Függő szülők felnőtt gyermekei

Sokat olvashatunk a függőségekről, de ritkábban foglalkoznak a cikkek azokkal a családtagokkal, akik egy, valamilyen függőségben szenvedő személlyel élnek együtt, holott a betegség rájuk nézve is számos negatív hatást eredményez.
Nyikes Zoltán 2021. október 11., hétfő 15:35
Sokat olvashatunk a függőségekről, de ritkábban foglalkoznak a cikkek azokkal a családtagokkal, akik egy, valamilyen függőségben szenvedő személlyel élnek együtt, holott a betegség rájuk nézve is számos negatív hatást eredményez.
Szerző: Nyikes Zoltán 2021. október 11., hétfő 15:35

Fokozottan igaz ez, ha gyerekekről van szó. Márpedig igen sok gyerek nő fel mind a mai napig olyan családban, ahol függő szülő vagy szülők nevelik.

Függőkkel egy családban - és a gyakori következmények

Az Onlinepszichológus.net blogjában olvashatunk részletesen sokféle fontos, lelki egészséggel és betegséggel kapcsolatos témáról, s ezek között az egyik cikkben részletezik azon gyermekek helyzetét, akik függő családokban nőnek fel.

Ezek a gyerekek számos olyan tulajdonságot hordoznak felnőttkorukban, amelyet gyermekkori élményeik határoznak meg. Mivel gyerekként gyakran megalkotnak egy fantáziavilágot, s ezt gyakran meg is őrzik, ezért néha kívülről furcsa vagy érthetetlen módon reagálhatnak bizonyos helyzetekre. A gyermekkorban látott ígérgetések és beteljesületlen tervek gyakran nekik is azt tanítják, hogy halogassák teendőiket, illetve fogadják el, hogy nem képesek kivitelezni azokat.

Mivel már gyerekként alaposan megtanulták, hogy hazudni kell és egy ideális képet kell mutatni kifelé, ezért akár akaratlanul is egyfajta álarcot viselnek mindennapi érintkezéseik során, bensőséges kapcsolatokat eleve nagyon nehezen alakítanak ki. Amikor gyerekek voltak, gyakran csattant rajtuk az ostor, s ugyanezt a kíméletlenséget hajlamosak megőrizni magukkal szemben is. 

Nehezen engedik el magukat, görcsösek, és jellemző az is, hogy túlságosan komolyan veszik magukat, a kontrollt sem tudják elveszíteni. Bár túlzott kontroll szükséges a mindennapi életvezetésükhöz, mégis sokszor nagyon impulzívak, hirtelenek, mivel ilyen élményekre nem volt alkalmuk gyermekkorukban, ezért most szeretnék megélni azokat.

A függő családokban felnőtt gyerekek felnőttkorukban megszállottan keresik a pozitív megerősítéseket. Vagy túlzott felelőtlenség, vagy épp ellenkezőleg, a felelősség jellemzi ezeket az embereket. Mivel nem képesek ismerik a saját erősségeiket és korlátaikat, képtelenek hosszú távon csapatban dolgozni. Ez sajnos rengeteg negatív élményhez, tapasztalathoz vezet. A kapcsolatokból nem tudnak kiszállni, mert nem képesek a bizonytalansággal szembenézni. 

Hogyan lehetséges változást elérni?

A függő szülők mellett nehéz volt a gyermekkor, s ennek számos következménye elkísérheti az ilyen családban felnőtt gyermeket egy egész életen át. Nagyon nehéz ezekben az esetekben az, hogy sokszor nem látja, nem érti a szenvedő személy, hogy miért érzi olyan szörnyen magát, miközben mindennapjait és egész életvitelét is negatívan befolyásolják a nehéz gyermekkor hatásai, következményei.

Önértékelési problémáinak, szorongásának és depressziójának kulcsa a megfelelő önismereti munka lehet, akár csoportterápia, akár egyéni terápia keretében vág bele a kalandba. Az út nem könnyű, de a végén egy boldogabb, szabadabb élet várja.

Címkék: #PR
Neked ajánljuk
Átigazolások
BVSC
Pekár László
Csábi József vezetőedző remekül ismeri a legújabb kiszemeltet.
Fradi
Ben Romdhane
Az egyiptomi Al-Ahly továbbra is leigazolná Mohamed Ali Ben Romdhane-t, a felek egyelőre szóban egyeztetnek az esetleges klubváltásról.
Újpest
Josué
A Legiától távozó 4-szeres portugál válogatott Josuét beajánlották Újpesten, de Bartosz Grzelak nem tartott igényt a 33 éves középpályásra.
Tovább az összes átigazoláshoz