Átírják a foci szabálykönyvét - 5 fontos változás is jön

Fontos módosításokat fogadott el például a kezezésre, a 11-esekre vagy a cserékre vonatkozóan is a labdarúgás szabályalkotó testülete, az IFAB, amely a skóciai Aberdeenben ülésezett a hétvégén.
Dudás Gábor 2019. március 4., hétfő 19:58
Fontos módosításokat fogadott el például a kezezésre, a 11-esekre vagy a cserékre vonatkozóan is a labdarúgás szabályalkotó testülete, az IFAB, amely a skóciai Aberdeenben ülésezett a hétvégén.
Szerző: Dudás Gábor 2019. március 4., hétfő 19:58

A hétvégén elfogadott szabálymódosítások ugyan korlátozzák is a játékvezetők mérlegelési jogkörét, de meg is könnyítik egyben a bírók munkáját.

Születtek kisebb horderejű (pl. a támadó csapat játékosai a következő szezontól nem állhatnak be a sorfalba a szabadrúgásoknál, vagy amikor a bírókat érinti a labda, akkor játékvezetői labdával folytatódik a játék, illetve a 11-eseknél a kapusoknak már csak az egyik lábukkal kell érinteniük a gólvonalat) és nagyobb léptékű döntések is. Utóbbiakból emeltünk ki ötöt.

A 2019. június 1-től (a 2019–2020-as idénytől) életbe lépő változások öt fontos pontja:

1. Nincs több kipattanóból elért gól a 11-eseknél: ha a büntetőből leadott lövés a kapusról vagy a kapufáról visszapattan a játékoshoz, az nem rúghat már szabályos gólt, játékmegszakítás következik, mint a 11-es párbajoknál. Emiatt aztán felesleges lesz a társaknak, illetve a védőknek is a 16-os vonalon, "ugrásra" készen várakozniuk

2. A kézzel elért gólok a jövőben nem érvényesek függetlenül attól, hogy a játékos véletlenül ért-e a labdához vagy sem

3. Az időhúzó cserék miatt úgy döntött az IFAB, hogy a lecserélt játékosok már az oldalvonal legközelebbi részénél elhagyhatják a pályát, nem kell a megszokott helyen lejönniük

4. A játékostársak már labdába érhetnek a 16-oson belül is egy kirúgás után. Eddig csak a büntetőterületen kívül volt erre lehetőségük.

5. Újra kaphatnak lapot az edzők is. Akárcsak a játékosok, úgy a szakvezetők, stábtagok is sárga lapos figyelmeztetésben részesülhetnek vagy piros lapos kiállítással is büntethetőek június 1-től

Neked ajánljuk
Átigazolások
NB III
Kun Bertalan
A PSV-t is megjárt korábbi utánpótlás-válogatott szélső, Kun Bertalan a harmadosztályú Veszprémhez szerződött.
NB III
Urbán Flórián
Bejelentették, hogy a BVSC-től távozó Urbán Flórián a harmadosztályú Csornánál lett vezetőedző.
DVSC
Leendő érkező
"Ha minden jól megy, 2024 nyarán leigazolunk egy rendkívül tehetséges, feltörekvő magyar játékost. Már régóta követjük a pályafutását, több mint 15 oldalnyi riportom van róla" - mondta Hayk Hovakimyan. (dvsc.hu)
Tovább az összes átigazoláshoz