Saját nevelésű játékosok: Egy NB I-es csapat fér be Európa élmezőnyébe

Kéttucatnyi érintett labdarúgója van annak az NB I-es csapatnak, amely egyedüliként képviseli a magyar bajnokságot a saját nevelésű játékosokra vonatkozó nemzetközi kimutatásban.
Dudás Gábor 2022. október 24., hétfő 15:07
Kéttucatnyi érintett labdarúgója van annak az NB I-es csapatnak, amely egyedüliként képviseli a magyar bajnokságot a saját nevelésű játékosokra vonatkozó nemzetközi kimutatásban.
Szerző: Dudás Gábor 2022. október 24., hétfő 15:07

A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legújabb tanulmányában 31 UEFA-tagállam első osztályú bajnokságát vette górcső alá és állította rangsorba a legtöbb aktív labdarúgót nevelő csapatokat. A nevelőkluboknál azokat a gárdákat vették figyelembe, ahol a labdarúgók a 15. és a 21. születésnapjuk közötti szezonokban legalább három évig játszottak.

A figyelembe vett játékosoknak 2022. október 1-jén az elemzett klubok első csapatának keretéhez kellett tartozniuk és bajnoki mérkőzésen is kellett játszaniuk, vagy ebben az idényben, vagy az előző két szezonban (a B-csapatok vagy tartalékgárdák nem számítanak bele az összesítésbe). A második és az esetleges harmadik számú kapusokat minden esetben figyelembe vették a kimutatás során.

A tabellát a holland Ajax vezeti 85 Európában futballozó, saját nevelésű játékossal, az amszterdamiakat a portugál Benfica (73) és a Dinamo Kijev (72) követi a dobogón, míg a Real Madrid az első helyen áll az öt topligában játszó labdarúgók tekintetében (43), megelőzve a Barcelonát (38) és a francia Paris Saint-Germaint, illetve Olympique Lyont (34-34) előtt. Az Európán kívüli csapatok között pedig az argentin River Plate áll az élen (14).

Ami a magyar élvonalbeli csapatokat illeti, egyedül a Budapest Honvéd tudott bekerülni az élmezőnybe, a piros-feketék összesen 24 saját nevelésű játékossal képviseltetik magukat a vizsgált európai bajnokságokban. Közülük viszont csak négyen tagjai jelenleg a Honvéd első keretének.

A 24 saját nevelésű futballistával a kispestiek olyan csapatokkal állnak holtversenyben, mint a német Hoffenheim, a dán FC Köbenhavn, a norvég Rosenborg vagy a görög Olympiakosz.

A csapatok neve mellett balra a 35 vizsgált európai élvonalbeli bajnokságban futballozó saját nevelésű játékosok száma látható, a táblázat jobb szélén pedig azon labdarúgók száma, aki jelenleg is a nevelőklubjuknál játszanak.

A teljes táblázat itt megtekinthető!

Olvastad már?
NB I: "Ne felejtsük, ez a csapat zsebelt be 3 pontot a Fraditól"; Kisvárdán bőven van hiányérzet - edzői várakozások
Hétfőn két mérkőzést rendeznek az NB I 12. fordulójából - így várják a vezetőedzők az összecsapásokat.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
DVSC
Profi szerződés
Profi szerződést kötöttek 16 éves támadójukkal, az U17-es válogatott Egri Imrével, aki már a klub U19-es együttesében bizonyít.
U Craiova 1948
Giovanni Costantino
Giovanni Costantino októberben lett az FC U Craiova 1948 vezetőedzője, azonban most távozik a román klubtól.
Puskás Akadémia
Pécsi Ármin
Pécsi Ármin 2028-ig szóló szerződést írt alá a Puskás Akadémiával.
Tovább az összes átigazoláshoz