Kubatov a csoportkört akarja: "Néhányan nehezen viselik a csapatban Rebrov szigorát" - a Fradi-elnök évet értékelt

A 30. bajnoki cím, az edzőváltás, Rebrov szerződése, a nemzetközi szereplés és megcélzott csoportkör, valamint a Ferencváros átigazolási politikája is téma volt Kubatov Gábor FTC-elnök évértékelő interjújában.
Dudás Gábor 2019. június 16., vasárnap 18:30
A 30. bajnoki cím, az edzőváltás, Rebrov szerződése, a nemzetközi szereplés és megcélzott csoportkör, valamint a Ferencváros átigazolási politikája is téma volt Kubatov Gábor FTC-elnök évértékelő interjújában.
Szerző: Dudás Gábor 2019. június 16., vasárnap 18:30

A Ferencváros 30. bajnoki címéről

"Rajtunk kívül 12-13 olyan klub van Európában, amely 30 bajnoki címet tudott nyerni, nagyon illusztris társaság, nem rossz érzés ott lenni. Nem rossz érzés az sem, hogy fel tudtuk tenni a harmadik csillagot, ez is egy értékmérő. Ez a bajnoki cím sokat jelentett, még úgy is, hogy egy krízisen mentünk keresztül - mondta Kubatov Gábor, az FTC elnöke a FradiMédiának adott év- vagy idényértékelő interjúban.

Doll helyett Rebrov

"Volt kételyem, hogy a edzőváltás a bajnoki címbe kerülhet. Edzőt váltani mindig nehéz. Emberileg is - Thomasszal nagyon jó viszonyt ápoltam. De azt láttam, hogy a nemzetközi sikerek nem fognak jönni. Az én hitem ebben nagyon volt, mint Thomas Dollé. Soha - sem én, sem Orosz Pál - nem fogunk arról beszélni, a Ferencvárosnak nem kellene valamelyik csoportkörben szerepelnie. Mi nem szeretnénk, hanem akarunk csoportkört játszani. Ha azt mondanám, "megpróbáljuk", a szurkolók nevetnének rajtunk, hogy ez kishitűség..."

Ráadásul edzőt váltani mindig pénzbe kerül. Van egy szerződés, ki kell fizetni az edzőt a megállapodás szerint, a stábot is, ott is meg kell állapodni. Az új edző átstrukturálja a csapatot, ott is új szerződéseket kell kötni, igazolni, a régi játékosokkal bontani, ezek óriási költségek. Alig bírtuk ki az elmúlt években. Ez benne volt a fejemben most is. De abban biztos voltam, hogy az edzőváltással egy szinttel feljebb lépünk. Rebrovval még a beiktatása előtt hosszasan beszéltem, nagyon egybeestek az elképzeléseink. Nem egy könnyű pasas, azt ismerjük el, a kollégák nem tudtak róla olyan képet csinálni az első hónapokban, amelyen mosolygott volna...ezt én is éreztem, de ugyanúgy az eltökéltséget, a szervezett gondolkodást, játékszellemet, amelyben én nagyon hiszek. Ha megbántam volna, hogy kineveztem, már nem dolgoznánk együtt.

Néhányan a csapatban azt a szigort, amelyet Szergej tart, nehezen viselik. De én tudom, mi van a fejében és a legmesszebbmenőkig támogatom, ez visz minket közelebb a nemzetközi kupaszerepléshez, elismertséghez. Nem egy "nice guy", nem egy mosolygós srác, aki mindenkinek akar tetszeni. Ő nem fog hízelegni nekem, a szurkolóknak, csak végzi a munkáját, kíméletlen őszinteséggel elmondva a véleményét. 

Rebrov fizetéséről

"Olyan szerződése van, hogy kevesebbet keres, mint előtte Thomas Doll - de azt megmondta, hogy "nagyon-nagyon jól akar keresni", amikor nemzetközi kupába megyünk. De ott könnyebb is, mert a csapat is pénzt keres és szívesen áldoz erre. Olyan szívesen kifizetnénk, ami jár neki, csak kerüljünk oda..."

Szurkolókról, nézőszámokról

"Ez a hosszú évek munkájának eredménye. Végigszenvedtünk közösen egy nagyon nehéz időszakot. Mi és a szurkolók is. Most egy nagyon korrekt kapcsolatunk van, nem vagyunk barátok, de jó társai vagyunk egymásnak. Ezt érezni a stadionban tapasztalható atmoszférán is. A szurkolók nem akarnak klubot irányítani, én pedig nem akarom a szurkolókat irányítani. Nem szabad egymást becsapni és akkor rendben lesz minden. Most 11 ezer körüli hazai átlagnézőszámot hozunk, de szerintem messze nincs még itt a vége. Jó lenne eljutni oda, hogy azt mondanák, hogy "hú de jó lenne elmenni akár az új Puskásba játszani", olyan sok ember akarna mérkőzésre jönni. És ne felejtsük, ez milyen hatással van az igazolásokra is. 

