Sorra tűnnek el az NB I-ből a bemutatkozó tehetségek - a legfiatalabbak közül ketten maradtak

Újabb 16 éves tehetség mutatkozott be az élvonalban, ráadásul az elmúlt 10 év második legfiatalabb debütánsa lett. Rajta kívül jelenleg csak egy játékos tagja NB I-es klub keretének a legifjabbak közül. Íme a top10-es lista.
Csakfoci Admin 2018. november 29., csütörtök 13:45
Újabb 16 éves tehetség mutatkozott be az élvonalban, ráadásul az elmúlt 10 év második legfiatalabb debütánsa lett. Rajta kívül jelenleg csak egy játékos tagja NB I-es klub keretének a legifjabbak közül. Íme a top10-es lista.
Szerző: Csakfoci Admin 2018. november 29., csütörtök 13:45

16 évesen, 4 hónaposan és 17 naposan mutatkozott be az élvonalban a diósgyőri Tóth Borisz, aki a november 24-én 3-2-re végződő DVTK-MTK mérkőzésen Tajti Mátyás cseréjeként lépett pályára a 88. percben. Tóth ezzel az elmúlt 10 év 2. legfiatalabb NB I-es debütánsa lett a tavaly Haladás-játékosként berobbanó Kiss Tamás után. A legifjabb tízesből egyébként az idén már felcsúti színekben játszó Kiss az egyetlen, aki jelenleg is rendszeres játéklehetőséghez jut a magyar első osztályban.

A sorban Tóth Borisz után következő Winkler András a Mosonmagyaróvár, Lakatos István a Soroksár, Vólent Roland a Gyirmót, Bobál Gergely pedig a Csákvár sorait erősíti, tehát mind a négyen NB II-es játékosok - igaz, Vólent kivételével mind meghatározó tagjai csapatuknak. Közülük csupán az idén 8 gólos Bobál próbálhatta ki magát külföldön, ám a Wolfsburg felnőtt csapatába nem tudott végül betörni.

Ugrai Roland bemutatkozása óta megfordult már több NB I-es csapatban is (Haladás, Ferencváros, Diósgyőr), góllal debütált a felnőtt válogatottban, jelenleg pedig a görög Atromitosznál számít stabil kezdőnek. Őt követi a listán az ETO-nál kölcsönszereplő Tóth Dávid, aki sérülése miatt nem sokat játszhatott az NB II-ben, és az NB III nyugati csoportjában érdekelt Sárvár FC futballistája, Skriba Máté.

A legfiatalabb 10-be épphogy befért Nagy Dominik, aki egy kozármislenyi kitérő után a Ferencvárosnál, és a Legia Varsónál is meghatározó játékossá nőtte ki magát, valamint 5 válogatott szereplést, és egy válogatott gólt is a neve mellett tudhat.

A listán egyébként szembetűnő a Haladás fölénye: a legifjabb debütánsok közül 4-nek is a szombathelyiek szavaztak bizalmat. Az NB I kiesőjelöltjét követi a Honvéd 2, illetve a Fradi-Diósgyőr-ETO-Pécs négyes egy-egy játékossal.

Az idei szezonban egyébként meglepően kevés tizenéves kapott lehetőséget a bemutatkozásra: Tóth Borisz mellett csupán a honvédos Cipf Dominikot, és a felcsúti Bokros Szilárdot dobták a mély vízbe, míg tavaly ilyenkor már 10 tini is letette a névjegyét. A trendek változása alighanem a fiatalszabály módosításával hozható összefüggésbe.

Az elmúlt 10 év 10 legfiatalabb NB I-es debütánsa, és jelenlegi klubjaik

1. Kiss Tamás (16 év 16 nap, Haladás, 2016) - Puskás Akadémia

2. Tóth Borisz (16 év 4 hónap 17 nap, DVTK, 2018) - DVTK

3. Winkler András (16 év 5 hónap 20 nap, Haladás, 2017) - Mosonmagyaróvár (NB II)

4. Lakatos István (16 év 5 hónap 22 nap, Ferencváros, 2015) - Soroksár (NB II)

5. Vólent Roland (16 év 7 hónap 5 nap, Honvéd, 2009) - Gyirmót (NB II)

6. Bobál Gergely (16 év 8 hónap 5 nap, Honvéd, 2012) - Csákvár (NB II)

7. Ugrai Roland (16 év 8 hónap 20 nap, Haladás, 2009) - Atromitosz (görög I.)

8. Tóth Dávid (16 év 10 hónap 8 nap, Győri ETO, 2015) - Győri ETO (NB II)

9. Skriba Máté (17 év 0 nap, Haladás, 2009) - Sárvár (NB III)

10. Nagy Dominik (17 év 04 nap, Pécs, 2012) - Legia Varsó (lengyel I.)

(forrás: transfermarkt.de)

Neked ajánljuk
Átigazolások
Légiósok
Gazdag Dániel
A Philadelphia is bejelentette jövő évi keretét, Gazdag Dániel természetesen a garantált szerződéssel rendelkező játékosok között van 2024-re is.
A PL-be igazolhat?
Gulácsi Péter
A Mirror a magyar válogatott Gulácsi Pétert is a nagy erőkkel kapust kereső Newcastle United figyelmébe ajánlotta.
Elhagyhatja Amerikát
Franck Boli
Az FTC-től tavaly télen távozott, 4-szeres NB I-es bajnok Franck Bolival nem hosszabbít szerződést az MLS-ben szereplő Portland Timbers.
Tovább az összes átigazoláshoz