A mosószóda a környezetbarát háztartás jolly jokere

Ma már rengetegféle mosó- és tisztítószert lehet kapni, csak úgy roskadoznak alattuk a polcok az üzletekben. Ám sokan nem hívei ezeknek a modern vegyszereknek, mert számottevő mennyiségű káros anyagot tartalmazhatnak.
Nyikes Zoltán 2023. augusztus 7., hétfő 14:16
Ma már rengetegféle mosó- és tisztítószert lehet kapni, csak úgy roskadoznak alattuk a polcok az üzletekben. Ám sokan nem hívei ezeknek a modern vegyszereknek, mert számottevő mennyiségű káros anyagot tartalmazhatnak.
Szerző: Nyikes Zoltán 2023. augusztus 7., hétfő 14:16

A környezetbarát, natúr tisztítószerek egyre nagyobb teret hódítanak a piacon. A mosószóda rendkívül közkedvelt háztartási kellék, mert sokoldalúan alkalmazható. Már az ókori Egyiptomban is használták ezt az anyagot, de nem kell olyan messzire mennünk, a Soapcenter tisztítószer kínálatából könnyedén beszerezhetjük. 

A mosószóda

Egyetlen vegyszermentes háztartásból sem hiányozhat a mosószóda, ami 100%-ban környezetbarát tisztítószer. Ráadásul a hagyományos mosóporokhoz és mosógélekhez képest jóval olcsóbbnak is bizonyul. 

Tisztítószerek sokaságát tudjuk vele helyettesíteni. Használhatjuk mosószerként vagy konyhai, fürdőszobai, de akár kerti tisztítóanyagként is. A mosószóda egy igazi jolly joker lehet a háztartásunkban. 

Vizes oldata erősen lúgos kémhatású, nemcsak tisztításra, hanem vízlágyításra és savanyúságot szabályozó anyagként is felhasználják. A mosószóda tulajdonképpen a szénsav nátriumsója, a kémiai elnevezése nátrium-karbonát. Nevezik még sziksónak és kuksónak is ezt a természetben előforduló anyagot, amit már Arany János is megénekelt Toldi című költeményében. 

Hogyan és mire használjuk a mosószódát?

A mosószóda nagyon jól oldódik forró vízben, már egészen kis mennyiség is elegendő a használatához. Alkalmazhatjuk vízlágyításhoz, zsíroldáshoz, áztatáshoz és tisztításhoz egyaránt. 

Gépi és kézi mosáshoz is megfelelő a mosószóda, de elsősorban a fehér ruhák tisztításához ajánlott. Használhatjuk önállóan is vagy más tisztítószerekkel keverve, amelyekből ily módon kevesebb kell, viszont nem lesz 100%-ban környezetbarát a mosás. 

5 kg ruhához 120-180 ml mosószódát kell tenni a mosógép adagoló rekeszébe, öblítőnek használhatunk citromsavat vagy ecetet, ezeket illóolajjal is keverhetjük. Áztatás során 5 l meleg vízhez adjunk 1-2 evőkanál mosószódát, ha erősen szennyezett, kevés szódabikarbónával is kiegészíthetjük. 1-2 óra áztatás szükséges, vagy a másik lehetőség, ha csak fél óra áll rendelkezésre, akkor tegyünk a vízbe 6-8 evőkanál sziksót. 

További felhasználási területek

Mivel a mosószóda kiváló zsíroldó hatással is bír, ezért általános tisztítószernek is tökéletes. 2 evőkanálnyi mennyiséget fél liter langyos vízben feloldva tudunk készíteni ilyet, amivel tűzhelyet, csempét, padlót, vagy wc-t is takaríthatunk. 

Mosogatószerként 5 liter forró vízbe tegyünk egy evőkanál mosószódát, ez kiválóan eltávolítja a zsírokat az edényekről, de alumíniumot ne mossunk vele! Az üvegedényeket ecetes vízben öblítsük, hogy ne maradjanak foltosak. A lefolyó tisztításához citromsavval keverve öntsük be a lefolyóba, engedjünk rá forró vizet, majd hagyjuk állni fél órát. 

A mosószóda szem- és bőrirritációt okozhat, érdemes gumikesztyűben alkalmazni, különösen abban az esetben, ha száraz a bőrünk!

Címkék: #PR
Neked ajánljuk
Átigazolások
RB Leipzig
Orbán Willi
Sajtóhírek szerint Orbán Willi hamarosan szerződést hosszabbít Lipcsében.
Ajka/Vasas
Schindler Szabolcs
Ahogyan azt honlapunk előre jelezte: távozott a Vasas tartalékcsapatától Schindler Szabolcs és az NB II-es Ajka vezetőedzője lett.
Ferencváros
Profi szerződés
A Ferencváros profi szerződést kötött Bagi Ádámmal, a 17 éves támadó 2019 óta erősíti a klubot.
Tovább az összes átigazoláshoz