Kiderült: A Fradi és a Loki stadionja a legolcsóbbak között van Európában

Egy nemzetközi felmérés szerint a TOP 10-ben van e tekintetben a budapesti és a debreceni aréna. Az orosz vb-stadionok pedig horroráron készülnek.
Dudás Gábor 2018. február 2., péntek 13:50
Egy nemzetközi felmérés szerint a TOP 10-ben van e tekintetben a budapesti és a debreceni aréna. Az orosz vb-stadionok pedig horroráron készülnek.
Szerző: Dudás Gábor 2018. február 2., péntek 13:50

A KPMG nemzetközi futballkutató és tanácsadó cég felmérésben az elmúlt öt évben (2013 és 2017 között) épült európai stadionokat vette górcső alá, illetve azok költségeit. A 30 vizsgált stadion közül kilenc volt török, öt orosz és három francia, de két magyar építmény, a Groupama Aréna (Budapest) és a Nagyerdei Stadion (Debrecen) is ott szerepel a listán.

Sőt, mint kiderült, ez a két stadion ott van azok között, amelyekre a legkevesebbet költötték abban a tekintetben, hogy mennyibe kerül egy ülésre kivetítve a fejlesztési költség. A Fradi otthonában ez a szám 2154 euró, míg a Loki-arénában 2135. A két, 2014-ben átadott komplexum összköltségét tekintve is hasonló volt, a KPMG kimutatása szerint előbbi 51,06, utóbbi 43,42 millió euró volt.

Ennél kisebb kivitelezési költség/ülés hányadossal jobbára csak a török arénák rendelkeznek, de valamivel olcsóbb volt a bécsi Allianz Stadion (a Rapid Wien otthona) is, ott 1870 euró ugyanez a szám, igaz, a valamivel nagyobb befogadóképességű, 28 ezres szentély picivel többe is került összességében (nagyjából 53 millió euróba), mint a két magyar stadion.

A másik végletet egyébként három orosz vb-stadion (Szentpétervár, Szocsi, Moszkva) jelenti, itt ülésenként is 5-6-szor annyit költöttek, mint a budapesti vagy a debreceni arénára, de az összköltségek tekintetében is hatalmas a különbség. A már a nyári torna előtt elhíresült pétervári Kresztovszkij Stadion például nagyjából legalább kétszer, de talán háromszor annyiba is kerülhet majd, mint a hasonló befogadóképességű (67-68 ezres) új Puskás Stadion.

A KPMG táblázatain a stadionok neve mellett az ország, a város, a befogadóképesség, a stadionépítés összköltsége (millió euróban), az átadás éve és a fejlesztési költség / ülés (euróban) látható.

Neked ajánljuk
Átigazolások
DAC
Samuel Petrás
A Zsolnától kölcsönvett Samuel Petrás a kölcsönjátéka letelte után is a DAC játékosa marad, miután a klub érvényesítette az opcióját és 2026 nyaráig szerződést hosszabbított a kapussal.
MOL Fehérvár
Patric Jildefalk
A Svédországból érkező 36 esztendős szakember asszisztensedzőként segíti majd Bartosz Grzelak munkáját.
Puskás Akadémia
Brandon Ormonde-Ottewill
Brandon Ormonde-Ottewill szerződést hosszabbított a Puskás Akadémiával. Az angol hátvéd 2024 nyaráig biztosan marad a PAFC-nál, és ha jövőre a klub él opciós jogával, ez a kontraktus 2025 júniusáig meghosszabbodik.
Tovább az összes átigazoláshoz