A nemzetközi szereplésről

"Azt a szintet jó lenne megugorni, mint mondjuk a norvég Rosenborg, amely néha BL-csoportkörös, de az Európa Ligában szinte biztosan ott van. Nekünk csoportkörösnek kell lennünk - erről nem vagyok hajlandó lemondani! A költségvetés is megvan hozzá, bár nagy meccs befurakodni a BL főtáblájára, több mint 50 csapat közé. Jó lenne akár olyan csapatot kapni, amely korábban kiejtett minket, én is úgy vagyok vele, hogy nem kell megijedni, minél nagyobb csapat az ellenfél, annál jobb"

Gera Zoltán távozásáról

"Van egy megállapodásunk, ő ugye a magyar U21-es válogatottnak lesz az edzője. Elmondta, hogy túlterhelt volt, nagyon elfáradt abban, hogy a válogatottnál és nálunk is dolgoznia kellett, és közben még iskolába is járt. Nagyon tisztességes ember, nem tud semmit félgőzzel csinálni. Abban maradtunk, hogy próbálja ki magát az U21-es csapatnál. Jobb is ez így, nehogy baj legyen abból, hogy túl sokat vett a vállára. Elment és mégsem, amíg én vagyok az elnök, neki itt mindig lesz hely."

Hajnal Tamás szerepéről és az átigazolásokról

"Az átigazolási politika irányításával bíztuk meg Hajnal Tamást. És elképesztően sokat dolgozott már, de még nem vagyunk a végén. Iszonyat jó elképzelései vannak a játékosmegfigyelésről, mely országok bajnokságait kell figyelni. Ő is építi még a stábját.  Ő is azt mondja, hogy Nyugat-Európából nehéz játékosokat elhozni, nekik itt játszani visszalépés, de ez még változhat. Tőlünk keletre lévő országokból viszont tudunk elhozni játékosokat, nekik ez szakmai és emberi előrelépés is. Az is az ő ötlete volt, hogy már télen is hozzuk a játékosokat, hogy nyáron már csak 1-2 igazolás kelljen.

Van, hogy jön egy kivételes ajánlat - mint most Gorriaránért, akiért több mint 2 millió eurót fizetnek. El akart menni ő is, több pénzt akart keresni.

De elmondhatjuk, hogy minden évben 1-2-3-4 millió euróért adunk el játékosokat, ami az új igazolásoknál is fontos szempont, mondván el tudnak tőlünk menni magasabb szintre is. Elég jól sikerültek a téli igazolásaink. 

Az utánpótlásról

"Elkövettünk egy nagy hibát, megbíztunk egy német szakembert, Theo Schneidert - aki azért mégiscsak a Borussia Dortmundnál dolgozott. Nagy reményeink voltak, de nem úgy történtek a dolgok, ahogy szerettük volna. A harmadik évben váltunk meg tőle, ami sok idő, de érkezett Prukner László. A fiatal Csonka egy reménysugár lehet, örülök, hogy itt van közöttünk. Varga Ádám ott van az első csapat peremén, őt kölcsönadhatjuk, hogy felnőtt futball-tapasztalata is lehessen."

Olvastad már?
Elfogadták a Fradi ajánlatát a válogatott védő ügyében - aztán jött a fordulat
Hiába egyezett meg az árról a Ferencváros és válogatott kiszemeltjének klubja, a bolgár csapat mégis visszalépett az üzlettől.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Puskás Akadémia
Körmendi Kevin
Körmendi Kevin 2025 nyaráig szerződést hosszabbított a Puskás Akadémiával. A 21 éves hátvéd jelenleg az Aqvital FC Csákvár színeiben szerepel kölcsönben.
Puskás Akadémia
Komáromi György
2026 nyaráig meghosszabbították Komáromi György szerződését. A saját nevelésű, 21 éves támadó a mostani szezonban 16-szor lépett pályára az NB I-ben.
Nyíregyháza
Visinka Ede
Megerősítést nyert a csakfoci.hu korábbi információja: a Nyíregyháza közös megegyezéssel szerződést bontott Visinka Ede vezetőedzővel.
Tovább az összes átigazoláshoz