A limuzinok izgalmas és érdekes történelme

Ami az autókat illeti, a limuzin a luxus és a stílus megtestesítője. A különleges alkalmak, mint például az esküvők és más, egyszeri események az életben, kiemelik a limuzinok megbecsült státuszát. De vajon honnan jött a limuzin, és hogyan vívta ki hírnevét?
Nyikes Zoltán 2022. július 11., hétfő 19:09
Ami az autókat illeti, a limuzin a luxus és a stílus megtestesítője. A különleges alkalmak, mint például az esküvők és más, egyszeri események az életben, kiemelik a limuzinok megbecsült státuszát. De vajon honnan jött a limuzin, és hogyan vívta ki hírnevét?
Szerző: Nyikes Zoltán 2022. július 11., hétfő 19:09

A limuzin kezdetleges változata

A limuzin története az 1700-as évekre nyúlik vissza, amikor a gazdagon díszített lovas kocsik segítségével szállították egyik helyről a másikra a jómódúakat. A tényleges szó, a „limuzin” valószínűleg a francia Limousin régióból származik. 

A történészek úgy vélik, hogy ennek oka a jármű fedett része és a Limousinban népszerű köpeny stílusa közötti hasonlóság. A limuzinok megkülönböztető vonása az volt, hogy az utasok az általuk alkalmazott sofőrtől különálló fülkében élvezték a magánéletüket. Manapság már bárki számára elérhető a Partylimuzin nagyszerű szolgáltatása!

Az első motoros limuzin

1902-ben elkészült az első motoros limuzin, de a jármű vezetője még mindig külön, kint ült, míg az utasok a zárt térben utaztak. Ezen a ponton a limuzinok nem feltétlenül voltak hosszabbak, mint a hagyományos autók, mindössze 3-5 ember fért el bennük. 

Csak jóval később, 1928-ban készítette el egy Armbruster nevű, Fort Smith-i arkansasi cég az első „nyújtott” limuzint. Elsődleges célja a jazz zenészek és zenekarok koncertről koncertre való szállítása volt. Az idő előrehaladtával azonban más csoportok egyre nagyobb ülőhelyeket foglaltak magukévá, és a hosszú limuzinok standarddá váltak.

A fellendülő filmipar hatása a limuzin fejlődésére

A filmipar felemelkedésével és az elterjedt alkoholfogyasztással egyidőben a vezetési törvények megkövetelték, hogy a sofőrnek józannak kell lennie, fizikailag elkülönített térben az autóban. Ekkor robbanásszerűen megnőtt a limuzin népszerűsége. 

Népszerűvé váltak a repülőtéri közlekedésben, a temetési körmenetekben, valamint a gazdagok és híresek által választott utazási lehetőségként is. Ma a luxuslimuzin továbbra is divatos. A Stretch limuzinok gyártói és dizájnerei ma már népszerű autómodelleket vásárolnak a gyártóktól, és egyedi limuzinokká alakítják át őket. A Hummer, a Cadillac és a Rolls Royce csak néhány a luxusautó-gyártó cégek közül, amelyek az évek során átálltak a limuzin üzletágba.

Megalakulása óta a limuzin az egyszerű, fedetlen sofőrfülkés autóból vált a kényelem és a luxus kedvelőinek választott fuvarjává. Ezek az elbűvölő járművek nagy utat tettek meg külvárosból belvárosba, országokon át, míg elérték mostani formájukat és népszerűségüket. Amint azt mélyen gyökerező történelme mutatja, a limuzin több mint egy egyszerű közlekedési forma.

Bérelj limuzint a Partylimuzin segítségével, és dobd fel a szürke hétköznapokat, vagy tégy még különlegesebbé egy nem hétköznapi alkalmat valódi luxusfuvarral!

Címkék: #PR
Neked ajánljuk
Átigazolások
Fehérvár FC
Megvan az új vezetőedző
Ahogyan azt előre jeleztük, Bartosz Grzelak távozását követően Pető Tamás vette át a Fehérvár irányítását.
Vasas
Kapust igazoltak
A 23 éves Kiss Ágoston az előző szezonban a kieső Tiszakécskét erősítette, de a WYSCOUT adatai alapján ő volt a másodosztály legjobb kapusa.
Újpest/Fehérvár
Bartosz Grzelak
A Csakfoci korábbi hírének megfelelően Bartosz Grzelak távozott a Viditől és az Újpest vezetőedzője lett.
Tovább az összes átigazoláshoz