A sikeres projekttervezés nélkülözhetetlen

Aki látott már projektet testközelből lezajlani, akár résztvevőként, akár vezetőként, az bizony teljesen tisztában van vele, hogy a sikeres projekt legfőbb kulcsa a sikeres tervezés.
Nyikes Zoltán 2023. február 6., hétfő 15:33
Aki látott már projektet testközelből lezajlani, akár résztvevőként, akár vezetőként, az bizony teljesen tisztában van vele, hogy a sikeres projekt legfőbb kulcsa a sikeres tervezés.
Szerző: Nyikes Zoltán 2023. február 6., hétfő 15:33

Persze könnyű ezt kijelenteni, de még tervezni sem feltétlenül egyszerű, holott a világ - nem csupán az üzleti élet - tele van projektekkel, hiszen ha jobban belegondolunk, számos feladat az élet bármely területén egyfajta projektként fogható fel - csupán a volumen változik.

De térjünk vissza az üzleti világra, hiszen ott már szinte tökélyre fejlesztették a projekttervezést és a projektmenedzsmentet egyaránt.

Miért is olyan fontos a tervezés?

Teljesen természetes igény a döntéshozók részéről, hogy mielőtt szabad utat adnak egy projektnek, előtte részletekbe menően lássák, mi fog történni, milyen erőforrásokat igényel a folyamat, mennyibe fog kerülni és legfőképp, hogy mit fog hozni a konyhára az egész. Ahhoz, hogy ezt rendesen prezentálni tudjuk, mindenképpen érdemes elvégezni a Szinergia Kft. projektmenedzsment képzését

Mert bármilyen hihetetlen, már a tervezésnek is kötött lépései vannak, amelyek nagyban megkönnyítik a tervezést végzők helyzetét, hiszen az útmutató segítségével minden létező területet le tudnak fedni tervezés szempontjából, így sokkal stabilabb érvekkel és adatokkal fog tudni előállni a tervező csapat. De lássuk csak, milyen lépésekről is van itt szó!

A tervezés 9 fontos lépése

Bár alapvetően minden cég kidolgozhat egy saját belső tervezési folyamatot, amely vállalatspecifikus, az alapot azért mégiscsak az alábbi tervezési folyamat fogja adni. A sikeres tervezés során meg kell határozni:

  • a projekt terjedelmét és tartalmát, ami megmutatja, hogy milyen igényeket szolgálna ki az egész folyamat. Természetesen mivel semmi sincs kőbe vésve, ezért minden módosulhat, de fontos, hogy a döntéshozók tisztában legyenek az alapokkal.
  • a feladatokat, amelyeket a legapróbb részletekig lebontva kell látni, hiszen ez gyakorlatilag tevékenységi naplóként fog funkcionálni.
  • az ütemezést, hogy mikor, mi és milyen átfutási idővel fog történni. Ez több szempontból is nagyon fontos. Az egyik ilyen az erőforrások ütemezése.
  • a költségvetést, amely részletesen kitér mind a humán erőforrás, mind az anyagi és a költség típusú erőforrások tervezésére is.
  • a minőségbiztosítás folyamatát, amely biztosítja, hogy a projekt normális mederben fusson.
  • a kommunikációt, amely elősegíti a projekt sikerességét.
  • az érdekhordozók és az igénygazdák körét, időzítését, csatornáját és felelősét.
  • a potenciális veszélyforrásokat, amelyek veszélyeztethetik a kimenetelét a projekt részének és egészének.
  • a beszerzéseket és a szerződések kezelését.

Túl sok az információ?

Mivel a tervezés egy rendkívül komplex feladat, amit semmiképpen sem szabad félvállról venni, ezért aki erre adja a fejét, annak mindenképpen tanácsos a megfelelő projekttervezési tanfolyamot elvégezni, ahol a megfelelő elméleti alapok elsajátításával és egy profi projektmenedzsment szoftver segítségével máris átláthatóvá és kezelhetővé válik majd a feladatmennyiség.

Címkék: #PR
Neked ajánljuk
Átigazolások
MOL Fehérvár
Patric Jildefalk
A Svédországból érkező 36 esztendős szakember asszisztensedzőként segíti majd Bartosz Grzelak munkáját.
Puskás Akadémia
Brandon Ormonde-Ottewill
Brandon Ormonde-Ottewill szerződést hosszabbított a Puskás Akadémiával. Az angol hátvéd 2024 nyaráig biztosan marad a PAFC-nál, és ha jövőre a klub él opciós jogával, ez a kontraktus 2025 júniusáig meghosszabbodik.
NB I
Cristian Ramírez
Oroszországban azt írják, hogy Magyarországról is érdeklődnek a korábbi Fradi-játékos, Cristian Ramírez iránt.
Tovább az összes átigazoláshoz