Fotó: dvtk.eu

Nagytakarítást végzett a Diósgyőr új szakmai vezetője az edzői stábban: "Vukmirral jól lehet közösen dolgozni"

Dr. Bajúsz Endre elmondta, hogy a másodedzőt, az erőnléti edzőt, a videóelemzőt és a performance coachot is elküldték a szakmai stábból.
Nyikes Zoltán 2022. június 7., kedd 16:10
Fotó: dvtk.eu
Dr. Bajúsz Endre elmondta, hogy a másodedzőt, az erőnléti edzőt, a videóelemzőt és a performance coachot is elküldték a szakmai stábból.
Szerző: Nyikes Zoltán 2022. június 7., kedd 16:10

A DVTK szakmai vezetője, dr. Bajúsz Endre a klubhonlapnak adott interjújában elmondta, hogy a szakmai stábból csak Dragan Vukmir vezetőedző és Tuska János kapusedző marad, és javában dolgoznak a játékoskeret átalakításán is. Bajúsz az interjúban elmondta, hogy szereti nagy tudású emberekkel körülvenni magát, akikre lehet támaszkodni, akikkel át lehet beszélni a feladatokat, hogy optimális döntéseket tudjanak meghozni. Ebbe a csapatba a mindenkori vezetőedző, az akadémia szakmai igazgatója, illetve a vezető scout tartozik.

– Érezhető a játékospiac szűkülése az egyre erősödő a verseny miatt. Az MLSZ új ajánlásai miatt az élvonalbeli klubok több magyar játékost kívánnak foglalkoztatni, az NB II. létszámcsökkentése miatt pedig a középcsapatok is igyekeznek még jobban megerősíteni a keretüket. Magyarországon véges számú minőségi labdarúgó áll rendelkezésre, ezért a Rotem Kellert is megtaláló Elekes Péter nagy erőkkel dolgozik azon, hogy számunkra erősítést jelentő, egyúttal magyar felmenőkkel rendelkező labdarúgókkal bővítse a választási lehetőséget. A magyar válogatottban bemutatkozott Willi Orbán és Callum Styles, de néha magam is meglepődök, hogy például Görögországban vagy Egyiptomban is élnek ígéretes magyar származású tehetségek, akiket érdemes szemmel tartani – mondta a szakmai vezető, aki hozzátette, hogy jelenleg az új játékoskeret kialakítása a legfontosabb, amelyik nem csak a mezőny, hanem az élmezőny meghatározó tagjává teheti a DVTK-t. – Ez a munka abban a pillanatban elkezdődött, amikor visszavonhatatlanná vált, hogy a DVTK, a következő idényben is a Merkantil Bank Ligában szerepel, de még helyesebb, ha úgy fogalmazok, hogy abban a pillanatban eldőlt, hogy a B-terv szerint haladunk tovább.

A játékoskeret összetétele rendkívül képlékeny, a jövő évi sikerek érdekében jelentős átalakítást tervezünk. Több játékostól közös megegyezéssel megválunk,

és dr. Magyar Mátyás, a DVTK többségi tulajdonosa korábbi bejelentésének megfelelően az élő szerződésű labdarúgókkal megkezdtük a meglévő szerződések újratárgyalását, melynek lényege a teljesítményalapú juttatás. A kölcsönjátékosok között akad olyan, aki adott körülmények között Diósgyőrben maradhat, míg a kölcsönbe adott labdarúgók közül többen is megkapják az esélyt, hogy megmutassák tudásukat a vezetőedzőnek. És természetesen folyamatosan tárgyalásban állunk a kiszemeltekkel.

Az érkezőkkel kapcsolatban elmondta, hogy természetesen több labdarúgóval is felvették már a kapcsolatot, akikkel hamarosan le tudják zárni a tárgyalásokat, de konkrét neveket nem árult el.

–A múlttal nem szeretnék foglalkozni, abba viszont szívesen beavatom a szurkolókat, hogy most hogyan dolgozunk – kezdte a szakmai vezető arra a kérdésre, hogy mennyiben alakul másként a DVTK igazolási politikája az előző évekhez képest.

