Fotó: mlsz.hu

Történelmi pillanat a magyar edzőképzésben: Siket hallgató végezte el a tanfolyamot

Bajusznács Gábor első siket hallgatóként végzett az idén tavasszal négyszeres túljelentkezéssel induló budapesti Grassroots Alap edzői tanfolyamon.
Nyikes Zoltán 2023. augusztus 1., kedd 17:35
Fotó: mlsz.hu
Bajusznács Gábor első siket hallgatóként végzett az idén tavasszal négyszeres túljelentkezéssel induló budapesti Grassroots Alap edzői tanfolyamon.
Szerző: Nyikes Zoltán 2023. augusztus 1., kedd 17:35

Az amatőr labdarúgásnak edzőket képző tanfolyam mind az őszi mind a tavaszi félévben indul 10 különböző megyében és Budapesten. A kurzus lehetővé teszi azon szakemberek képzését, akik később edzőként a rekreációs sportban kívánnak elhelyezkedni. Köztük tanult a jelnyelven kommunikáló Bajusznács Gábor is - írja az mlsz.hu.

A tanfolyam első siket hallgatója kellő szorgalommal, valamint kiváló teljesítménnyel végig helyt tudott állni, és végül sikeres vizsgával tudta zárni az edzőképzést.

Már a felvételin felfigyeltek rá. A túljelentkezés ellenére is kitűnt a kiválóan teljesített gyakorlati feladattal és a motivációs beszélgetésen elhangzottakkal. A tanórák alatt két kitűnő jelnyelvi tolmács segítségével tudta tartani a tempót a többiekkel. A képzés oktatója, Varga Gergely is nyilatkozott Gáborról, miszerint számos, a képzésen elhangzott kérdés válaszadójaként aktív résztvevője volt a tanóráknak, valamint a gyakorlati foglalkozásoknak.

Gábor óvodás kora óta futballozik, de igazán a siketiskolában vált a labdarúgás a mindennapjai részévé. A „halló” közösségbe könnyen be tudott illeszkedni a pályán is, sőt mi több csapatával Megyei I. és III. labdarúgó-bajnokságban is helyt tudtak állni. Tavaly pedig siket csapatával ért el sikereket a futsal NB III-ban. Labdarúgó múltja és jelene - hiszen még mindig aktív sportoló - motiválta arra, hogy a későbbiekben ezen a területen helyezkedjen el. A képzésre való jelentkezéshez a végső lökést a külföldön látottak adták neki, ahol lehetősége volt személyesen is kapcsolatba lépni hallássérült edzőkkel.

Gábor azzal, hogy sikeresen elvégezte az edzőképzést, egyrészről tanúsítja, hogy a Grassroots Alap tanfolyam nyitva áll a hátrányból induló hallgatók számára is. Másrészről hosszútávon hozzájárul a szabadidősport célközönségének a kiszélesítéséhez, hiszen az oklevél megszerzésével Gábor a siket gyerekek utánpótlás nevelését tűzte ki célul.

A tanfolyam első napján a bemutatkozásnál már éreztem, hogy nagyon befogadó közösségbe csöppentem. Mivel siket vagyok, jelnyelvi tolmáccsal vettem részt a képzésen, így minden információt akadálymentesen megkaptam. Az elméleti és a gyakorlati órákon is jól éreztem magamat, minden segítséget megkaptam az oktatóktól és a csoporttársaimtól is. Nagy álmom volt és nagyon örülök, hogy Magyarországon én lehetek az első siket, aki hivatalosan is elvégezte ezt a képzést, de nem szeretnék itt megállni, hanem tovább szeretném képezni magam – nyilatkozta Bajusznács Gábor az mlsz.hu-nak.

Olvastad már?
Az NB I-es bírók főnöke a Honvéd bennmaradásába kerülő hibáról: "Sok álmatlan éjszakát okozott a játékvezetőknek"
Az NB I 17 súlyos hibájából tíz írható a VAR számlájára, ezek közé tartozott a nagy visszhangot kiváltó eset.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
ZTE
Érkező
Egy szezonra szóló kölcsönszerződés keretein belül csatlakozik a Zalaegerszeghez a Puskás Akadémia fiatal középpályása, Bakti Balázs. (ztefc.hu)
Kisvárda
Újabb érkező
Budafoki kitérővel Zalaegerszegről érkezett a középpályás, Soltész István, aki felnőtt szinten most először játszhat egy csapatban fivérével, Dominikkal.
Kisvárda
Új igazolás
A klub harmadik nyári szerzeménye a 29 éves kapus, Hrabina Alex, aki legutóbb az NB III-as Tiszaújvárosban játszott, de az NB I-ben a DVSC színeiben is szerzett tapasztalatot.
Tovább az összes átigazoláshoz