Furcsa kispesti játékospolitika: Sorra veszíti el ingyen a válogatottjait a Honvéd – korábban még kaszáltak

A Honvéd a Hemingway-korszakban az a klub, amely az egyik legjobban értékesíti a játékosait, akiket magyar szinten többször is komoly összegért adott el. Éppen ezért is furcsa az a tendencia, ami az utóbbi időben egyre gyakoribb a piros-feketéknél: alapemberek - köztük válogatott játékosok – sora távozik úgy, hogy a klub egy fillért sem lát értük.
Nyikes Zoltán 2019. március 26., kedd 15:00
A Honvéd a Hemingway-korszakban az a klub, amely az egyik legjobban értékesíti a játékosait, akiket magyar szinten többször is komoly összegért adott el. Éppen ezért is furcsa az a tendencia, ami az utóbbi időben egyre gyakoribb a piros-feketéknél: alapemberek - köztük válogatott játékosok – sora távozik úgy, hogy a klub egy fillért sem lát értük.
Szerző: Nyikes Zoltán 2019. március 26., kedd 15:00

Honlapunkon is beszámoltunk arról a hétfői nap folyamán, hogy a Budapest Honvéd gólfelelőse, Holender Filip nyártól a svájci élvonalbeli FC Lugano játékosa lesz. A kispesti nevelésű támadó szerződése a szezon végén lejár, így ingyen csatlakozik a másik két magyart, Vécsei Bálintot és Kecskés Ákost is foglalkoztató klubhoz.

A 24 éves labdarúgó váltása valószínűleg kevés szurkolót ért meglepetésként, mondhatni már a levegőben lógott, hiszen támadóként szerepeltetve 25 meccsén 12 gólnál jár, miközben a nemzeti csapatban is bemutatkozott.

A kispestiek azonban rövid idő alatt másodszor is azzal szembesülhetnek, hogy ingyen veszítenek el egy válogatott játékost, hiszen közel 3 hónapja Baráth Botond is hasonlóan, átigazolási díj nélkül távozott. Ez a játékospolitika pedig korábban egyáltalán nem volt jellemző a kispestiekre.

George F. Hemingwaytől, a kispestiek tulajdonosától rengetegszer hallhattuk már, hogy "a futball egy üzlet, ezért a játékos mehet, ha megfelelő ajánlat érkezik rá," így nem is véletlen, hogy több alkalommal is komoly összegért sikerült megválni egy-egy labdarúgótól, és azt sem titkolták a Honvéd vezetői, hogy ezek az összegek kellenek a költségvetés egyensúlyban tartásához. A "ha már távozik, legalább pénz jön érte" elvet még a drukkerek is könnyebben el tudták fogadni pont a fenti okok miatt. Az elmúlt pár szezonban azonban egyre több ennek ellentmondó példát találni a Honvéd életében.


Fotó: www.kispestinfo.hu

A 2018-as nyári átigazolási szezonban átigazolási díj helyett ingyen ment külföldre, a prágai Duklához Bobál Dávid, valamint a fővárosi rivális MTK Budapesthez Patrick Ikenne-King – vagyis az egy évvel korábbi bajnoki aranyérmes csapat két alapembere. Most télen szintén ingyen igazolt el a válogatottban időközben bemutatkozott – és ezzel piaci értékét némileg növelő – Baráth Botond (Sporting Kansas City), ahogy a kazah első osztályú Irtis Pavlodar is átigazolási díj nélkül szerezte meg a kispestiektől Hidi Patrikot (igaz, ő ingyen is érkezett haza pár hónappal korábban).

Az átigazolási díj nélkül távozó játékosok listája ráadásul még nem ért véget: maga a tulajdonos beszélt arról, hogy a szezon végén a válogatott kerettag Gróf Dávid is hasonló módon távozik, ahogy a szezonban már 8 gólnál járó brazil csatár, Danilo is.

A fent említett Hidi első külföldi kalandjánál is ugyanez volt a forgatókönyv 2017 nyarán, a spanyol másodosztályú Real Oviedo szerezte meg úgy, hogy nem fizetett a Honvédnak, a 2015-16-os szezon végén pedig Kemenes Szabolcs távozásából "nem látott egy vasat sem" a kispesti klub.

A távozók listája azért is fogható fel komoly veszteségként a klub számára, mert ellenpélda is volt  bőven. A Hemingway-korszak első időszakában a Honvéd remek érzékkel adott el külföldre légiósokat komoly összegért (Benjamin, Abraham, Diego), de az elmúlt időszakban is volt, akit áruba tudott bocsátani a klub.

Ezen a listán szerepel többek között a Ferencvároshoz távozó Davide Lanzafame és Botka Endre, a Kazahsztánba igazoló Eppel Márton – sajtóhírek szerint mindegyikük értékesítési ára elérte az 500 ezer eurót –, a Mezőkövesdet választó Koszta Márk, valamint a Bolognához szerződő Vécsei Bálint is.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Csákvár / Puskás Akadémia
Öt játékos is visszatér Felcsútra
Már Felcsúton kezdik meg a felkészülést a fiatal futballisták.
Szeged
Megvan az első érkező
A 21 éves támadó középpályás 3 évre kötelezte el magát az NB II-es klubhoz.
Puskás Akadémia
Változások a szakmai stábban
Honlapunk információi szerint Hornyák Zsolt, a Puskás Akadémia vezetőedzője új asszisztens edzőkkel kezdheti meg a következő szezont.
Tovább az összes átigazoláshoz