Fotó: dvtk.eu

Diósgyőr: "Mindenki teljesítmény alapú szerződést kap" - a tulajdonos bejelentése a vezetőedzőről, az új szakmai vezetőről és a kudarc felelőseiről

A DVTK-tulajdonos megerősítette a csakfoci.hu korábbi információit, valamint elmondta, a feljutás elmaradásában elsősorban a szakmai vezetés és a játékosok felelősségét kell kiemelni.
Nyikes Zoltán 2022. május 20., péntek 12:06
Fotó: dvtk.eu
A DVTK-tulajdonos megerősítette a csakfoci.hu korábbi információit, valamint elmondta, a feljutás elmaradásában elsősorban a szakmai vezetés és a játékosok felelősségét kell kiemelni.
Szerző: Nyikes Zoltán 2022. május 20., péntek 12:06

Dr. Magyar Mátyás, a DVTK többségi tulajdonosa értékelte a hétvégén lezáruló bajnokságot, és felvázolta a jövőre vonatkozó elképzeléseket a klubhonlapon. A tulajdonos többek között megerősítette a csakfoci.hu korábbi információit is: egyrészt, a nagy átalakulás közepette a vezetőedző személye nem fog változni, tehát

a következő szezont is Dragan Vukmir irányításával kezdi a Diósgyőr, másrészt pedig Dr. Bajúsz Endre veszi át a szakmai munka irányítását a szakmai csapat vezetőjeként.

– Hosszabb távon is vele képzeljük el a közös munkát. Ő az az edző, aki taktikailag és erőnlétileg is fel tudja építeni az új, sikeres csapatot – mondta Dr. Magyar Dragan Vukmirról, majd a Benczés Miklós sportigazgató távozásával keletkezett űr betöltésére is kitért. – Miklós távozásával megszűnik a klasszikus sportigazgatói pozíció, struktúraváltást tervezünk ezen a területen is. Dr. Bajúsz Endre veszi át a szakmai munka irányítását a szakmai csapat vezetőjeként. Endrét egykori élvonalbeli labdarúgóként ismerhetik a szurkolók, aki a jogi diploma megszerzését és visszavonulását követően a HLSZ-nél és az MLSZ-nél (Hivatásos Labdarúgók Szövetsége, Magyar Labdarúgó Szövetség - a szerk.) is szerzett sportvezetői tapasztalatokat. Az Emberi Erőforrások Minisztériumából érkezve már korábban is a DVTK-t működtető cég alkalmazottjaként dolgozott más pozícióban, így a közeg ismerős lesz számára.

A jövővel kapcsolatban arra is kitért, hogy milyen változásokat tervez a játékosokkal kapcsolatban.

– Teljesen más alapokra helyezzük a keret kialakítását, és teljesítmény alapra helyezzük a javadalmazást is. A jelenlegi keretet jelentősen átalakítjuk, a maradó játékosokkal is újratárgyalva a jelenlegi szerződésüket.

Olyan módon kívánjuk ösztönözni a siker elérését, hogy alacsonyabb alapbért ajánlunk, viszont nagyobb összegű prémium jár az eredmény eléréséért. És az eredmény alatt hangsúlyozottan nem a meccsek megnyerését, hanem az év végi célok elérését értem.

Az ehhez szükséges feltételeket pedig továbbra is maximálisan a játékosok rendelkezésére bocsátjuk. Nem árulunk zsákbamacskát: a megfelelő játéktudás mellett olyan labdarúgókat keresünk, akik hisznek magukban, hisznek az elvégzett munkában, és a siker érdekében hajlandóak napról napra elhagyni a komfortzónájukat. Aki erre nem képes, az ne jöjjön ide! – folytatta a tulajdonos, aki egyben azt is megjegyezte, hogy a költségvetés alapvetően változatlan marad. Dr. Magyar. – Ha létezik egyáltalán pozitívuma a feljutás elmaradásának, akkor az az, hogy teljesen az alapoktól építjük újjá a csapatot. Bízom benne, hogy kialakul egy mag, amelyik egy olyan játékkép letéteményese, amiért érdemes kimenni a stadionba. Az pedig minimum, hogy akaratban senki nem nőhet fölénk. Tisztában vagyok azzal, hogy a következő idény még nehezebb lesz, mert fentről érkezik az MTK és a Gyirmót, várhatóan erősít az ETO, szerintem harcba száll a Nyíregyháza, a Haladás idén is mutatott szép periódusokat, a pécsiekkel mindig számolni kell, és rendre feltűnik egy meglepetés csapat is. A feladat nehézségét az idő hiánya csak növeli, mert bármilyen építkezés mindig időt igényel, az pedig nekünk nincs, az előttünk álló idény végén fel kell jutni az élvonalba.

