Világi a bírók és a szövetség ellen is felszólalt: "Az »üsd a magyar fejét« rigmus nem rasszizmus, hanem a szlovákiai folklór része"

Világi Oszkár hiányolta, hogy nem mondott le a Játékvezetői Bizottság elnöke a botrányos DAC-Slovan után.
Nyikes Zoltán 2023. május 12., péntek 12:13
Világi Oszkár hiányolta, hogy nem mondott le a Játékvezetői Bizottság elnöke a botrányos DAC-Slovan után.
Szerző: Nyikes Zoltán 2023. május 12., péntek 12:13

A botrányosan végződő és számos bírói hibákkal tarkított DAC-Slovan bajnoki mérkőzést követően a dunaszerdahelyiek klubtulajdonosa, Világi Oszkár a Hospodárske noviny című lap csütörtöki kiadásában fogalmazta meg gondolatait a találkozóval kapcsolatban.

– A találkozó hű képet mutatott a szlovák élvonalbeli labdarúgásról. A nézők egyszerre három előadást figyelhettek: a játékvezetőét, az ifjabb Weissét, ugyanakkor a többi játékosét, akik az említett performanszok ellenére igyekeztek futballozni is. A nézők számára az első két előadás kéretlen volt, de át kellett szenvedniük magukat rajtuk, ingyen kapták – idézi a DAC klubhonlapja Világi írását, aki kitért arra is, hogy a bíró teljesítményét már közvetlenül a mérkőzés után értékelte a Játékvezetői Bizottság elnöke, ami igazi ínyencség volt. – Úgy reagált, hogy mindannyian hibáztak, beleértve a játékvezetőket, akik a VAR-szobában (a játékvezető videóasszisztense) ültek. A megszólalását azonban nem azzal zárta, hogy mivel érzi a saját maga felelősségét is, lemond a funkciójából, de egy bolygó entellektüel nézőpontjával és gondolataival kijelentette, hogy a játékvezető mindkét csapat kárára tévedett. Ezzel arra akart célozni, hogy ilyen téren döntetlen volt a dolog. Ez az érvelés mindig akkor jön elő, ha a játékvezető a DAC kárára követ el számottevő hibákat és nem létezik olyan ember, aki képes lenne megmagyarázni neki, hogy ezt nem így kell számolni. Mindegyik hibának komoly hatása van a mérkőzés alakulására és ha ezek nem lennének, akkor a találkozó más irányt vett volna. Hozzátenném, hogy az élvonalbeli játékvezetők többsége professzionális, ami azt jelenti, hogy játékvezetőként dolgozik, ezért nem jótékonykodó amatőrök társulatáról van szó. Teljesítményüket az elnök által vezetett Játékvezetői Bizottság értékeli és munkáltatói jogaikat is ők gyakorolják.

Világi kiemelte, a másik gond a rasszizmus, mert nincs olyan DAC-mérkőzés, amelyen ne szidnák a magyarokat.

Gyalázó rigmusok egész sora létezik, ezek közül a leghíresebb a „bi a bi Maďara do hlavy” („üsd a magyar fejét”). Ez manapság már az összes stadionban hallható, mivel a SZLSZ, amely egyébként meghirdette a rasszizmus elleni harcát és a válogatott játékosok ennek jegyében meghajoltak a mérkőzések előtt, nem rasszizmusként, hanem a szlovákiai folklór részeként értékeli ezt a jelenséget.

Egyébként ennek gyorsan véget lehetne vetni, csak egy határozott fellépés kellene, ahogy azt a többi ország is csinálta, amelyek kiűzték a rasszizmust a stadionokból. Egy éve a klub küldött egy nyilvános levelet a SZLSZ-nek ebben a témában, de vasárnap hallhattuk ennek eredményét. Végezetül még egy rövidke megjegyzés. Dunaszerdahelyen azért járnak futballmérkőzésre az emberek, mert imádják és kitartanak, mivel bíznak abban, hogy ennek egyszer vége lesz. A többi stadionban már kevesebb a néző – nem azért, mert ne szeretnék a labdarúgást, csak már feladták a reményt – zárul a klubtulajdonos írása.

Olvastad már?
Megszületett a döntés: Súlyos eltiltást kapott a DAC-Slovan rangadón nagyokat hibázó bíró
Hat mérkőzésre felfüggesztették a játékvezető működését Szlovákiában.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Kecskemét
Horváth Krisztofer
A Csakfoci információi szerint a KTE-nek komolyan a zsebébe kell nyúlnia, ha érvényesíteni akarja a magyar válogatott támadó vételi opcióját.
Gyirmót
Ketten távozhatnak
Honlapunk úgy értesült, hogy Soltész Dominik és Kovács Milán is távozik az NB II-es Gyirmót csapatától, utóbbi játékos pedig a Budapest Honvéd színeiben folytathatja.
Újpest/DVSC
Baranyai Nimród
A Debreceni VSC U21-es válogatott jobbhátvédjével, Baranyai Nimróddal pótolhatja az Újpest a kölcsönjátéka után Zalaegerszegre visszatérő Huszti Andrást. (nso.hu)
Tovább az összes átigazoláshoz