Interjú: Az Újpest legkomolyabb igazolása átélte a Dzsudzsák-szindrómát is

A legkomolyabb "nyári" erősítése lehet az Újpestnek a macedón válogatott Kire Ristevski, aki a Vasas játékosaként korábban az NB I egyik legjobb légiósának számított. Interjú.
Dudás Gábor 2018. szeptember 22., szombat 11:53
A legkomolyabb "nyári" erősítése lehet az Újpestnek a macedón válogatott Kire Ristevski, aki a Vasas játékosaként korábban az NB I egyik legjobb légiósának számított. Interjú.
Szerző: Dudás Gábor 2018. szeptember 22., szombat 11:53

Miért éppen az Újpest?
- Miután eljöttem a Vasastól, több ajánlatom is volt Magyarországról, például egy másik budapesti klubtól, de nem is volt kérdés, hogy az Újpestét fogadom el. Ha az embert, az egyik legnagyobb és leghíresebb klub keresi, az ország legjobb szurkolótáborával, nem lehet nemet mondani. Én pedig szerettem volna egy ilyen kaliberű csapatban bizonyítani. Sokat számított Nebojsa Vignjevic vezetőedző személye és a szakmai stáb összetétele is, az, hogy több balkáni, szerbiai csapattársam is lett, akikkel így nyelvi akadályok sincsenek, hiszen én is beszélem a szerbet az angol mellett. Voltak és vannak is itt barátaim, ők is ajánlották, hogy jöjjek ide, beszéltem például válogatottbeli társammal és barátommal, Enis Bardhival is, aki ugyancsak csupa jót mondott a klubról. Az ő példája is bizonyítja, hogy ha egy olyan nagy csapatban játszol, mint az Újpest, könnyebb egy topbajnokságba is eligazolni akár.

Nem is merült fel, amikor szabaddá váltál, hogy külföldön folytasd?
- Romániába is hívtak, de adminisztratív okokból ez meghiúsult - ugye macedónként nem vagyok Európai Uniós állampolgár, ez pedig nehezítő körülmény munkavállaláskor, átigazoláskor. Ez az ajánlat így végül elúszott. Kerestek korábban Belgiumból is, de ott sem lett végül egyezség a dologból.

Akkor csalódott vagy, hogy az NB I-ben maradtál?
- Egyáltalán nem! Ismerem az NB I-et, ismertem az Újpestet is, tudom, hogy jó helyre kerültem. Három évre írtam alá, mert hiszek abban, hogy a közös munkánk eredményes lesz majd.

Mennyire kell magadat újra felépítened? Egy, másfél éve az NB I egyik legjobb légiósának tartottak Lanzafame és Lazovic mellett, a védők közül is kiemelkedtél, de az előző idény neked sem sikerült túl jól.
- Tényleg nem mondom, hogy túl jól játszottam az elmúlt szezonban, de közben a volt klubom problémáival is meg kellett küzdenem a csapattársaimmal együtt. Sérülések, egyéb dolgok, végül kiestünk, nem volt könnyű az idény senki számára. Nekem sem ment úgy, de - nem kifogásként mondom - nem is volt egyszerű ilyen helyzetben kiemelkedőt nyújtani. Most újra bizonyítanom kell mindenki számára, hogy egyáltalán nem felejtettem el futballozni, szerintem elég sokan tévesen is ítélnek meg a történtek után. De nem is magyarázkodni akarok, hanem már a pályán, Újpest-mezben megmutatni, hogy engem nem szabad leírni, lépésről lépésre akarok haladni és akár már a következő bajnokin, a Ferencváros elleni derbin segíteni akarom az új csapatomat.

Milyen állapotban vagy? Jó ideje nem játszottál már klubmeccset azért.
- Az orvosi vizsgálatokon szerencsére semmiféle problémát nem találtak, jól is érzem magam, játszottam azért a macedón válogatottban is kétszer - két győztes meccsen a Nemzetek Ligájában. Ma (csütörtökön készült az interjú - a szerk.) lesz még egy tesztem és ha mindegy jól megy, talán már a kupában is pályára léphetek. Nem volt könnyű ez a három hónap a számomra, hiszen bár a nyáron együtt edzettem a Vasassal, biztos volt, hogy így vagy úgy, de távozni fogok, hiszen légiósként nem játszhattam volna az NB II-ben és egyébként is lejárt volna a szerződésem a télen. El is határoztam, hogy ilyen többé nem lesz, ilyen bizonytalan, majd csapat nélküli időszakot nem akarok még egyszer átélni a karrieremben.

