Fotó: mlsz.hu

U21-es Eb-selejtezők: Ellenfeleket kap Gera Zoltán csapata - itt vannak a kalapok

A magyar U21-es válogatott a negyedik kalapból várja a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezőinek csütörtöki sorsolását.
Budai László 2023. február 1., szerda 13:58
Fotó: mlsz.hu
A magyar U21-es válogatott a negyedik kalapból várja a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezőinek csütörtöki sorsolását.
Szerző: Budai László 2023. február 1., szerda 13:58

Idén ősszel kezdődik a 2025-ös U21-es Európa-bajnokság selejtező sorozata, amelynek sorsolását február 2-án, csütörtökön tartja az UEFA. Gera Zoltán szövetségi edző együttese szeptemberben kezdi meg a selejtezőket - írja az mlsz.hu.

Az U21-es Európa-bajnokságokat kétévenként rendezi meg az UEFA, az idei tornának Grúzia és Románia közösen ad otthont, míg 2025-ben Szlovákiában találkoznak a kontinens legjobb U21-es utánpótlás-válogatottjai. Az idei tornára nem jutott ki a magyar válogatott (a mieink csoportjából Németország és Izrael lesz ott a viadalon), a 2025-ös Európa-bajnokságra pedig idén szeptemberben kezdjük meg a selejtezőket.

A szlovákiai Eb selejtezőjének sorsolására az UEFA a válogatottak előző három Eb-sorozatban elért eredményei alapján készítette el a kiemelést: a magyar válogatott jelenleg a 30. helyet foglalja el az európai rangsorban, ezért a negyedik kalapban kap helyet a csütörtöki sorsoláson. A mieink az előző kiírásokban is a negyedik kalapból várták a sorsolásokat, de az elmúlt évek javuló eredményei alapján hat helyet sikerült előrelépnünk az UEFA rangsorában.

A sorsolás eredményeképpen hét darab hat csapatos és két öt csapatos csoport alakul ki. A csoportgyőztesek és a három legjobb csoportmásodik automatikusan biztosítja a helyét az Európa-bajnoki döntőben, a hat további második helyezett közül hárman pótselejtezőn biztosíthatják majd be a 2025-ös Eb-szereplésüket.

Gera Zoltán együttese tavaly ősszel kezdte meg a felkészülést az őszi tétmérkőzésekre, eddigi négy meccséből hármat megnyert, egyet elvesztett a csapat. A következő selejtező sorozatban részt vevő, 2002-ben vagy azt követően született játékosok közül többen már az A-válogatott keretéhez tartoznak, így Németh András, Baráth Péter és Kerkez Milos is Marco Rossi együttesét erősítette a legutóbbi összetartáson, és rajtuk kívül Balogh Botond és Vancsa Zalán is bemutatkozott már a felnőtt nemzeti csapatban.

U21-es válogatottunk pontos tavaszi felkészülési programja a csütörtöki sorsolást követően válik véglegessé.

A kalapok

A 2025-ös Eb-selejtező sorozat sorsolásának kiemelése

1. kalap: Spanyolország, Portugália, Németország, Franciaország, Hollandia, Anglia, Dánia, Olaszország, Románia.

2. kalap: Horvátország, Svájc, Belgium, Csehország, Lengyelország, Ukrajna, Svédország, Ausztria, Írország, Svédország, Svájc.

3. kalap: Norvégia, Görögország, Izland, Szlovénia, Izrael, Finnország, Grúzia, Szerbia, Skócia.

4. kalap: Bosznia-Hercegovina, Bulgária, MAGYARORSZÁG, Törökország, Észak-Macedónia, Wales, Fehéroroszország, Észak-Írország, Albánia.

5. kalap: Koszovó, Montenegró, Moldova, Litvánia, Feröer-szigetek, Ciprus, Kazahsztán, Azerbajdzsán, Lettország.

6. kalap: Málta, Örményország, Luxemburg, Andorra, Észtország, Gibraltár, San Marino

Neked ajánljuk
Átigazolások
Fradi
Jansen az új edző
Igaznak bizonyultak a Csakfoci exkluzív információi: Pascal Jansen veszi át a Ferencváros irányítását.
DVSC
Dániából igazoltak
A 19 éves Szűcs Tamás az FC Köbenhavn korosztályos csapatától igazolt haza.
Fradi
Jansen a Népligetben
Már fotó is készült arról, ahogyan Pascal Jansen az FTC Népligeti Sportközpontjában van. A Csakfoci úgy tudja, a felek még tárgyalnak egymással.
Tovább az összes átigazoláshoz