Fotó: www.vasasfc.hu

Vasas: "A jövőben is bátran nyúlunk a tehetségekhez" – Szanyó elárulta, mi hiányzott a feljutáshoz

A Vasas trénere úgy látja, egy-két olyan poszt van, ahol erősíteniük kell, ha ez megvalósul, a maghatározó játékosok pedig maradnak, akkor reális elvárás lehet a bajnoki cím.
Nyikes Zoltán 2019. május 22., szerda 12:28
Fotó: www.vasasfc.hu
A Vasas trénere úgy látja, egy-két olyan poszt van, ahol erősíteniük kell, ha ez megvalósul, a maghatározó játékosok pedig maradnak, akkor reális elvárás lehet a bajnoki cím.
Szerző: Nyikes Zoltán 2019. május 22., szerda 12:28

Szezonértékelő interjút adott a Vasas hivatalos oldalán Szanyó Károly vezetőedző, aki tavaly novemberben a 12. helyen vette át az angyalföldieket, irányításával pedig remek eredményeket ért el a csapat, 21 bajnokiból 14-et megnyert, végül pedig az NB II negyedik helyén végzett.

– Az első edzés előtt egy kicsit hitehagyott társaság ült velem szemben. – kezdte Szanyó Károly. – Az elsődleges feladatom az volt, hogy

fejben rendbe rakjam a játékosokat és elhitessem velük, hogy tudnak futballozni és tudnak nyerni.

Már az első közös meccsünkön a Cegléd ellen bebizonyították, hogy van bennük potenciál és el tudják sajátítani azt a fajta támadó focit, amit kérek. Az utolsó négy őszi meccsünk remekül sikerült, sokgólos, közönségszórakoztató mérkőzéseket játszottunk. Tavasszal voltak megtorpanásaink, de ha csak azt az időszakot nézzük, amikor én voltam az edző, 21 mérkőzésen 44 pontot szereztünk, amivel a ZTE mögött a második helyen zártuk ezt az időszakot.

A 45 éves szakember hozzátette, a keret 60-70 százaléka tudta elsajátítani azt az agresszív letámadásra épülő védekezést, amit minden meccsen szeretett volna látni.

– Jogosak azok a kritikák, mely szerint sok gólt kaptunk, ezen mindenképp javítanunk kell. Ugyanakkor a szerzett góljaink száma is átlagon felüli, ami bizonyítja, hogy az a fajta támadó futball, amit elterveztünk, nagyrészt megvalósult – folytatta a tréner, majd arra a kérdésre is válaszolt, mi hiányzott ahhoz, hogy meglegyen a feljutás, hiszen a bajnokság hajrájában már csak egy pont volt a Vasas hátránya a második helyezettel szemben.

– A tavaszi szezonból két olyan mérkőzést tudnék kiemelni, amely sok mindenről döntött. Kaposváron emberhátrányban is jobban játszottunk ellenfelünknél, ziccereink voltak, de ezek kimaradtak. Ha akkor nyerünk, az még nagyobb önbizalmat adhatott volna a folytatáshoz. A másik pedig a Mosonmagyaróvár elleni vereség, Ez volt az a mérkőzés, amelyen semmi nem sikerült, 11-est hibáztunk, helyzeteket hagytunk ki, majd az utolsó percben elveszítettük a találkozót. Ezt követően néhány játékosomon már éreztem, hogy nem hisz abban, hogy innen még vissza tudunk jönni, ami kihatott a további meccsekre is. Összességében azt mondom, hogy a feljutáshoz csoda kellett volna, amihez ugyan közel álltunk, de nem sikerült.

Szanyó hangsúlyozta, a játékosok nagy része kihozta magából a maximumot, de vannak olyanok, akik nem. Kiemelte, a Vasas klubfilozófiája továbbra is az, hogy a Kubala Akadémia fiataljaira támaszkodnak és a jövőben is bátran nyúlnak a tehetségekhez.

– Nem véletlen, hogy a szezon során nálunk volt a legtöbb fiatal játékperc. Fontos hangsúlyozni, hogy

soha nem azért raktam be a fiatal játékosokat, mert ez a szabály, hanem azért, mert bíztam bennük,

ők pedig a legtöbbször meghálálták a bizalmat.  Kovács Milán egy remek példa erre, aki 19 éves korára alapember lett és hozott egy jó átlagot. A fiataljaink idén már szereztek némi rutint, így jövőre még kiegyensúlyozottabb teljesítményre lesznek majd képesek – válaszolta a vezetőedző.

Szanyó a nyári játékosmozgással kapcsolatban elárulta, nagy változásokra nem kell számítani, egy-két olyan poszt van, ahol erősíteniük kell, ha ez megvalósul, a maghatározó játékosok pedig velük maradnak, akkor reális elvárás lehet a bajnoki cím.

– Nem hinném, hogy bárki is elvágyódna, hiszen jó közegben vannak, és kihívás számukra, hogy feljuttassák a Vasast az NB I-be. Én Vasas-játékosként biztosan azt a célt tűzném ki magam elé, hogy a 2020/21-es szezont az élvonalban kezdjem a csapattal – zárta az interjút Szanyó.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Győr
Tímár Krisztián
Megerősítést nyert a csakfoci.hu információja: távozott az ETO FC Győr kispadjáról Tímár Krisztián. A pótlás házon belülről érkezett Antonio Munoz személyében.
Vasas
Kondás Elemér
Eldőlt, hogy az angyalföldi kispadon nem lesz váltás a válogatott szünet alatt, így továbbra is Kondás Elemér irányítja a Vasast.
ZTE FC
Christy Manzinga
Manzinga 17 mérkőzésen lépett pályára a ZTE-ben, most a dél-koreai másodosztályba igazolt.
Tovább az összes átigazoláshoz