A Vasasnál végig Michael Oenning volt az edződ, akinek vegyes megítélése volt abból a szempontból, hogy egyrészt bravúros harmadik helyet ért el a csapattal, majd egy év múlva el kellett búcsúznia az NB I-től és az angyalföldi kispadtól is. Neked milyen kapcsolatod volt vele?
- Mondhatom, hogy jó és ez a mai napig így van. Beszéltünk is nem is olyan régen, úgy tudom, ő sem tett még le arról, hogy akár újra Magyarországon legyen edző. Érdekes az ő sorsa is, mondhatni a csúcsról került nehéz helyzetbe egy éven belül, neki is meg kellett küzdenie a sok sérüléssel, balszerencsés körülményekkel. Őt is nagyon bántották a történtek, nem így akarta befejezni a munkáját a Vasasnál.

Bár néhány hétig nem volt klubod, a válogatottnál számításba vettek, ahogy említetted, ott voltál a Gibraltár (2-0) és az Örményország (2-0) elleni Nemzetek Ligája-meccseken is. Nálad nem merült fel az, ami például Dzsudzsák Balázs esetében a magyar válogatottnál?
- De, azért ez nálam is problémát jelentett, ugyanakkor a szövetségi kapitányunk bízott bennem, így beválogatott, és folyamatosan tartottuk a kapcsolatot. Nekem emiatt is nagyon fontos volt, hogy minél előbb klubot találjak magamnak.

Az Újpest meddig juthat - már veled - idén?
- Az első edzések alapján azt látom, hogy minden játékos megfeszül azért, hogy minél magasabbra kerüljünk majd a bajnoki tabellán és a kupában is. Szerintem képesek lehetünk a bajnoki címre is akár, de a kupában is biztos, hogy a végső győzelemre törünk.

Amikor korábban beszéltünk, azt mondtad, nincs olyan, hogy legjobb csapat az NB I-ben. Most is ez a helyzet?
- Volt azért változás ebben a tekintetben azóta...a Vidi és a Ferencváros anyagilag mindenképpen kiemelkedik, ezáltal a magyar szinten legjobb játékosokat is ők tudják leigazolni. Ugyanakkor úgy látom, vannak ott is gondok, a Vidinél például biztosan problémát jelent majd az, hogy az Európa Ligában is szerepelniük kell, így szerintem az Újpestnek lehet majd esélye ellenük, például a Vidi elleni elmaradt meccsünk is jön majd. Ha ott például jó eredményt érnénk el, az nagy lökést adhatna a bajnoki címért folyó versenyben is. Miért ne mehetnénk mi is az aranyéremért? Annyira azért nem vagyunk messze a riválisainktól. Egy-két győzelem és máris ott vagyunk a tabella elején.

Nem is olyan régen épp az általad említett két csapat szeretett volna szerződtetni. Mennyire voltál akkor közel hozzájuk?
- Így van, felmerült a leigazolásom a Ferencvárosnál és a Vidinél is. Akkor a csapat nagyon egyben volt, a vezetők együtt akarták tartani a keretet: én is nagyon jó időszakon voltam akkor túl, így figyelt fel rám mindkét klub, nem meglepő, hogy a Vasas akkor komoly összeget kért értem, az érdeklődő klubok viszont ennél kisebb ajánlatot tettek tudomásom szerint.

Az elmúlt napokban a legnagyobb témát Danko Lazovic távozása és visszavonulása jelentette a magyar fociban. Te is játszottál ellene jópárszor, ismeritek egymást, mi a véleményed a döntéséről?
- Őszintén szólva, nem értem, miért döntött így. Bár pontosan nem ismerem a történteket, talán gondjai voltak néhány csapattársával. Annyit elmondhatok, hogy azokon a meccseken, amikor ellene futballoztam, mindig korrekt volt velem szemben, és a meccseken kívül is jó srác volt. Mindent megtett a klubjáért, nagy küzdő, biztos, hogy hiányozni fog a pályáról.

DUDÁS GÁBOR

Olvastad már?
Vidi: Ha csak egy cikket olvasol Lazovic távozásának hátteréről, ez legyen az - a pletykák és a cáfolatok
Danko Lazovic távozásának kiváltó okát a mai napig csak találgatja mindenki. A hátteret és a szereplők viselkedését vizsgáltuk forrásaink segítségével.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
DAC
Samuel Petrás
A Zsolnától kölcsönvett Samuel Petrás a kölcsönjátéka letelte után is a DAC játékosa marad, miután a klub érvényesítette az opcióját és 2026 nyaráig szerződést hosszabbított a kapussal.
MOL Fehérvár
Patric Jildefalk
A Svédországból érkező 36 esztendős szakember asszisztensedzőként segíti majd Bartosz Grzelak munkáját.
Puskás Akadémia
Brandon Ormonde-Ottewill
Brandon Ormonde-Ottewill szerződést hosszabbított a Puskás Akadémiával. Az angol hátvéd 2024 nyaráig biztosan marad a PAFC-nál, és ha jövőre a klub él opciós jogával, ez a kontraktus 2025 júniusáig meghosszabbodik.
Tovább az összes átigazoláshoz