Új célok és új stratégia a magyar edzőképzésben: "Ha találomra elmegyek egy edzésre, futballjátékot szeretnék látni, nem erdei futást"

Cél az utánpótlás edzői pálya presztízsének emelése, a kezdeményező játékfelfogás meghonosítása az utánpótlásban, nemzetközi szintű futballisták nevelése, valamint az edzők folyamatos segítése és a tudás leghatékonyabb átadása. Fórián Zsolt, a Magyar Labdarúgó Szövetség edzőképzésének vezetője beszélt szűk körben a legfontosabb feladatokról és célkitűzésekről.
Privacsek András 2022. február 10., csütörtök 16:41
Cél az utánpótlás edzői pálya presztízsének emelése, a kezdeményező játékfelfogás meghonosítása az utánpótlásban, nemzetközi szintű futballisták nevelése, valamint az edzők folyamatos segítése és a tudás leghatékonyabb átadása. Fórián Zsolt, a Magyar Labdarúgó Szövetség edzőképzésének vezetője beszélt szűk körben a legfontosabb feladatokról és célkitűzésekről.
Szerző: Privacsek András 2022. február 10., csütörtök 16:41

Emelni a szakma presztízsét

Fórián Zsolt 2020-ban lett az MLSZ Edzőképzési Központjának vezetője, előtte több klub utánpótlásában is dolgozott, legutóbb a Fehérvár utánpótlás szakmai igazgatója volt.
Bár elmondása szerint az elődjei is arra törekedtek, hogy minél jobb magyar edzők kerüljenek ki a képzésből, ő még hatékonyabb oktatást szeretne.

- Fontos, hogy az utánpótlás edzőket jó irányba tereljük, emeljük a szakma presztízsét - mondta Fórián Zsolt egy háttérbeszélgetésen. – Nem kell minden edzőnek minden áron a felnőtt futballban dolgoznia, vannak olyan szakemberek, akik az utánpótlásban eredményesebbek lehetnek. Éppen ezért utánpótlás edzői és felnőtt labdarúgói edzői életpályát is biztosítunk azok számára, akik ezen a területen szeretnének dolgozni.

A szakember rendkívül fontosnak tartja a pozitív, támogató szemlélet kialakítását és a gyakorlati oktatási módszerek minél magasabb szintű alkalmazását.

- Az edzőképzés folyamatosan lépett előre, mi azonban szeretnénk, ha még gyakorlatiasabb lenne az oktatás.

A kulcs az, hogy minél hatékonyabban tudjuk átadni az információkat.

- Azt vallom, hogy az edzőket folyamatosan segítsük, még akkor is, ha már kikerültek a képzésből. Megmarad a kapcsolat velük, így minden felmerülő kérdésre, problémára közösen próbálunk megoldást találni.

A cél: nemzetközi szintű játékosokat nevelni

Fórián elmondta, hogy a legnagyobb hangsúlyt a 6-15 éves játékosok képzésére fordítják.

- 14-15 év alatt még a játékosfejlesztés a legfontosabb, itt még nem kell a fiataloknak játékrendszerben gondolkodniuk. A legfontosabb, hogy szeressék, amit csinálnak és a technikai elemeket tudják alkalmazni különböző játékhelyzetekben. Később természetesen már fontos a csapatfejlesztés, a különböző játékrendszerek elsajátítása. Tisztában kell lennünk a nemzetközi trendekkel, a saját erősségeinkkel és a hiányosságainkkal is.

A kezdeményező játékfelfogás elengedhetetlen a futballisták fejlődéséhez, nekünk erre kell nagy hangsúlyt fektetnünk, és nem szabad elfelejteni, hogy a végső cél nemzetközi szintű játékosok nevelése.

Fórián Zsolt a csakfoci.hu kérdésére elmondta, mikor lenne elégedett.

- Ha két-három év múlva elmennénk találomra egy U12-es vagy U13-as csapat edzésére, akkor ott minden esetben futballjátékot szeretnék látni, nem pedig például erdei futást. Az a közös célunk, hogy minél szélesebb körben elsajátítsák a csapatok a kezdeményező játékfelfogást, a magasan való védekezést. Természetesen nem akarjuk a klubok identitását megváltoztatni, mi egy keretrendszert határozunk meg, amit ők tölthetnek meg tartalommal.

Fórián végezetül azt is elmondta, úgy érzi, neki könnyebb dolga van, mint az elődjeinek volt, hiszen a Sportigazgatóság egységes célja, hogy segítséget nyújtson a kluboknak minden területen, az eredményesebb, hatékonyabb munka érdekében.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Nikolai Frederiksen
A Fradi egy évre kölcsönvette a Vitesse támadóját, és a zöld-fehér klub vételi opcióval is rendelkezik.
CD Lugo
Joan Carrillo
A korábban Fehérváron és Debrecenben is dolgozott Joan Carrillo veheti át a spanyol másodosztályban a bennmaradásért küzdő Lugo irányítását.
Nyíregyháza Spartacus
Vass Ádám
A csakfoci.hu információi szerint a Gyirmótról távozó, 11-szeres válogatott Vass Ádám Nyíregyházán folytatja pályafutását.
Tovább az összes átigazoláshoz