nem javasolt. 

Miért olyan népszerű a vegánok körében?

A tofut lágy textúra jellemzi, könnyen vágható, rengetegféle felhasználási móddal rendelkezik, változatos ételek készíthetők belőle. Kedvünk szerint ízesíthetjük, emellett bőséges fehérjeforrás, csak hogy néhány okot említsünk, amiért meglehetősen kelendő.

Tökéletes húspótló alapanyagként, ugyanakkor a fehérje mellett vitaminokat, ásványi anyagokat is biztosít a szervezetünk számára. 

Biztosak lehetünk benne, hogy nem fogunk ráunni, mivel bőségesek a lehetőségeink az általa összehozott ételköltemények kapcsán. Egyik nap rántott “húsként,” egy másik alkalommal pedig grillezve, salátába téve is fogyaszthatjuk. A sokszínűsége és a semleges ízvilága az, ami talán leginkább mellette szól.

Szója- és gabonakészítmények húshelyettesítésre

A tofu mellett számos alternatíva létezik, amelyet bevethetünk az egyszerű hétköznapokban. Például a szejtán, vagyis a búzahús, amely szintén a húshoz hasonló küllemre, tán egy kicsit ruganyosabb. Persze ott van a tempeh is, amelyet fermentált szójababból készítenek, de ennek egy gyöngybabos változata is elérhető, ez különösen jó hír az érzékenységgel küzdőknek.

Látható, hogy igen bőségesek a lehetőségeink, ha szeretnénk áttérni a vegán étrendre, hiszen segítségül hívhatjuk a szója- és gabonakészítményeket. 

A változatos, ízletes ételek éppúgy helyet kaphatnak a mindennapokban, mint korábban, csak ezúttal növényi változatokra cseréljük a hagyományos opciókat. A döntés a miénk, bármikor belekóstolhatunk egy egészen más étrendbe.

Címkék: #PR
Átigazolások
Légiósok
Barkóczi bontott Brazíliában
Barkóczi Benedek szerződést bontott a brazil Santa Fével, mert a klub nem teljesítette a járulékfizetést, így a magyar támadó nem kapott munkavállalási engedélyt. Jelenleg szabadon igazolható.
Brentford
Sallai Roland
Törökországi források szerint Sallai Rolandot a Premier League-ben szereplő Brentford látná szívesen, de a Galatasaray csak komoly összegért engedné el őt.
Sion
Vanczák Vilmos
A korábbi 79-szeres magyar válogatott Vanczák Vilmos a svájci élvonal hatodik helyén álló FC Sion másodedzője lett.    
Tovább az összes átigazoláshoz