A Vasas-vezér: "Elégedetlen vagyok az eddigi szereplésünkkel, de nem ért teljesen váratlanul" - interjú

Nagy Miklós sportigazgató az eddigi szereplésről, az edzőváltásról, az új igazolásokról és a komoly elvárásokról is nyilatkozott a csakfoci.hu-nak.
Privacsek András 2022. szeptember 28., szerda 10:00
Nagy Miklós sportigazgató az eddigi szereplésről, az edzőváltásról, az új igazolásokról és a komoly elvárásokról is nyilatkozott a csakfoci.hu-nak.
Szerző: Privacsek András 2022. szeptember 28., szerda 10:00

Annak ellenére, hogy a Vasas újonc az NB I-ben, a keret erőssége alapján sokan a felsőházba vizionálták a csapatot. Önt mennyire lepte meg, hogy beragadtak a rajtnál?
- Természetesen ennél jobb rajtra számítottam - kezdte Nagy Miklós, a Vasas sportigazgatója a csakfoci.hu-nak. -  Elégedetlen vagyok az eddigi szereplésünket illetően, de nem ért teljesen váratlanul az, hogy nem feltétlenül lesz diadalmenet a kezdés.

Miért?
- A feljutásunk óta mindig és következetesen azt mondtam, hogy az első NB I-es szezonban a stabil bennmaradás lehet a reális célunk. Természetesen mindig a maximumra törekszünk és mindent el fogunk követni a lehető legjobb helyezés elérése érdekében, de a klub mégiscsak eltöltött négy évet az NB II-ben. Egy NB II-es játékosállományból építettünk fokozatosan egy olyan keretet, mellyel ki tudtuk vívni az élvonalbeli szereplés jogát, meg kell szokni az új légkört, fel kell venni az élvonal ritmusát.

Úgy tűnik, a másik újoncnak ez gyorsabban sikerült…
- A Kecskemét remekül elkapta a rajtot, ez önbizalmat adott a játékosoknak és azóta is szárnyalnak. Ugyanakkor azt látni kell, hogy a 12 csapatos NB I-ben szezonon belül is rendkívül hullámzó a csapatok teljesítménye.

Egyelőre nyolc forduló ment le, vagyis még a bajnokság negyedén sem vagyunk túl, így korai lenne ebből a pár meccsből következtetni arra, hogy a szezon végén hol végez majd egy-egy csapat.

Persze, vannak kiemelkedő együttesek, de a mezőny nagyon kiegyensúlyozott, minimálisak a különbségek.

Hét forduló után, öt döntetlent és két vereséget követően máris az edzőváltás mellett döntöttek. Nem volt túl korai?
- Azt éreztük, hogy új impulzusokra van szüksége a csapatnak és úgy gondoltuk, hogy egy új edző mindenkinek lökést adhat a folytatáshoz. Az időzítés sem volt véletlen, hiszen az Újpest ellen akár esélyünk is lehetett volna a győzelemre, de sajnos nem jött össze. Utána viszont a válogatott mérkőzések miatti három hetes szünetet kihasználva az új vezetőedzőnek több ideje volt megismernie a keretet. Megjegyzem, Kuttor Attila, akivel 15 hónapig dolgoztunk együtt, nem végzett rossz munkát, hiszen magabiztosan jutottunk fel az NB I-be és az élvonalban is szoros meccseket játszottunk, de a győzelmek elmaradtak. Általában mi szereztünk vezetést, de főként egyéni hibák és egyéb tényezők miatt nem tudtuk megtartani az előnyt, így elszórtuk a pontokat.

Miért Kondás Elemérre esett a választás?
- Sokat vártunk a feljutásra, nem akartunk kísérletezgetni, ezért tapasztalt, sokat megélt, sikeres edzőt kerestünk. Meggyőződésem, hogy jelen helyzetben, a szabadon lévő szakemberek közül Elemér volt a legjobb választás.

A kinevezésekor több elvárásunk is volt vele szemben. Ezek közé tartozott többek között a bátor és eredményes támadó célfutball megvalósítása, az időben elvégzett cserék végrehajtása, a kevesebbet játszók tűzben tartása, a keret forgatása, ezáltal a hosszú és mély keretben lévő lehetőségek kihasználása, a csapat erőnlétének javítása.

Nevekre erősnek tűnik a Vasas kerete. A nyári átigazolási szezon úgy alakult, ahogy szerették volna?
- Mi önként vállaltuk, hogy csak magyar játékosokat foglalkoztatunk és ezen az elképzelésünkön nem is szeretnénk változtatni. Ugyanakkor azt látni kell, hogy ezzel egy nehezített, szűkebb pályán versenyzünk a riválisaink nagy részével szemben. Mi a hiányposztokra nem tudunk például harmincszoros macedón válogatott játékosokat igazolni. Soha nem tagadtam, hogy az NB II-ben komoly invesztícióba fogtunk annak érdekében, hogy feljussunk és olyan játékosokat igazoltunk, akik az élvonalban is a csapatunk gerincét alkothatják. Idén nyáron zömében szabadon igazolható labdarúgókat szerződtettünk, mert erre volt meg az anyagi lehetőségünk.

