Fotó: www.uvcsystems.hu

Éttermi zsírtalanítás és szagtalanítás: hatékony megoldások modern konyhák számára

Ahogyan egy futballcsapat sem működik megfelelő stratégia nélkül, a nagyüzemi konyhák légtechnikai rendszerének elemeit is összehangoltan kell működtetni, hogy a legmagasabb teljesítményt érhessük el. Az ilyen környezetben a zsír és olaj nagy terhet ró a légcsatornákra, amelyekben a zsíros levegő lerakódásokat okoz, ami szagterheléssel is jár. Ennek helyes kezelése elengedhetetlen a hatékony és biztonságos üzemeltetéshez.
Csakfoci.hu 2025. december 1., hétfő 21:37
Fotó: www.uvcsystems.hu
Ahogyan egy futballcsapat sem működik megfelelő stratégia nélkül, a nagyüzemi konyhák légtechnikai rendszerének elemeit is összehangoltan kell működtetni, hogy a legmagasabb teljesítményt érhessük el. Az ilyen környezetben a zsír és olaj nagy terhet ró a légcsatornákra, amelyekben a zsíros levegő lerakódásokat okoz, ami szagterheléssel is jár. Ennek helyes kezelése elengedhetetlen a hatékony és biztonságos üzemeltetéshez.
Szerző: Csakfoci.hu 2025. december 1., hétfő 21:37

Mi az ózontechnológia?

Mivel a sütő- és főzőfelületek felett elhelyezett aeroszol-leválasztók nem képesek az 5 mikronnál kisebb részecskéket kiszűrni, így azok továbbjutnak a légtechnikai rendszerbe, megnövelve ezzel a lerakódás kialakulásának esélyét.

Az uv-c systems UV-C lámpái zsírtalanítás és szagtalanítás esetén is alkalmazhatók ipari környezetben. Két egymást követő, egymásra épülő lépésben kezelik ezt a problémát.

Az első lépés a fotolízis, melynek során a levegőben található hosszú molekulaláncú zsírok kisebb elemekre bomlanak. Ezzel egyidőben pedig a levegő oxigénmolekulájából egyatomos oxigén keletkezik.

A második lépés az oxidáció, amikor ezek az oxigénatomok és a levegő oxigénje egyesül és ózon keletkezik belőle. Az ózon reakcióba lép a szerves vegyületekkel, oxidálja azokat, így képes semlegesíteni a szagokat és fertőtleníteni a rendszer levegőjét.

A folyamat során hidroxilgyökök is keletkeznek, amelyek fokozzák a reakció hatékonyságát, melynek végeredményeként vízgőz, szén-dioxid és minimális mennyiségű, ártalmatlan por keletkezik, ami távozik a rendszerből. A végeredmény pedig egy tiszta és zsírmentes rendszer lesz.

A berendezések beépítése

Az UVS típusú berendezéseket új és meglévő rendszerekbe egyaránt beépíthetjük – akár légcsatorna-darabként, akár külső ózonforrásként. A légáramba helyezett UV-C lámpák közvetlenül itt fejtik ki hatásukat.

Ezzel szemben az UVO-S és UVO-C lámpákat úgy fejlesztették, hogy azok közvetlenül ne érintkezzenek a zsíros levegővel. Ezek működése során központi szerepet kap az elszívórendszer ventilátora, amely a környezetből szívja be a levegőt, ugyanis ezen a beszívott levegőn keresztül jut az ózon is a rendszerbe.

Mik az UV-C technológia alkalmazásának előnyei?

Az UV-C lámpák használatának számos előnye van, melyek közül kiemelkedően fontos az egyszerű telepíthetőség.

Azzal, hogy ezek a készülékek jelentős mértékben csökkentik a zsírlerakódást a légtechnikai rendszerekben, egyúttal csökkentik a karbantartási és tisztítási igényt is, hiszen a mechanikus és szénszűrőket így elegendő ritkábban tisztítani és cserélni.

A rendszerek működése automatikus és csendes, így teljes mértékben kényelmesek is. Acélházuk rozsdamentes anyagból készül, így nemcsak ellenállóak, hanem megfelelőek a nagykonyhai környezetbe is.

Mindezzel együtt tehát az ózontechnológiára épülő UV-C lámpák használata hozzájárul a biztonságos, hatékony és költségoptimalizált konyhai üzemeltetéshez.

Címkék: #PR
Átigazolások
Vasas
Zimonyi távozhat
A Csakfoci úgy tudja, Zimonyi Dávid a több játéklehetőség reményében csapatot válthat a téli átigazolási időszakban.
Fradi
Keane hosszabbított
Az FTC hivatalos honlapján jelentette be, hogy szerződést hosszabbított ír vezetőedzőjével, Robbie Keane-nel.
FTC II
Tóth Mihály az új edző
A Dabas megerősítette a Csakfoci hétfői hírét: bejelentése szerint távozik a klubtól Tóth Mihály vezetőedző, aki elfogadta a Fradi ajánlatát. A zöld-fehéreknél a második csapat irányítását veszi át.
Tovább az összes átigazoláshoz