A gipszkarton előnyei és hátrányai

A gipszkarton kifejezetten népszerű azok körében, akik valamilyen felújítási munkálatot szeretnének kivitelezni otthonukban. Ennek oka, hogy ezzel az alapanyaggal költséghatékonyan, ráadásul könnyen és gyorsan alakíthatunk ki rengeteg fantasztikus dolgot, amelyekkel szebbé és jobbá tehetjük a lakást.
Nyikes Zoltán 2022. július 5., kedd 16:45
A gipszkarton kifejezetten népszerű azok körében, akik valamilyen felújítási munkálatot szeretnének kivitelezni otthonukban. Ennek oka, hogy ezzel az alapanyaggal költséghatékonyan, ráadásul könnyen és gyorsan alakíthatunk ki rengeteg fantasztikus dolgot, amelyekkel szebbé és jobbá tehetjük a lakást.
Szerző: Nyikes Zoltán 2022. július 5., kedd 16:45

Miért pont a gipszkarton?

Azért, mert sokoldalúan felhasználható, és jó tulajdonságokban bővelkedő anyag. A Józan Kft. gipszkarton rendszerei között pedig gyorsan és egyszerűen megtalálhatunk mindent, amire az ötleteink kivitelezéséhez szükségünk lesz. Lássuk a legfontosabb előnyöket, amiket a gipszkartont választva bezsebelhetünk!

A gipszkarton pozitív jellemzői

A gipszkartonnal télen és nyáron is nyugodtan dolgozhatunk, mert nincs korlátozva az a hőmérséklet, amin használhatjuk. Így ez nem lesz szempont a belőle készült falak építésénél. Bár kevesen tudják, de jó hatással van a lakás levegőjére, mégpedig azáltal, hogy nyáron felveszi a párát, télen pedig leadja azt. Ezzel ráadásul nemcsak a pára szempontjából kedvez nekünk, hanem a hőérzetünket is ideálisan befolyásolja.

Falak elkészítése esetén fontos információ lehet, hogy a gipszkarton jól gátolja a hangok terjedését, ezért egy ásványgyapotból kialakított szigeteléssel együttesen biztosítható, hogy ne szenvedjünk a “papírból vannak a falak” élményétől.

Teherbírásban is bajnok, így szerelhetünk rá bútorokat, szekrényeket, polcokat is. Persze a dübelek legyenek ezekhez mindig megfelelőek! A környezettudatosság szempontjából is nagyon jó választás, mivel abszolút környezetbarát, és csupa természetes anyag felhasználásával készül.

Nem fenékig tejfel!

Az élet sem, s persze a gipszkartonnak is vannak olyan vonásai, amelyekre oda kell figyelnünk. Az egyik például a hőmérséklet kérdése, ugyanis +50˚C-ot tartósan meghaladó hőhatás nem érheti. A másik a páratartalom kérdésköre. Ugyan létezik impregnált változata, de az is csak 70%-os relatív páratartalmat tolerál.

Ezenfelül van néhány szabály, amelyet be kell tartani, ha valóban szép munkát szeretnénk végezni. Az egyik ilyen, hogy mindig szakszerűen helyezzük fel a gipszkartonokat, mert ennek hiányában az elkészült felület megrepedezhet az összeillesztések mentén! 

Ehhez tartsuk be a javaslatokat, például mindig az adott célnak megfelelő profilokat használjuk, előbb helyezzük be a nyílászárót, és utána építsük a szerkezetet, tartsuk be a különböző anyagból készült vázszerkezetekre vonatkozó javaslatokat, például a csavarok becsavarásának mélységére vonatkozóan!

Ne feledjük, hogy tárolni a lapokat vízszintesen kell, azonban hozni-vinni csak függőlegesen szabad! Nagyjából két napot érdemes abban a helyiségben tartani, ahol majd használni szeretnénk, hogy a nedvesség szempontjából megfelelően alkalmazkodhasson a környezetéhez. Végül fordítsunk figyelmet arra is, hogy precíz munkához olyan szerszámokra lesz szükségünk, amelyek kifejezetten gipszkarton vágására készültek!

Címkék: #PR
Neked ajánljuk
Átigazolások
Fehérvár FC
Megvan az új vezetőedző
Ahogyan azt előre jeleztük, Bartosz Grzelak távozását követően Pető Tamás vette át a Fehérvár irányítását.
Vasas
Kapust igazoltak
A 23 éves Kiss Ágoston az előző szezonban a kieső Tiszakécskét erősítette, de a WYSCOUT adatai alapján ő volt a másodosztály legjobb kapusa.
Újpest/Fehérvár
Bartosz Grzelak
A Csakfoci korábbi hírének megfelelően Bartosz Grzelak távozott a Viditől és az Újpest vezetőedzője lett.
Tovább az összes átigazoláshoz