A tulajdonos az interjúban kitért arra is, hogy teljesen megérti a szurkolók elkeseredettségét, és a kritikák legnagyobb részével egyet is ért, a stílussal viszont néha tud vitatkozni, de a felháborodásuk összességében teljesen jogos.

– Részünkről megvolt a teljes elhatározás, azonnal vissza szerettünk volna jutni az élvonalba, és ennek rendeltünk alá mindent, illetve ennek megfelelően határoztuk meg a költségvetést, és állítottuk össze a játékoskeretet. Ugyanakkor gondolkodó emberként tisztában voltunk azzal a lehetőséggel, hogy nem sikerül, de bíztunk magunkban. A labdarúgás egy rendkívül összetett sportág, rengeteg összetevő befolyásolja az eredményt, amiből, ha csak egy nem jön, akkor elmaradhat a siker.

Nem létezik a „biztos feljutás” receptje. Amennyiben lenne, akkor az FTC nem harmadik, a Vasas pedig nem negyedik kísérletre tért volna vissza az élvonalba, pedig egyik esetben sem lehet forráshiányra fogni a kudarcokat.

– folytatta Dr. Magyar, akitől azt is megkérdezték, megbánta-e az edzőváltást. – Legfeljebb azt, hogy nem korábban történt, mert tavasszal hirtelen és nagyon meredeken zuhanni kezdett a csapat teljesítménye. Ugyanakkor egyetértek azzal a kijelentéssel is, hogy nem szerencsés időpontban váltottunk vezetőedzőt. Ettől függetlenül szükséges volt, és véleményem szerint a váltás nélkül sem értünk volna el jobb végeredményt.

A tulajdonos arra a kérdésre is válaszolt, hogy "ki a felelős a feljutás elmaradásáért?"

– Elsősorban a szakmai vezetés és a játékosok felelősségét kell kiemelni, erről beszéltünk eddig is. Sokan támadják Sántha Gergelyt, de Diósgyőrben a klubvezetés nem szól bele a szakmai munkába.

A klubvezetés feladata a megfelelő háttér megteremtése, azt pedig senki nem állíthatja, hogy forráshiány, eszközhiány, a szervezettség hiánya vezetett volna a siker elmaradásához.– válaszolta a tulajdonos, aki a játékosokat is komoly kritikával illette. – Ami a játékosokat illeti, hivatásos sportolókról beszélünk, akik a labdarúgásból élnek. Ehhez képest az edzéshez, a mérkőzésekhez való hozzáállásuk nem volt professzionális. Aki az idény előtt elfogadta az ajánlatunkat, az pontosan tudta, milyen célért küzd a DVTK, milyen a közeg, mekkora szurkolói nyomás alatt kell teljesíteni. Tisztelet a kivételnek, mert ilyenek is vannak, őket nagy örömmel látjuk a megújuló DVTK-ban is, a többiek viszont kereshetnek új klubot.... Lehet rosszul játszani, néha-néha belefér egy rosszabb eredmény, de akkor is látni kell, hogy legalább megpróbálták. A feljutás elmaradása mellett a legnagyobb szomorúságot az okozta, hogy nagyon sokszor azt láttam, a másik csapat sokkal jobban akarta a sikert, és ennyivel meg tudott szorongatni minket. 

Olvastad már?
Fradi: Külföldön azt írják, Tokmac állítólag megegyezett új csapatával - sejtelmesen posztolt a repülőgépről
Török hírek egyöntetűen arról számolnak be, hogy a norvég támadó és a Besiktas megegyezett, a játékos Instagram-sztorija pedig sokak szerint szintén ezt támaszthatja alá.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Serdar Dursun
A törökök szerint a Fradi érdeklődik Serdar Dursun iránt, a csakfoci.hu azonban úgy tudja, hogy a hír nem igaz.
Légiósok
Lovrencsics Gergő
Igaznak bizonyultak a horvát sajtóhírek, a korábbi magyar válogatott játékos elismerte, hogy távozik a Hajduk Splittől.
NB I
Iván Alex
Holland, belga és magyar élvonalbeli csapat is érdeklődik Iván Alex, a Spartak Trnava játékosa iránt, akinek nemrég járt le a szerződése a szlovák élvonalban szereplő gárdánál - számolt be a hírről a kisalfold.hu.
Tovább az összes átigazoláshoz