Fotó: MTI/Illyés Tibor

Válogatott: A magyar szurkolók átkozzák a zárt kaput, de Rossiék szárnyalnak az üres stadionokban - visszatekintő

Megnéztük, hogy a Rossi-korszakban hogyan teljesít a magyar válogatott, ha nézők nélküli meccset kell játszania. Ezek alapján is joggal bizakodhatunk abban, hogy már Bulgáriában meglesz a biztos Eb-re jutás.
Budai László 2023. november 7., kedd 9:30
Fotó: MTI/Illyés Tibor
Megnéztük, hogy a Rossi-korszakban hogyan teljesít a magyar válogatott, ha nézők nélküli meccset kell játszania. Ezek alapján is joggal bizakodhatunk abban, hogy már Bulgáriában meglesz a biztos Eb-re jutás.
Szerző: Budai László 2023. november 7., kedd 9:30

Hétfőn napközben jelentették be, hogy biztonsági okok miatt zárt kapus lesz a magyar válogatott Bulgária elleni idegenbeli Eb-selejtezője, amelyen a mieink egy pontszerzéssel a biztos Eb-re jutást is kiharcolhatják. Ennek apropóján megnéztük, hogy előny vagy hátrány Marco Rossi irányítása alatt, ha üres stadionban kell játszanunk az ellenféllel, és pozitív értelemben elég egyoldalú mérleg jött ki.

Egy nagy győzelemmel indult

Rossi alatt az első zárt kapus meccsünket a görögök ellen játszottuk. Az UEFA még az évekkel azelőtti, románok elleni Eb-selejtező után sújtotta a nemzeti csapatot “tiszteletlen szurkolói rigmusok és magatartás miatt” egy zárt kapus találkozó lejátszásával.

Az összecsapás Sallai Roland első válogatott góljáról is emlékezetes marad, erre ugyan még volt válaszuk a görögöknek, Kleinheisler László találatára azonban már nem (2-1). A mieink így 2-1-re nyerték az NL-mérkőzést.

2018. szeptember 11.

Nemzetek Ligája, Magyarország-Görögország 2-1 (Sallai R. 15., Kleinheisler 43., ill. Manolasz 18.)

Egy zárójeles meccs. Egy évvel később az azeriek ellen kényszerültünk nézők nélküli találkozóra (az UEFA fegyelmi testülete a magyar-szlovák után csapott le), és újra nyertünk, Korhut góljával 1-0-ra. A végső mérlegbe ezt nem számoljuk bele, mert kb. 15 ezer gyermek szurkoló a stadionban lehetett, így messze volt a hangulattalantól a Groupama Arénában rendezett összecsapás.

2019. október 13.

Eb-selejtező, Magyarország-Azerbajdzsán 1-0 (Korhut 10.)
* gyerekek és vendégszurkolók ott lehettek, így volt kb. 15 ezer ember a Groupamában.

A Covid-korszak

Ezt követően igen sok zárt kapus meccset kellett rendezni a világban, de nem büntetések, hanem a Covic 19 világjárvány miatt. Az első ilyen összecsapásunkat Törökországban játszottuk, ahol Szoboszlai Dominik sokáig emlékezetes, szabadrúgásból szerzett bombagóljával nyertünk 1-0-ra a Nemzetek Ligájában.

2020. szeptember 3.

Nemzetek Ligája, Törökország-Magyarország 0-1 (Szoboszlai 80.)

A fenti okok miatt rendezték üres stadionban a magyar-orosz, szintén NL-meccset, amelyen az első zárt kapus Rossi-vereség is eljött. Az oroszok már 3-0-ra is vezettek Sztanyiszlav Csercseszov irányításával, a mieinknek csak a tisztes vereség kiharcolása - Sallai és Nikolics lőtt gólt - sikerült (2-3).

2020. szeptember 6.

Nemzetek Ligája, Magyarország-Oroszország 2-3 (Sallai 62., Nikolics 70., Miranchuk 13., Magomed 34., Fernandes 46.)

Ezután egy olyan találkozó következett, amely ugyan nem volt teljesen zárt kapus, de annyira kevés néző foglalt helyet, hogy beleszámítjuk a mérlegbe. Még a Covid-időszakban az UEFA a 2020 októberi válogatott mérkőzésekre engedélyezte, hogy a hazai szurkolók jegyet vehessenek, de csak a stadion kapacitásának 30 százalékában, és a drukkereknek biztos távolságot kellett tartaniuk egymástól. Így az ominózus bolgár-magyart mintegy 2 ezer ember előtt rendezték. Pedig a mérkőzés rendkívül fontos volt, ez volt ugyanis az első pótselejtező a 2020-as (2021-re halasztott) Eb-re, a mieink Orbán, Kalmár és Nikolics góljával nyertek magabiztosan 3-1-re.

2020. október 8.

