Óvás az NB II-ben: Egy pont levonást még meg is úszhatott a Budafok - a részletek

Az NB II-es Kozármisleny hivatalos közleményben indokolta meg, miért élt óvással a Budafok elleni, október 9-i bajnokit követően.
Dudás Gábor 2022. október 18., kedd 17:28
Az NB II-es Kozármisleny hivatalos közleményben indokolta meg, miért élt óvással a Budafok elleni, október 9-i bajnokit követően.
Szerző: Dudás Gábor 2022. október 18., kedd 17:28

A csakfoci.hu számolt be arról elsőként, hogy súlyos büntetést kaphat az NB II-es Budafok amiatt, hogy jogosulatlanul szerepeltetett egy játékost a Kozármisleny elleni győztes bajnokin.

A vétkes klub később megerősítette a hírünket, hozzátéve, hogy a Kozármisleny elleni mérkőzésen olyan operatív hiba történt, amely pénzbüntetéshez, vagy egyéb esetben pontlevonáshoz is vezethet, ezért lemondott a Budafok sportigazgatója és technikai vezetője is.

Most "megszólalt" az óvással élő klub is, a Kozármisleny közleménye változtatás nélkül olvasható az alábbiakban.

"Felnőtt NB II-es csapatunk a bajnokság 11. fordulójában, október 9-én Budafokon lépett pályára, ahol vereséget szenvedett. A mérkőzést követő napon külső jelzésre felfigyeltünk rá, hogy ellenfelünk egyik játékosa, Szűcs Zsolt jogosulatlanul lépett pályára a mérkőzésen.

Óvásunkat ezt követően benyújtottuk a Versenybizottság felé. Szűcs Zsolt ugyanis előző nap, a budafokiak második számú csapatában egyből piros lapot kapott, így az ő fegyelmi ügyének tárgyalásáig nem szerepelhetett volna a piros-feketék mérkőzéskeretében. (később egyébként október 16-ig eltiltották a labdarúgástól)

A Versenyszabályzat ebben az ügyben egyértelműen fogalmaz: "Nem rendelkezik játékjogosultsággal, ezért a mérkőzésen nem léphet pályára, (illetve ha pályára lép az jogosulatlan játéknak minősül) az a labdarúgó, akinek a játékjogosultsága fel van függesztve."

A Fegyelmi szabályzat szerint: „A mérkőzésen kiállított labdarúgó játékjogosultságát, kispadtól elküldött sportszakember tevékenységét a kiállítás, illetve a kispadtól elküldés a fegyelmi határozat meghozataláig automatikusan felfüggeszti. A felfüggesztés időtartama alatt a mérkőzéstől eltiltott labdarúgóra és a sportszakemberi tevékenységtől eltiltott sportszakemberre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.”

A mérkőzés végeredménye kapcsán óvással éltünk a játékos jogosulatlan pályára lépése miatt. Az érvényben lévő szabályozások szerint egyébként, ha nem klubunk nyújt be óvást, hanem a szövetség maga veszi észre a hibát, a 3 pont elvétele mellett a budafokiakat 1 büntetőponttal is sújthatták volna.

Az ügy kapcsán felmerült a Fair Play elvek támogatása, ami a mi olvasatunkban azt jelenti, hogy ebben az esetben is ugyanaz a döntés születik, mint a többi hasonló esetben is született az elmúlt években.

A teljesség kedvéért meg kívánjuk említeni, hogy labdarúgó csapatunkat, stábunkat és vezetőségünket példás és sportszerű vendéglátás fogadta Budafokon, akiknek a bajnokság további mérkőzéseihez sok sikert kívánunk!" - írja a baranyai gárda klubhonlapja.

Az MLSZ egyelőre nem jelentette be hivatalos, pontosan milyen büntetést kap majd a Budafok, de a szabályok szerint tehát 3 pontot levonhatnak a fővárosi csapattól.

Olvastad már?
Az NB II-es klubok összefogtak és az MLSZ-hez fordultak az energiaválság miatt
A Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségéhez fordul az NB II-es bizottság, amely a meccsek délutáni, legfeljebb 15 órás kezdését, valamint a vb alatt a szombati játéknapok lehetőségét kéri.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Profi szerződés
A Ferencváros profi szerződést kötött Bagi Ádámmal, a 17 éves támadó 2019 óta erősíti a klubot.
Újpest
Milos Kosanovic
A negyedik kerületiek szerződtették a szabadon igazolható szerb védőt, Milos Kosanovicot.
Ajka
Schindler Szabolcs
A csakfoci.hu információi szerint nagy eséllyel a jelenleg a Vasas tartalékcsapatánál dolgozó Schindler Szabolcs lehet az ajkaiak új vezetőedzője.
Tovább az összes átigazoláshoz