Előrebocsátom, hogy a közösen lefektetett elveknek megfelelően nem számít a játékosok neve, csak a benne rejlő potenciál. Amennyiben elérhető egy tehetséges, egyúttal ambiciózus fiatal, és tekintélyes pályafutást a háta mögött tudó, de leszálló ágban lévő élvonalbeli labdarúgó, akkor az előbbit fogjuk választani.

Mint említettem, többféle úton is látókörünkbe kerülhet egy labdarúgó, nevezzük ezt első szűrőnek. A második körben a vezetőedző mond véleményt, és aki elnyeri a tetszését, azt a harmadik szakaszban alaposan feltérképezzük. Az InStat, a Wyscout és hasonló analitikai programok segítségével gyorsan képbe lehet kerülni, több esetben az is előfordul, hogy a játékosmegfigyelőinknek személyes tapasztalata van a kiszemeltről. Ez alapján fel tudjuk mérni egy labdarúgó játéktudását, de legalább ekkora hangsúlyt fektetünk az emberi tulajdonságokra és a mentális képességekre is. A korábbi játékostársak és edzők segítségével utánajárunk, kiben mekkora a győzni akarás, mennyire csapatember, megvan-e benne a nélkülözhetetlen agresszivitás, tudja-e kezelni a nyomást és hasonlók. Akire viszont nemet mond a vezetőedző, arról lemondunk, mert nincs értelme olyan játékost igazolni, akire nem számít a szakmai stáb. Minden egyes rostán kihullik a játékosok egy része, de ennek köszönhetően a végén csak azokkal ülünk tárgyalóasztalhoz, akik minden szempontból megfelelnek az elképzeléseinknek. 

Bajúsz kitért arra is, hogy milyen különbséget jelent az, hogy az új pozíciójának az elnevezése szakmai vezető a bevett szakmai igazgató és a sportigazgató helyett.

– A labdarúgás a pályán kívül is csapatjáték, a klubvezetés, a szakmai vezető és a vezetőedző együtt többre viheti, mint önmagában. Napi kapcsolatban állunk egymással, mert másként nem lehetünk sikeresek.  Az igazolások menetéről már beszéltünk, ugyanakkor az is egyértelmű, hogy a csapat összeállítása a vezetőedző feladata, abba nem szólunk bele – reagált Bajúsz, majd a szakmai stábbal folytatta. – Dragan Vukmirral jól lehet közösen dolgozni, mert együttműködő típus. Eldőlt, hogy Tuska János kivételével a többiek távoznak, sok sikert kívánunk Kovács Ádám másodedző, Dobos Attila erőnléti edző, Lugos József videolemző és Vellai Áron performance coach további pályafutásához! Az új stáb összetétele hamarosan véglegessé válik, a közvetlen szakmai stáb (asszisztens edzők, kapusedző) kiválasztása a vezetőedző hatásköre, a többi pozícióba érkező szakembert pedig mi nevezzük meg.

Olvastad már?
Vidi: Külföldről szemelték ki a magyar válogatott játékost - korábbi NB I-es bajnok is csapattársa lehet
Cipruson azt írják, hogy az APOEL Loic Negót szemelte ki erősítésnek a jobbhátvéd posztra, de megjegyzik, hogy az érvényben lévő szerződése miatt nem lesz egyszerű megszerezni őt.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Serdar Dursun
A törökök szerint a Fradi érdeklődik Serdar Dursun iránt, a csakfoci.hu azonban úgy tudja, hogy a hír nem igaz.
Légiósok
Lovrencsics Gergő
Igaznak bizonyultak a horvát sajtóhírek, a korábbi magyar válogatott játékos elismerte, hogy távozik a Hajduk Splittől.
NB I
Iván Alex
Holland, belga és magyar élvonalbeli csapat is érdeklődik Iván Alex, a Spartak Trnava játékosa iránt, akinek nemrég járt le a szerződése a szlovák élvonalban szereplő gárdánál - számolt be a hírről a kisalfold.hu.
Tovább az összes átigazoláshoz