Hemingway keményen nekiment az MLSZ-nek - videó

A Honvéd tulajdonosa szerint a szövetség bevezette a futballjobbágyságot.
admin 2016. július 28., csütörtök 19:18
A Honvéd tulajdonosa szerint a szövetség bevezette a futballjobbágyságot.
Szerző: admin 2016. július 28., csütörtök 19:18

George F. Hemingway, a Budapest Honvéd tulajdonosa rendkívül kritikusan fogalmazott a Sport TV Mai helyzet című műsorában az MLSZ új, utánpótláskorú labdarúgók átigazolására vonatkozó szabályozásával kapcsolatban. 

- Az MLSZ hozott egy olyan szabályt, ami szerintem rossz irányba viszi el az utánpótlást. A cél az nagyszerű volt, hogy kis klubok kapjanak valamennyi pénzt. A másik cél, hogy a gyerekek ne menjenek egyik klubból a másikba, szerintem nem egy jó cél, mert a szabadság jó a gyerekeknek. Ha valaki egyik klubból a másikba akar menni, akkor menjen. Eddig az volt, mint mindenhol nemzetközileg, hogy ha valaki elmegy amatőrből profinak, akkor annak a klubnak, amely a profi szerződést adja, egy bizonyos összegben nevelési költségtérítést kell fizetni a nevelő kluboknak. Az MLSZ ezt jóváhagyta, mindig így is volt. Most egy új szabályt vezettek be, amelynek alapján nem csak akkor kell fizetni, ha valaki profi szerződést kap, hanem akkor is, amikor egyik klubból átmegy a másikba semmilyen szerződéssel, csak azért, mert átmegy. Van egy táblázat, ami szerint ez a költségtérítés történik. Két baj van ezzel, az egyik az, hogy a jobbágyságot eltörölték Magyarországon még valamikor, de most ismét bevezetjük, ezt futballjobbágyságnak hívnám. Egy gyerek jön hozzám, és azt mondja, hogy voltam öt évet mondjuk a Haladásnál Szombathelyen, és felköltözök Budapestre, szeretnék idejönni, nekem 15 millió forintomba kerülne átvenni ezt a gyereket - fogalmazott George F. Hemingway az MLSZ új szabályával kapcsolatban.

- A gondolat az volt, én azt látom, hogy vannak nevelőegyesületek, ahonnan eljönnek a gyerekek, és adjunk nekik valamennyi pénzt. Valaki adhat nekik valamennyi pénzt, ez nagyon jó, de mondjuk a Honvéd, amelyik semmit nem kap, csak tovább költ pénzt a gyerekre addig, amíg nem ad neki profi szerződést, fizet óriási összegeket. Mikor profi szerződést adunk, 10-ből egy vagy két gyerek kap azt, akkor megfizetjük azt, ami a képzésért járt, ezzel nincs semmi baj, egyetértek. De hogy amatőrből amatőrbe miért kell fizetni, ez érthetetlen. A másik dolog, hogy ez megakadályozza, hogy a gyerek mozogjon, ez jobbágyságba taszítja a futballistát. A gyerek nem tud Szombathelyről Budapestre jönni, a Honvédtól az MTK-hoz, Felcsútról a Vasasoz menni és fordítva. Azt mondták, a két klub megegyezhet alacsonyabb összegben is. De az a klub, amelyik kapja a pénzt, miért egyezne meg alacsonyabb összegben? Mi is beszéltünk klubokkal, eszük ágában sem volt megegyezni alacsonyabb összegben. Mi még kölcsönösen ajánlottuk bizonyos kluboknak, hogy legyen kölcsönös, fizessük csak 10 százalékát az összegnek ők is meg mi is, eszükben sincs. Ez egy száz százalékosan negatív dolog, amit ha nem függesztenek fel, és nem fordítanak meg, ez a magyar utánpótlásnak óriási kárt okoz- mondta a klubvezető.

- Óriási meglepetésemre június 16-án kaptunk egy levelet, ami azt mondja, hogy július elsejétől ez lesz a rendszer. Ez azért rossz még, mert az egész tavaszi szezonban beszélgettünk gyerekekkel, szülőkkel, hogy hozzánk szeretnének jönni. Azt mondják, hogy OK, nincs szerződés, ide jöhetsz júliusban, amikor megindul az akadémia, vagy megindul az alsóbb korosztálynak az edzés, és itt fogsz beiskolázni, itt fogsz lakni…Na most ez totál zéró, eljön július elseje, és kiderül, hogy a gyerekért, aki úgy volt, hogy ingyen jön, 15 millió forintot kellene fizetni. Hát tudja, mikor fogok 15 millió forintot fizetni? – nyilatkozta a rendszer bevezetéséről George F. Hemingway.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Légiósok
Gulácsi Péter
A kispadra szorult Gulácsi Péter "elgondolkodik a jövőjéről" az RB Leipzignél - írja a német Kicker.
Honvéd/MLSZ
Bobby Davison
Az FTC korábbi vezetőedzője, Bobby Davison elárulta, hogy 18 hónappal ezelőtt a Honvéd vezetőivel tárgyalt, egy hónapja pedig elküldte az önéletrajzát az MLSZ-nek, mert szívesen dolgozna az utánpótlásban is.
Légiósok
Kleinheisler László
Görögországban azt írják, hogy a téli átigazolási időszakban távozhat a Panathinaikosztól Kleinheisler László, aki akár Horvátországba vagy Magyarországra is visszatérhet.
Tovább az összes átigazoláshoz