Eb-pótselejtező, Bulgária-Magyarország 1-3 (Yomov 89., ill. Orbán 17., Kalmár 47., Nikolics 75.)
*a stadion 30 százalékában lehettek volna szurkolók, de mindössze kb. 2 ezer ember előtt zajlott a meccs

Pár nappal később Szerbiában teljesen zárt kapuk mögött nyertünk Könyves góljával 1-0-ra az NL-ben, majd Oroszországban játszottunk 0-0-t, bár utóbbi mérkőzésen is volt pár ezer drukker, de nem volt akkora létszámú, hogy ne vegyük számításba.

2020. október 11. és október 14.

Nemzetek Ligája, Szerbia-Magyarország 0-1 (Könyves 20.)

Nemzetek Ligája, Oroszország-Magyarország 0-0
*Covid miatt részleges zárt kapu, de mindössze kb. 4 ezer szurkoló

A Covid-helyzet sajnos nem lett jobb, sőt. Emiatt az Eb-ért zajló, magyar-izlandi összecsapást teljesen nézők nélkül rendezték, a találkozó azonban így is örökre emlékezetes marad. Sokáig hátrányban volt a magyar válogatott, de jött Nego és Szoboszlai - a mieink pedig mehettek a részben hazai rendezésű Eb-re.

2020. november 12.

Eb-pótselejtező, Magyarország-Izland 2-1 (Nego 88., Szoboszlai 92., ill. Sigurdsson 11.)

Az eufória pár nappal később is kitartott, a szerbek ellen 1-1-et, a törökök ellen pedig 2-0-t játszottunk az NL-ben, ezzel megnyertük a csoportunkat és feljutottunk az A-ligába.

2020. november 15. és november 18.

Nemzetek Ligája, Magyarország-Szerbia 1-1 (Kalmár 39., ill. Radonjic 17.)

Nemzetek Ligája, Magyarország-Törökország 2-0 (Sigér 57., Varga K. 95.)

2021 tavaszán tovább tartott a zárt kapus meccsek időszaka, így csak tévén volt látható, ahogy 2-0-ra, majd 3-2-re is vezetünk a lengyelek elleni vb-selejtezőn, de végül “csak” 3-3-at játszunk. Három napra rá San Marinót már legyőztük (0-3).

2021. március 25. és március 28.

Vb-selejtező, Magyarország-Lengyelország 3-3 (Sallai 6., Szalai Á. 52., Orbán 78., ill. Piatek 60., Józwiak 61., Lewandowski 83.)

Vb-selejtező, San Marino-Magyarország 0-3 (Szalai Á. 13. - 11-esből, Sallai 71., Nikolics 88. - 11-esből)

Újabb büntetés miatti zárt kapuk

Már nem a Covid miatt, hanem az angol-magyaron történt rasszista megnyilvánulások okán kellett az albánokat üres stadionban fogadnunk, de kivételesen ezt a meccset jobb volt nem is látni (vagy legalább nem élőben), mert Albánia Budapesten is legyőzött minket (0-1).

2021. október 9.

Vb-selejtező, Magyarország-Albánia 0-1 (Broja 80.)

Újabb zárójel. Az előbbinél sokkal szebb emlékű, igaz, mérlegünkben nem releváns, ugyanis csak papíron zárt kapus meccs volt a magyar-angol, amelyet 40 ezer gyerek szurkoló előtt nyertünk meg Szoboszlai 11-esből szerzett góljával. A találat utáni elképesztő gyerekzsivaj is sokáig ott csöngött az ember fülében.

2022. június 4.

Nemzetek Ligája, Magyarország-Anglia 1-0 (Szoboszlai 66. - 11-esből)
*kb. 40 ezer gyerek szurkoló előtt

Zárásként egy hasonló összecsapás, amelyet ugyancsak megnyertünk: Szerbiában körülbelül 10 ezer hazai gyerek drukker előtt vertük 2-1-re a szerbeket.

A Rossi-csapat mérlege akkor is igen remek, ha nem számoljuk bele az azeriek, az angolok és a szerbek legyőzését - amelyet azért nehéz lenne zárt kapus mérkőzésnek nevezni -, ugyanis így is hét győzelemmel, három döntetlennel és mindössze két vereséggel zártuk a fenti időszakot. Amennyiben a három említett összecsapást is belevesszük, akkor 10-3-2-re módosul a mérleg.

2023. szeptember 7.

Eb-selejtező, Szerbia-Magyarország 1-2 (Szalai A. 10. - öngól, ill. Varga B. 34., Orbán 36.)
*kb. 10 ezer hazai gyerek szurkoló előtt

Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Mohamed Ali Ben Romdhane
Tunéziában azt írják, hogy az Al Ahlyhoz igazolhat Mohamed Ali Ben Romdhane, honlapunk azonban úgy értesült, hogy a Fradinál egyelőre nem jelentkezett az egyiptomi csapat az üzlettel kapcsolatban.
ETO FC
Kuznyecov Szergej
Korábbi hírünknek megfelelően Kuznyecov Szergej lett a győriek új vezetőedzője.
ETO FC
Távozik a vezetőedző
Az NB II-ben szereplő ETO FC vezetősége szerződést bontott az első csapatot irányító Antonio Munozzal.
Tovább az összes átigazoláshoz