Fotó: mlsz.hu

U21-es válogatott: Döntött az MLSZ Gera Zoltán jövőjéről - hivatalos

A 2002-es születésű játékosok számára a jövő ősszel indul a korosztályos Európa-bajnoki selejtezősorozat, méghozzá továbbra is Gera Zoltán irányításával.
Nyikes Zoltán 2022. július 20., szerda 14:10
Fotó: mlsz.hu
A 2002-es születésű játékosok számára a jövő ősszel indul a korosztályos Európa-bajnoki selejtezősorozat, méghozzá továbbra is Gera Zoltán irányításával.
Szerző: Nyikes Zoltán 2022. július 20., szerda 14:10

A korábbi 97-szeres válogatott játékos 2019-ben vette át az U21-es válogatott irányítását, az ő vezetésével vett részt a csapat a 2021-es Európa-bajnokságon, majd a 2023-as Eb-selejtező sorozatban.

Az MLSZ nemrégiben meghosszabbította a 43 éves szakember szerződését, ami azt jelenti, hogy az U21-es válogatott a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezőire is Gera Zoltánnal kezdi meg a felkészülést.

– Az U21-es válogatott nem egyszerűen egy a korosztályos csapatok közül – fogalmazott Barczi Róbert, az MLSZ sportigazgatója az mlsz.hu-nak nyilatkozva. – A szövetségi edző feladata, hogy utolsó lépésként felkészítse a játékosokat a legmagasabb nemzetközi szintű labdarúgásra, olyan versenyeztetés révén, amely már megközelíti a felnőtt válogatott futballt. A tehetségek kiválasztása során szempont, hogy olyanokkal dolgozzon, akikben látja a lehetőségét a magasabb szintre lépésnek. Ugyanakkor az is elvárás, hogy a magyar válogatott mezét viselve az együttes eredményesen futballozzon. Gera Zoltán jól ismeri a korosztályt, és az elmúlt időszakban sok tapasztalatra tett szert. A szövetség célja az, hogy – az említett elvárások mellett – megadja a lehetőséget a számára, hogy edzőként is maradandót alkosson. Szeretnénk, ha ugyanolyan határozott és sikeres lenne, mint annak idején a pályán volt.

U21-es csapatunk az előző idényben négy győzelemmel, két döntetlennel és négy vereséggel csoportja negyedik helyen zárt a 2023-as Európa-bajnokság selejtezőjében. A közel ötvenszázalékos eredménysor a legutóbbi három selejtezősorozat negatív mérlegét kismértékben felülmúlja,

de ezen a területen további javulást vár el a szövetség vezetése.

Az eredmények mellett fontos hangsúlyozni hogy az U21-es válogatott az elmúlt években sok játékost adott az A-válogatott sikereihez, Marco Rossi szövetségi kapitány folyamatosan számított a legjobb teljesítményt nyújtó utánpótláskorú játékosokra a felnőtteknél - írja az MLSZ a közleményében. Az előző Eb-ciklusban került az U21-es keretből az A-válogatottba Szalai Attila, Schön Szabolcs, Schäfer András és Bolla Bendegúz, a mostaniban pedig kerettag lett a fiatalok közül Kiss Tamás, Balogh Botond, Baráth Péter, Vancsa Zalán és Kerkez Milos is, utóbbi négy játékos egészen 2025-ig még az U21-esek között is szerepelhet majd. A két válogatott szoros és sikeres együttműködése a jövőben is elvárás a szövetség részéről.

A következő három évben a 2002-es születésű és ennél fiatalabb labdarúgók alkotják a válogatott keretét. Az idei Eb-selejtezők során a keret mintegy fele már ebből a korosztályból került ki, ők az U21-es selejtezők tapasztalatával felvértezve kezdhetik meg a következő sorozatot, amelynek sorsolását jövőre rendezi meg az UEFA. Az U21-es válogatott stábjának kialakítása, véglegesítése a következő hetekben történik meg.

Olvastad már?
A hivatkozás nem elérhető
404 Not Found
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Profi szerződés
A Ferencváros profi szerződést kötött Bagi Ádámmal, a 17 éves támadó 2019 óta erősíti a klubot.
Újpest
Milos Kosanovic
A negyedik kerületiek szerződtették a szabadon igazolható szerb védőt, Milos Kosanovicot.
Ajka
Schindler Szabolcs
A csakfoci.hu információi szerint nagy eséllyel a jelenleg a Vasas tartalékcsapatánál dolgozó Schindler Szabolcs lehet az ajkaiak új vezetőedzője.
Tovább az összes átigazoláshoz