Hemingway: Lanzafame az egész NB I legjobbja, de itthon nem eladó

A Honvéd az olasz támadó érkezésével sem lépte át a szigorú bérplafonját.
Mokány Lajos 2016. november 10., csütörtök 16:22
A Honvéd az olasz támadó érkezésével sem lépte át a szigorú bérplafonját.
Szerző: Mokány Lajos 2016. november 10., csütörtök 16:22

Mint arról beszámoltunk, remek szériában van Davide Lanzafame, a Budapest Honvéd olasz támadója, aki legutóbb, a Diósgyőr ellen zsinórban hetedik mérkőzésén szerzett gólt a bajnokságban - a Videoton elleni gólt is kapta meg hivatalosan -, ezzel utolérte Détári Lajos 1985-ös sorozatát. A sorozat után az olasz sajtóban is kiemelten foglalkoztak a támadóval, akit nyáron csábítottak vissza Kispestre, ám a zuhanyhíradóban úgy hallani, már itthonról és külföldről is van érdeklődés iránta. Kíváncsiak voltunk, vajon a csatár remek mutatóit hogyan élik meg a Honvédnál, illetve mi a tervük a támadóval a folytatásban.
- Davide nyolc mérkőzésen van nálunk túl, ennyi után valakit komolyabban minősíteni még nem szabad - kezdte George F. Hemingway a csakfoci.hu-nak. - Tetszik, amit eddig láttunk tőle, de nem lenne helyes már most átfogóan értékelni a teljesítményét. Örülünk annak, hogy van egy minőségi támadónk, aki játssza a futballt, tud klasszikus 10-es pozícióban és szélről indulva is veszélyeztetni.

Kispesten nyilván bíznak abban, hogy Lanzafame a folytatásban is ugyanígy termel. Természetes következmény lenne azonban, hogy ebben az esetben jelentősen megnőne iránta az érdeklődés - akár itthonról, a tőkeerősebb klubok részéről, akár például egy lengyel szintű bajnokságból. Hogy ebben az esetben meg tudná-e őt tartani a Honvéd?
- Hát, ha akarom, igen, ha pedig olyan árat kínálnának érte, ami után én tudnék egy másik hasonló képességű játékost igazolni a helyére, akkor arra nyilván nem mondanék automatikusan nemet - szögezte le a tulajdonos, aki azonban gyorsan hozzátette, nincs ilyen szándéka. - Őt azért hoztuk a klubhoz, hogy vele együtt érjük el a nemzetközi kupaporondot, ezért kötöttünk vele három éves szerződést. Úgy látom, hogy ő szívesen játszik nálunk, a családja is szereti a klubot és a várost, de mindig érkezhet olyan külföldi ajánlat, amely egy játékos fantáziáját nagyon megmozgatja.

"Nem szívesen erősítenénk a riválisainkat"

A kérdés adja magát: mi történne, ha itthonról hívná egy tőkeerősebb klub?
- Ami a hazai váltást illeti: én semmiképpen nem tartom kevesebbre a Honvédot a Ferencvárosnál, a Videotonnál vagy a Debrecennél, vagy bárkinél a hazai mezőnyből. Úgy érzem, a következő három évben leginkább velük fogunk versenyezni a BL-vagy EL-indulásért, a versenytársainkat nem erősítenénk azzal, hogy a legjobb játékosunkat elengedjük hozzájuk. A pénz nem minden, az hogy valaki jelenleg többet költ nálunk, az nem jelenti azt, hogy erősebb gazdasági háttere van.

Ha már a pénz: a Honvéd kapcsán egyébként korábban a zuhanyhíradóban 3-4 ezres bérplafonról lehetett hallani a havi kereseteket tekintve, de az csak valószínűsíthető, hogy Lanzafame ennél többet kap.
- Minden olyan információ, ami a kereseteket illeti, azt játékosainkkal együtt bizalmasan kezeljük. A Honvédnál van egy nagyon szigorú bértömeg plafon a keretre, amit Davide érkezésével sem léptünk át - mondta a tulajdonos.

Akadnak olyan hírek, mely szerint a játékos bérének egy részét még előző klubja, a Novara állja. Erre is rákérdeztünk a tulajdonosnál, illetve arra is, hogy adott esetben esetleg az olasz klub visszavihetné-e a támadót.
- Amikor Amerikában vagyok, mindig hallok ott is olyan híreket, hogy Elvis életben van, csak bujkál. Én ezeket a híreket nem szoktam elhinni - ennyit a pletykákról. Nekünk a Novarával nincs dolgunk, a játékos három éves szerződést kötött velünk. Szeretnénk, ha ezt kitöltené, és erre jó esély is van, mert Davide nagyon elkötelezett a Honvéd felé. Azt is mondhatom, sokkal inkább az, mint azt például más légiósoknál korábban tapasztaltuk. Ennek azért is örülök, mert jelenleg ő az egész NB I legjobb játékosa. Nálunk is vannak remek futballisták, de ilyen alapképességű játékost másikat nem látok, a teljes mezőnyben sem. Az a stílus, ami őt jellemzi, nem tanítható, ráadásul még eredményes is.

Mokány Lajos

Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Callum Styles
A Fradi újra megpróbálta megszerezni a 23 éves játékost, ám Styles az angol másodosztályba vágyott inkább. A Championshipbe való igazolás pedig klubja miatt nem jött össze.
ZTE FC
Dombó Dávid
Hivatalossá vált a csakfoci.hu korábbi információja: Zalaegerszegen folytatja pályafutását Dombó Dávid.
BVSC
Kincses Ádám
Úgy tűnik véget érhet a több hetes edzőkereső a BVSC-nél. Végül a legkézenfekvőbb döntést hozták meg a klub vezetői.
Tovább az összes átigazoláshoz