Egyedül Holender Filip játékjogáért fizettünk jelentősebb átigazolási díjat. Összességében azt mondom, hogy a lehetőségeinkhez mérten jól sikerült az átigazolási időszakunk.

Minden új szerzeménnyel elégedett?
- Nyolc játékost igazoltunk, amivel elsősorban a keret mélységét akartuk optimalizálni, hogy esetleges sérülések, eltiltások, formahanyatlások, sorozatterhelés esetén is élvonalbeli képességű keret álljon a szakmai stáb rendelkezésére. Ezzel párhuzamosan keretszűkítést is végeztünk, ennek során öt játékossal szerződést bontottunk (Murka Benedek, Pekár László, Szatmári Lóránd, Vernes Richárd, Viczián Ádám), hat játékost értékesítettünk (Kiss-Szemán Péter, Kovács Milán, Rétyi Róbert, Szilágyi Zoltán, Terbe Botond, Tóth Bence), nyolc játékost pedig kölcsönadtunk, így összesen 19 játékos távozott véglegesen, vagy ideiglenesen a klubtól. Az érkezők a távozókhoz képest erősítést jelentenek, az új igazolások célzottan, posztokra történtek. Kerestünk egy rutinos védekező középpályást, aki lehetőleg ballábas és baloldali belső védőként is bevethető, akit Hidi Patrik, a Honvéd korábbi csapatkapitányának személyében találtunk meg.

Szükségünk volt egy erőcsatár jellegű támadóra, már csak azért is, mert valószínűsíthető volt, hogy a 36 éves Feczesin Róbert nem tud majd minden meccsen 90 percen keresztül a rendelkezésünkre állni az élvonalban.

- Fece sajnos már a felkészülés alatt megsérült, egyetlen meccset sem játszott eddig és nem is számíthatunk rá egy ideig. Novothny Soma szabadon igazolható volt, bizonyított már az élvonalban, 8 évvel fiatalabb, úgy gondoltuk, ő megoldhatja a problémáinkat ezen a poszton. Szintén a támadásban adhat több variációs lehetőséget a stábnak Géresi Krisztián. Krisztián az elmúlt években komoly sérüléssel bajlódott, de a képességei, sebessége élvonalbeli szintű, szintén átigazolási díj nélkül tudtuk megszerezni. Szivacski Donátnak és Silye Eriknek nem volt posztriválisa, ezért jött a két fiatal, Ódor Máté és Deutsch László. Kapusra is szükségünk volt, megszereztük az elmúlt szezonban kimagaslóan teljesítő, mégis szabadon igazolható Dombó Dávidot, míg Baráth Botond a védelem tengelyébe érkezett. Holender Filip esetében azt gondolom egyértelmű volt a döntés, az eddigi mérkőzéseken kiemelkedően szerepelt,  csapatunk erőssége volt. A fiatal Iyinbor Patrickot pedig hosszú tárgyalások után újra kölcsön tudtuk venni a Ferencvárostól, ő már az előző szezonban is bizonyította, hogy komoly jövő előtt állhat.

Ha már Iyinbor Patrickot említette. Mennyire fontos a Vasas számára, hogy megfeleljenek az MLSZ „fiatalszabályának”?
- Maximálisan. Voltak olyan mérkőzéseink, amikor két támogatott játékosunk is pályára lépett, egyszerre játszott Iyinbor és Szilágyi Szabolcs. Sajnos azonban Szabolcs múlt hét végén megsérült, nem tudjuk, mikor számíthatunk rá ismét. Másik nagy reménységünket, Faragó Bálintot pedig hosszú időre elveszítettük keresztszalag-szakadás miatt. Ugyanakkor Sztojka Dominik egyre többet játszik Dorogon, őt reményeim szerint majd lassan vissza lehet hozni az első keretebe. Kapusunk, Molnár Zsombor pedig Dorogról került be az U21-es válogatott keretébe. Úgyhogy vannak fiatal tehetségek, akikre tudunk számítani a jövőben is. Biztos vagyok benne, hogy a szezon végén meg fogunk felelni az MLSZ ajánlásának és érvényesíteni tudjuk azt a támogatási összeget, ami a fiatalok szerepléséért jár és ami egyébként a pénzügyi tervünk részét képezi.

A Vasas következő három ellenfele a ZTE, a Kisvárda és a Fehérvár. Hány ponttal számol ezen a három mérkőzésen?
- Nem számolgatok előre, de pokolian nehéz meccs lesz mindhárom, most egyelőre maximálisan a ZTE-re koncentrálunk.

PRIVACSEK ANDRÁS

 

Neked ajánljuk
Átigazolások
DVSC
Srdjan Blagojevic
Külföldön azt írják, hogy Srdjan Blagojevic vezetőtedző az orosz élvonalbeli FC Szocsi egyik jelöltje.
Légiósok
Gazdag Dániel
A Philadelphia is bejelentette jövő évi keretét, Gazdag Dániel természetesen a garantált szerződéssel rendelkező játékosok között van 2024-re is.
A PL-be igazolhat?
Gulácsi Péter
A Mirror a magyar válogatott Gulácsi Pétert is a nagy erőkkel kapust kereső Newcastle United figyelmébe ajánlotta.
Tovább az összes átigazoláshoz