Az operációs rendszer kiválasztása: mire kell figyelni?

Vannak olyan szoftverek és hardverek, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a számítógépet megfelelően tudjuk használni. Az egyik talán legfontosabb mind közül az operációs rendszer, ami tulajdonképpen összeköti a programokat a gépházban található eszközökkel. Egyfajta keretrendszert kapunk, aminek a segítségével könnyebben tudjuk használni a számítógépet.
Nyikes Zoltán 2023. augusztus 21., hétfő 9:22
Vannak olyan szoftverek és hardverek, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a számítógépet megfelelően tudjuk használni. Az egyik talán legfontosabb mind közül az operációs rendszer, ami tulajdonképpen összeköti a programokat a gépházban található eszközökkel. Egyfajta keretrendszert kapunk, aminek a segítségével könnyebben tudjuk használni a számítógépet.
Szerző: Nyikes Zoltán 2023. augusztus 21., hétfő 9:22

Nem egy mai találmány

Több évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy eljussunk arra szintre, hogy ma már az interneten, könnyedén megvehetjük a szükséges terméket, például a Szoftver24.hu operációs rendszerek felhozatala között válogatva. Az első verziók már a ‘70-es, ‘80-as években megjelentek, de a nagyközönség számára a ‘90-es évektől vált teljes mértékben elérhetővé. Az egyik első népszerű példány a Windows 95 volt, aminek a fejlesztése során már elsődleges szempont volt az, hogy otthon is könnyedén lehessen használni.

Ezt követte egy másik közkedvelt verzió, a Windows 98. Erre épült a következő, örök klasszikus operációs rendszer, a Windows XP. Erről azt érdemes tudni, hogy sok helyen a mai napig használják, pedig egy több mint 20 éves keretrendszerről beszélünk. Általában már csak állami szférában, a közigazgatásban található meg, olyan országokban, ahol az informatika még erősen fejlődőben van. Az innováció azonban nem állt meg, ezt jól mutatja a Windows 7 is, ami még a mai napig ott van néhány régebbi laptopon és asztali számítógépen.

Ma leginkább két operációs rendszerrel találkozhatunk: a Windows 10 és a Windows 11. A kettő között elsőre nem sok különbséget tapasztalhatunk, ránézésre is hasonlítanak egymásra. A Windows 11 azonban sokkal jobban megfelel a modern számítógépek elvárásainak, valamint biztonsági szempontból is fejlettebb. Két verziója érhető el: a Home és a Pro.

Érdemes váltani Windows 11-re?

Ma még mindig népszerűbbnek számít a Windows 10, mint az újabb verzió. Egyre több gépen érhető el a frissítés lehetősége, amivel egyébként érdemes élni, mivel a váltás idővel elkerülhetetlen lesz. Az újabb gépekre már automatikusan a Windows 11 kerül, noha a Windows 10 is teljes mértékben megfelel otthoni használatra. Ahhoz, hogy megfelelően tudjuk futtatni, az alábbi specifikációra lesz szükség: 

  • Processzor: 1 GHz-es vagy gyorsabb
  • RAM: 1 GB 32 bit, 2 GB 64 bit esetén
  • Videokártya: DirectX 9 kompatibilis
  • Tárhely: Minimum 20 GB

Hogyan érdemes választani?

Az operációs rendszer feltelepítése ma már igazi gyerekjáték. Azonban nem mindegy, hogy melyik verzióra esik a választásunk. A Home, ahogy a neve is utal rá, leginkább otthoni használatra alkalmas. Ezen is lehet filmet nézni, játszani, böngészni és még bizonyos munkákat is könnyedén el lehet végezni rajta. Viszont céges, munkahelyi környezetben sokkal jobb választás a Pro verzió.

Utóbbinak jobbak a biztonsági szolgáltatásai és a védelme, így nem kell aggódni a behatolók miatt. Home verzióról lehet frissíteni Pro-ra, viszont visszafelé ez nem működik.

Címkék: #PR
Neked ajánljuk
Átigazolások
Légiósok
Vancsa Zalán
A magyar válogatott Eb-keretébe is bekerült Vancsa Zalán klubjánál, a Lommelnél kezdte el a felkészülést, de az egyelőre kérdéses, melyik csapatban folytatja pályafutását a fiatal támadó.
Légiósok
Szalai Attila
Török lapértesülés szerint szaúdi klubok érdeklődnek a Hoffenheim magyar válogatott védője iránt.
Fradi
Samy Mmaee
Immáron hivatalos, hogy a horvát rekordbajnok Dinamo Zagreb szerződtette az FTC-től távozó Samy Mmaee-t.
Tovább az összes átigazoláshoz