Magyar focitörténelmet írt a Fradi játékosa: 92 éve nem csinált ilyet senki

Leandro ugyan nem a magyar focitörténet első hatszoros bajnoka, sőt, de azzal, hogy két csapattal is 3-3 alkalommal végzett az élen, majdnem egyedülálló tettet vitt véghez. 
Dudás Gábor 2019. április 28., vasárnap 16:00
Leandro ugyan nem a magyar focitörténet első hatszoros bajnoka, sőt, de azzal, hogy két csapattal is 3-3 alkalommal végzett az élen, majdnem egyedülálló tettet vitt véghez. 
Szerző: Dudás Gábor 2019. április 28., vasárnap 16:00

A Ferencváros 30. bajnoki címe egyben a brazíliai születésű, de magyar válogatott Leandro hatodik NB I-es elsőségét is jelentette.

A 37 éves védő / középpályás 1999 óta futballozik Magyarországon, a Haladás, majd az MTK után került a Ferencvároshoz, ahol 2004-ben bajnok lett, majd egy rövid brazíliai kitérőt követően Debrecenbe igazolt, ahol további három aranyérmet nyert a Lokival (2007, 2009, 2010). 2015-ben tért vissza a Fradihoz, ahol 2016-ban és most is a csúcsra ért csapatával.

Hatodik magyar bajnoki címével (van neki egy ciprusi is) ugyan bőven nem ő lett az első olyan játékos az NB I történetében, aki elérte ezt a számot, de azzal, hogy a DVSC-vel és az FTC-vel is három-három aranyat nyert, rég nem látott csúcsra ért fel.

Előtte ugyanis a legendásan nagy játékosok, mint például az MTK vagy az Újpest 8 vagy 9-szeres bajnokai (Benétől Braunon át Zámbóig) többnyire egy klubbal érték el a sikereket, de ugyanígy Leandro egykori csapattársai, mint például a ma is aktív, a Lokival hatszoros bajnok Mészáros Norbert vagy a 7-szeres első Bernáth Csaba és Dombi Tibor is mind kizárólag debreceni színekben írtak történelmet.

Volt azonban egy kivétel, aki ráadásul a bajnoki címek örökranglistáját is vezeti - és alighanem vezetni is fogja még jó sokáig. A legendás "Slózi", azaz Schlosser Imre, az 1910-es és 1920-as évek világklasszis gólvágója az FTC-vel hét, az MTK-val pedig hat bajnoki aranyat nyert, az utolsót 1927-ben a Fradival, de azóta, azaz 92 éve egy olyan futballista sem volt, aki két csapattal is legalább háromszor végzett volna az élen.

A legtöbb magyar bajnoki címmel rendelkező játékosok:

1. Schlosser Imre (FTC: 7, MTK: 6) - 13 bajnoki cím

2. Braun József (MTK), Kertész Vilmos (MTK), Mándi Gyula (MTK, Hungária) Nyúl Ferenc (MTK), Dunai Ede (Újpesti Dózsa), Fazekas László (Újpesti Dózsa), Nagy László (Újpesti Dózsa), Tóth András (Újpesti Dózsa), Zámbó Sándor (Újpesti Dózsa), Weisz Ferenc (FTC) - 9-9

...

Puskás Ferenc (Kispest Honvéd), Káposzta Benő (Újpesti Dózsa), Mészáros Norbert (DVSC), Leandro (FTC: 3, DVSC: 3) - 6-6

Neked ajánljuk
Átigazolások
Légiósok
Varga Kevin
Török sajtóhírek szerint közös megegyezéssel szerződést bontott a Hatayspor és Varga Kevin.
Diósgyőr
Jérémie Obounet
A 20 éves Jérémie Obounet legutóbb Fehéroroszországban futballozott, most Diósgyőrben bizonyíthat.
Mezőkövesd
David Babunski
Továbbra is a kövesdieket erősíti David Babunski, akivel most két és féléves szerződést kötött a borsodi klub.
Tovább az összes átigazoláshoz