Nemcsakfoci: Hétmillió dollárt fizet a Red Bull a tavalyi költségplafon túllépéséért

Hétmillió dollár bírságot fizet a Forma 1-es Red Bull istálló azért, mert túllépte a tavalyi költségplafont.
Nyikes Zoltán 2022. október 28., péntek 19:29
Hétmillió dollár bírságot fizet a Forma 1-es Red Bull istálló azért, mert túllépte a tavalyi költségplafont.
Szerző: Nyikes Zoltán 2022. október 28., péntek 19:29

A már kétszeres világbajnok holland Max Verstappen csapatától ugyanakkor nem vonnak le ezért visszamenőlegesen pontot. A büntetés része viszont, hogy az istálló az engedélyezettnél tíz százalékkal kevesebb időt fordíthat szélcsatornás fejlesztésre az elkövetkező 12 hónapban.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) október 10-én jelentette be, hogy a Red Bull - és az Aston Martin - az elmúlt idényben megsértette a költségplafonra vonatkozó szabályt. Az FIA akkori közleménye szerint a Red Bull eljárási szabályt sértett, illetve kis mértékben költekezett túl, míg az Aston Martin esetében csak eljárási szabálysértést állapítottak meg a szakemberek.

Négy hete, a Szingapúri Nagydíj idején jelent meg a sajtóban több helyen, hogy két istálló túllépte a 2021-ben 145 millió dollárban meghatározott költségvetési plafont. Az FIA vonatkozó szabályozásában kis mértékű vétségnek minősül a költséghatár öt százalék alatti túllépése, jelentős szabálysértésnek pedig az e fölötti túlköltekezés. A szankciók ennek függvényében a megrovástól és pénzbírságtól a pontlevonáson át a kizárásig terjedhetnek.

A Red Bull tavaly 1,6 százalékkal, 2,2 millió dollárral lépte túl a költséghatárt. Az FIA közölte, hogy a büntetést a vétkes csapat elfogadta, a döntés végleges, azzal szemben fellebbezésnek helye nincs. Az illetékes testület az Aston Martint is elmarasztalta, 450 ezer dolláros bírságot szabott ki rá. A plafon idén 140 millió, jövőre pedig 135 millió dollár lesz a költségcsökkentés jegyében. Ugyanakkor ebbe több tétel - például a versenyzők fizetése és a csapatok marketingtevékenysége - nem tartozik bele. (MTI)

Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Profi szerződés
A Ferencváros profi szerződést kötött Bagi Ádámmal, a 17 éves támadó 2019 óta erősíti a klubot.
Újpest
Milos Kosanovic
A negyedik kerületiek szerződtették a szabadon igazolható szerb védőt, Milos Kosanovicot.
Ajka
Schindler Szabolcs
A csakfoci.hu információi szerint nagy eséllyel a jelenleg a Vasas tartalékcsapatánál dolgozó Schindler Szabolcs lehet az ajkaiak új vezetőedzője.
Tovább az összes átigazoláshoz